Φόρμα αναζήτησης

Βάλθηκε να τρελάνει κόσμο ο Τραμπ: «Όλοι παίζουν παιχνίδια…»

Λίγες μόνο ημέρες μετά την απόφασή του να ακυρώσει τη Σύνοδο Κορυφής με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, ο Ντόναλντ Τραμπ άλλαξε εκ νέου ρητορική.

Με ανάρτησή του στο twitter χθες βράδυ, έκανε λόγο για έναν «πολύ παραγωγικό διάλογο» με τη Βόρεια Κορέα για την επαναφορά της Συνόδου, προσθέτοντας ότι αν τελικά πραγματοποιηθεί, θα είναι κατά πάσα πιθανότητα στις 12 Ιουνίου στη Σιγκαπούρη, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί. Μάλιστα, σημείωσε πως αν χρειαστεί θα παραταθεί. Σε ερώτηση δημοσιογράφων αν θεωρεί πως η Βόρεια Κορέα παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια, ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε πως «όλοι παίζουν παιχνίδια». Αν και ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τη νέα επικοινωνία μεταξύ Ουάσινγκτον και Σεούλ, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ ανέφερε πως «οι διπλωμάτες συνεχίζουν να εργάζονται για τη Σύνοδο, κάτι το οποίο αποτελεί καλό νέο». Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη, ο Τραμπ είχε ανακοινώσει τη διακοπή των διεργασιών για προετοιμασία της Συνόδου, λόγω της εχθρικής στάσης της Βόρειας Κορέας.

Χαιρετίζει η Σεούλ

Η Σεούλ από την πλευρά της χαιρέτισε την επανέναρξη των συζητήσεων μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας. Σε δηλώσεις του εκπρόσωπος της νοτιοκορεατικής προεδρίας ανέφερε πως «Είναι ευτυχές γεγονός ότι η πιθανότητα διαλόγου μεταξύ Βόρειας Κορέας και ΗΠΑ είναι ακόμη ζωντανή χωρίς να έχει μηδενιστεί», σημειώνοντας ότι «παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις».

Τι προηγήθηκε

Στις αρχές του χρόνου, και με αφορμή τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στη Νότια Κορέα, η Πιονγκιάνγκ έκανε στροφή 180 μοιρών, ανοίγοντας την πόρτα του διαλόγου με τη Νότια Κορέα και κατ’ επέκταση με τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι είναι έτοιμη να συζητήσει την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου. Τους μήνες που προηγήθηκαν, Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ από τις κατηγορίες πέρασαν στις φιλοφρονήσεις. Στις 26 Απριλίου οι ηγέτες της Βορείου και της Νοτίου Κορέας συναντήθηκαν στην αποστρατικοποιημένη ζώνη μεταξύ των δύο χωρών, υπογράφοντας σημαντικές συμφωνίες, μια εξέλιξη που χαιρέτισε η διεθνής κοινότητα. Λίγες μέρες αργότερα έγινε γνωστό πως η πολυαναμενόμενη συνάντηση του Κιμ Γιονγκ Ουν με τον Ντόναλντ Τραμπ θα λάμβανε χώρα στη Σιγκαπούρη, στις 12 Ιουνίου. Στο μεταξύ, η Βόρεια Κορέα άφησε ελεύθερους τρεις Αμερικανούς κρατούμενους, οι οποίοι επέστρεψαν στις ΗΠΑ, μετά και τη συνάντηση του Μάικ Πομπέο με τον Κιμ, με τον Τραμπ να ευχαριστεί τον ηγέτη της Βορείου Κορέας. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης έθεσε εν αμφιβόλω τη διεξαγωγή της Συνόδου, εκφράζοντας τη λύπη του για τη συνέχιση των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων μεταξύ της Σεούλ και της Ουάσινγκτον. Προ ημερών, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, σε συνέντευξή του, παρομοίασε τη Βόρεια Κορέα με τη Λιβύη, λέγοντας ότι στο τέλος ο Καντάφι δολοφονήθηκε από αντάρτες. Η αναφορά αυτή εξόργισε την Πιονγκιάνγκ, που χαρακτήρισε «βλάκα» τον Πενς, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ουάσινγκτον. Πηγές από τον Λευκό Οίκο, παράλληλα, σημείωσαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες απέστειλαν πρόσφατα αντιπροσωπεία στη Σιγκαπούρη για τις προετοιμασίες της Συνόδου, ωστόσο οι Βορειοκορεάτες αξιωματούχοι δεν παρουσιάστηκαν ποτέ, γεγονός που κατά τον Λευκό Οίκο δεν δείχνει σοβαρότητα και θέληση για διάλογο, κάτι που όπως είπαν είναι πρώτιστος στόχος για τις ΗΠΑ.

Ο Τραμπ πίσω από τις λέξεις

Στην επιστολή του στον Βορειοκορεάτη ηγέτη, ο Ντόναλντ Τραμπ προσφώνησε τον Κιμ με το «η αυτού Εξοχότης», κάτι που δεν συνηθίζεται. Ωστόσο, στην πορεία το ύφος του Αμερικανού προέδρου διαφοροποιείται. Κάνοντας στροφή στη ρητορική του παρελθόντος, ο Τραμπ γράφει πως «οι πυρηνικές μας ικανότητες είναι τεράστιες και πολύ δυνατές και προσεύχομαι στον Θεό να μην χρειαστεί ποτέ να τις χρησιμοποιήσουμε», εξαπολύοντας εκ νέου απειλές. Στη δεύτερη παράγραφο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ γίνεται ξανά διπλωματικός, σημειώνοντας ότι μεταξύ των δύο χωρών χτιζόταν ένας «υπέροχος διάλογος», ενώ άφησε να νοηθεί ότι η πόρτα δεν είναι εντελώς κλειστή. Συμπληρώνει ότι εξακολουθεί να ανυπομονεί να συναντήσει τον Βορειοκορεάτη ηγέτη, ενώ χαρακτηρίζει την απελευθέρωση των τριών Αμερικανών κρατουμένων ως μία «όμορφη χειρονομία». Στην τρίτη παράγραφο, ο Τραμπ τονίζει ότι ο κόσμος και η Βόρεια Κορέα έχασαν μία τεράστια ευκαιρία για ειρήνη. Τέλος, ο Τραμπ αντιστρέφοντας τη φράση του πως «η συνάντησή του με τον Κιμ θα είναι μία πολύ σημαντική στιγμή για την παγκόσμια ειρήνη», σημείωσε πως τελικά «είναι μία λυπηρή στιγμή στην ιστορία». Φυσικά, όλα αυτά άλλαξαν σε λίγες μόνο ώρες…

[bsa_pro_ad_space id=2][bsa_pro_ad_space id=1]