Φόρμα αναζήτησης

Οι αποφάσεις του Τραμπ που σόκαραν τον κόσμο

Μπορεί να βρίσκεται στην προεδρία των ΗΠΑ για διάστημα λίγο μεγαλύτερο από έναν χρόνο, ωστόσο ο Ντόναλντ Τραμπ κατάφερε αρκετές φορές μέχρι στιγμής να προκαλέσει αντιδράσεις στη διεθνή κοινότητα με τις αποφάσεις του.

Συμφωνία για το Κλίμα

Μία από τις πρώτες ενέργειες του Τραμπ όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του, ήταν να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή. Άλλωστε πολλές φορές στο παρελθόν και ο ίδιος είχε δηλώσει ότι δεν πιστεύει ότι κάτι τέτοιο υφίσταται, ενώ σε ανάρτησή του στο twitter είχε σημειώσει ότι «πρόκειται για κατασκεύασμα των Κινέζων». Αποτέλεσμα ήταν, πέραν από τη διεθνή κατακραυγή, 17 πολιτείες των ΗΠΑ να καταθέσουν αγωγή κατά της απόφασής του.

Απαγόρευση εισόδου

Ακόμη, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε προχωρήσει στην απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ για τρεις μήνες, σε πολίτες έξι αραβικών χωρών (Ιράν, Λιβύη, Συρία, Σομαλία, Σουδάν και Υεμένη). Αμέσως μετά την υπογραφή του διατάγματος, πολλά τοπικά δικαστήρια των ΗΠΑ το «μπλόκαραν», προκαλώντας τον εκνευρισμό του Προέδρου.

Το τείχος στα σύνορα

Από την προεκλογική του εκστρατεία, ο Τραμπ δήλωνε ότι θα κτίσει τείχος στα σύνορα με το Μεξικό, προκειμένου να σταματήσει την παράνομη μετανάστευση, έργο το οποίο μάλιστα, θα πλήρωνε το Μεξικό. Ωστόσο, ο Τραμπ υπολόγισε χωρίς τον ξενοδόχο, που στην προκειμένη περίπτωση είναι το Κογκρέσο. Για το χτίσιμο του τείχους χρειάζονται δισεκατομμύρια, ωστόσο το διαθέσιμο αρχικό ποσό ήταν 100 εκατομμύρια. Το Κογκρέσο αρνείται να εγκρίνει την εκταμίευση ενός τόσο μεγάλου ποσού, ενώ υπάρχει και το θέμα της παραβίασης της προσωπικής περιουσίας.

Το Obamacare

Ο Αμερικανός Πρόεδρος έβαλε στο στόχαστρό του και το Obamacare, το οποίο θέλει να καταργήσει και στο οποίο είναι ασφαλισμένοι εκατομμύρια Αμερικανοί. Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικάνοι απέτυχαν να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στη Βουλή, με αποτέλεσμα η πρότασή του να μην περάσει.

Επιβολή δασμών

Πιο πρόσφατα, η απόφαση του Τραμπ να επιβάλει νέους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της διεθνούς κοινότητας. Η ΕΕ ζήτησε εξαίρεση από το διάταγμα, ενώ ως απάντηση το Πεκίνο επέβαλε επιπλέον δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα, με πολλούς να κάνουν λόγο για «εμπορικό πόλεμο» μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων.

Πυρηνικά του Ιράν

Προ ημερών, ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να αποσύρει τη χώρα του από τη «χειρότερη συμφωνία», αυτή για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Η απόφαση του Αμερικανού Προέδρου έφερε νέο κύμα εντάσεων στη Μέση Ανατολή, ενώ προκάλεσε και μία αναπάντεχη συμμαχία μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας, με στόχο τη διάσωση της Συμφωνίας.

Πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ

Μία ακόμη απόφαση του Τραμπ που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, ήταν αυτή για τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Η κίνηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια στη Λωρίδα της Γάζας, ενω καταδικάστηκε από τη διεθνή κοινότητα, η οποία υποστηρίζει ότι είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο.