Φόρμα αναζήτησης

Ισπανία: Οι πρόωρες εκλογές που κανείς δεν επιθυμεί…

Η πολιτική κατάσταση στην Ισπανία, μετά την απόρριψη του προϋπολογισμού και παράλληλα με το διαφαινόμενο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για την Καταλωνία, έχει καταστεί τόσο παράδοξη, που κανείς δεν είναι βέβαιος εάν επιθυμεί πραγματικά τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Η περίπτωση Vox

Ούτε η αντιπολίτευση, αλλά ούτε και τα αυτονομιστικά κόμματα της Καταλωνίας, δεν φαίνονται ικανοποιημένοι από την κοινοβουλευτική αποδυνάμωση της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του Πέδρο Σάντσεθ, ούτε εμφανίζονται ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι με την προοπτική των πρόωρων εκλογών. Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν πως οι πρόωρες εκλογές, τους μόνους που θα εξυπηρετήσουν είναι τους ακροδεξιούς του κόμματος Vox, το οποίο μετά την εκκωφαντική είσοδό του στο πολιτικό προσκήνιο, είναι πιθανό να στερήσει πολλές έδρες στο νέο Κοινοβούλιο από τα άλλα δύο κόμματα της Δεξιάς. Παράλληλα, οι βουλευτές των καταλανικών κομμάτων PDeCat και ERC ψήφισαν με «βαριά καρδιά» κατά του προϋπολογισμού, καθώς υπάρχει πάντοτε ο φόβος οι πρόωρες εκλογές να καταλήξουν στην επάνοδο μίας κυβέρνησης που θα μονιμοποιήσει την εφαρμογή του Άρθρου 155 στην Καταλωνία.

Κρυφό χαρτί

Από την πλευρά τους, μέσα στις τάξεις των Σοσιαλιστών δεν είναι λίγοι που θεωρούν πως με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών δεν είναι και τόσο τραγικό. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι θέσεις του PSOE είναι σαφείς, ιδίως όσον αφορά ζητήματα που άπτονται των κοινωνικών δικαιωμάτων και της πρόνοιας. Ακόμη, η «οικογενειακή φωτογραφία» των «τριών δεξιών» στη διαδήλωση του Σαββάτου, είναι φανερό πως μπορεί κάλλιστα να συσπειρώσει τις δυνάμεις της Αριστεράς. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση διακηρύσσει πως προτίθεται να έχει ολοκληρώσει έως τις εκλογές την ψήφιση σημαντικών νομοσχεδίων που αφορούν την κοινωνία, τα οποία αναμένεται να ενισχύσουν την εικόνα του PSOE στο εκλογικό σώμα.