Φόρμα αναζήτησης

ΗΠΑ – Βόρεια Κορέα: Το χρονικό της ακύρωσης της Συνόδου

H απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να ακυρώσει τη Σύνοδο Κορυφής με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, προκάλεσε έντονη ανησυχία, αλλά και απογοήτευση στη διεθνή κοινότητα.

Τι έγινε;

Στις αρχές του χρόνου, και με αφορμή τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στη Νότια Κορέα, η Πιονγκιάνγκ έκανε στροφή 180 μοιρών, ανοίγοντας την πόρτα του διαλόγου με τη Νότια Κορέα και κατ’ επέκταση με τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι είναι έτοιμη να συζητήσει την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου. Τους μήνες που προηγήθηκαν, Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ από τις κατηγορίες πέρασαν στις φιλοφρονήσεις. Στις 26 Απριλίου, οι ηγέτες της Βοερίου και της Νοτίου Κορέας συναντήθηκαν στην αποστρατικοποιημένη ζώνη μεταξύ των δύο χωρών, υπογράφοντας σημαντικές συμφωνίες, μια εξέλιξη που χαιρέτησε η διεθνής κοινότητα. Λίγες μέρες αργότερα, έγινε γνωστό πως η πολυαναμενόμενη συνάντηση του Κιμ Γιονγκ Ουν με τον Ντόναλντ Τραμπ, θα λάμβανε χώρα στη Σιγκαπούρη στις 12 Ιουνίου.

Στο μεταξύ, η Βόρεια Κορέα άφησε ελεύθερους τρεις Αμερικανούς κρατούμενος οι οποίοι επέστρεψαν στις ΗΠΑ, μετά και τη συνάντηση του Μάικ Πομπέο με τον Κιμ, με τον Τραμπ να ευχαριστεί τον ηγέτη της Βορείου Κορέας. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης έθεσε εν αμφιβόλων τη διεξαγωγή της Συνόδου, εκφράζοντας τη λύπη του για τη συνέχιση των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων μεταξύ της Σεούλ και της Ουάσινγκτον. Προ ημερών, ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος Μάικ Πενς σε συνέντευξή του, παρομοίασε τη Βόρεια Κορέα με τη Λιβύη, λέγοντας ότι στο τέλος ο Καντάφι δολοφονήθηκε από αντάρτες. Η αναφορά αυτή εξόργισε την Πιονγκιάνγκ, που χαρακτήρισε «βλάκα» τον Πενς. Πηγές από τον Λευκό Οίκο, παράλληλα, σημείωσαν ότι οι ΗΠΑ απέστειλαν αντιπροσωπεία στη Σιγκαπούρη για τις προετοιμασίες της Συνόδου, ωστόσο οι Βορειοκορεάτης δεν παρουσιάστηκαν ποτέ, γεγονός που κατά τον Λευκό Οίκο, δεν δείχνει σοβαρότητα και θέληση για διάλογο.

Ετοιμότητα Πιονγκιάνγκ

Στις δηλώσεις του ο Αμερικανός Πρόεδρος αιτιολόγησε την απόφασή του λέγοντας πως «οι εχθρικές δηλώσεις» τις Βορείου Κορέας, σε βάρος του Μάικ Πενς, αντέστρεψαν το κλίμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο χώρες, κάνοντας παράλληλα λόγο για πισωγύρισμα για τη Βόρεια Κορέα και όλο τον κόσμο. Ως εκ τούτου, είπε, είναι αναγκασμένος να ακυρώσει τις διεργασίες για προετοιμασία της Συνόδου. Σημειώνεται πως η ανακοίνωση του Τραμπ, έγινε λίγες ώρες μετά που η Βόρεια Κορέα κατέστρεφε το πεδίο πυρηνικών δοκιμών Πούνγκε-ρι. Σχολιάζοντας την απόφαση των ΗΠΑ, Βορειοκορεάτης αξιωματούχος εξέφρασε την ετοιμότητα της Πιονγκιάνγκ να παρακαθίσει σε διάλογο «ανά πάσα στιγμή», ενω χαρακτήρισε λυπηρή την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου. Από την πλευρά της η Νότια Κορέα υπογράμμισε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες με στόχο τη βελτίωση των σχέσεων της χώρας με τη Βόρεια Κορέα. Αναλυτές πάντως εκτιμούν ότι ο Τραμπ προχώρησε στην κίνηση αυτή για να «προλάβει» τον Κιμ, καθώς θεωρούσε δεδομένο ότι ο Βορειοκορεάτης ηγέτης θα ακύρωνε τη συνάντηση.