Φόρμα αναζήτησης

Ινδία: Ο Ραχούλ Γκάντι είναι ο πρόεδρος του κόμματος του Κογκρέσου

Ο Ραχούλ Γκάντι έγινε σήμερα ο πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου κόμματος του Κογκρέσου στην Ινδία, συνεχίζοντας την παρουσία της νέας γενιάς της δυναστείας των Γκάντι στην πολιτική.

Ο 47χρονος γιος, εγγονός και δισέγγονος πρωθυπουργών της Ινδίας, ο Ραχούλ Γκάντι, είχε οριστεί επίσημα τη Δευτέρα επικεφαλής του Κογκρέσου. Η μητέρα του, Σόνια, ιταλικής καταγωγής, κατείχε τη θέση αυτή εδώ και 19 χρόνια, ένα ρεκόρ για το κόμμα που ιδρύθηκε το 1885.

Η μεταβίβαση της εξουσίας μεταξύ της Σόνια και του Ραχούλ Γκάντι πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια τελετής στην έδρα του κόμματος του Κογκρέσου στο Νέο Δελχί, στην οποία παρέστησαν οι βετεράνοι του κόμματος, ανάμεσά τους ο πρώην πρωθυπουργός Μανμοχάν Σινγκ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ανάληψη της ηγεσίας του κόμματος από τον Γκάντι σηματοδοτεί τη διάταξη μάχης του Κογκρέσου λιγότερο από ενάμιση χρόνο πριν από τις εθνικές εκλογές. Το κόμμα του Κογκρέσου θα αντιμετωπίσει τους εθνικιστές ινδουιστές του Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP) του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, από τους οποίους γνώρισε ταπεινωτικές εκλογικές ήττες ήδη από το 2014.

Ο Ραχούλ Γκάντι γεννήθηκε και μεγάλωσε για να κυβερνήσει. Ο απόγονος της πολιτικής δυναστείας, ο οποίος κάποτε συνέκρινε την εξουσία με “δηλητήριο”, θα έχει τη δύσκολη αποστολή να ανανεώνει και να δώσει νέα δυναμική στο κόμμα του που υπονομεύεται από τη διαφθορά και τη φθορά λόγω της μακροβιότητάς του.

“Ο τρόπος με τον οποίο θα διαχειριστεί την αλλαγή στη λειτουργία του κόμματος θα είναι σημαντικός, όπως η προώθηση νεαρών ηγετικών στελεχών και η παράκαμψη της κριτικής για τον ρόλο του”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Γκουρπρίτ Μαχατζάν, καθηγήτρια πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Τζαβαχαρλάλ Νεχρού του Δελχί. “Αν καταφέρει να προχωρήσει σε αλλαγές στο επίπεδο της βάσης, θα δώσει νέα κατεύθυνση σε ένα κόμμα που έρχεται αντιμέτωπο με ένα ολοένα ανερχόμενο Μπαρατίγια Τζανάτα”.

Παρότι είχε κυριαρχήσει στην ινδική πολιτική μετά την ανεξαρτησία της χώρας το 1947, το κόμμα του Κογκρέσου έχει περιέλθει σε τέλμα. Δυσκολεύεται να επιβληθεί ως κυρίαρχη πολιτική δύναμη απέναντι στον χαρισματικό λαϊκιστή Ναρέντρα Μόντι και τον πολύ αποτελεσματικό εκλογικό μηχανισμό του κόμματός του, Μπαρατίγια Τζανάτα.