Φόρμα αναζήτησης

«Σταματήστε το Brexit» καλούν την κυβέρνηση πάνω από 850.000 Βρετανοί

Την ανάκληση του Brexit ζητούν πάνω από  850,000 άτομα, που έσπευσαν να υπογράψουν τη σχετική αίτηση στην ιστοσελίδα του βρετανικού κοινοβουλίου.

Προσελκύοντας χιλιάδες υπογραφές κάθε λίγα λεπτά, η συλλογή υπογραφών πραγματικά απογειώθηκε τις ώρες μετά το χθεσινό τηλεοπτικό διάγγελμα της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι που τα έβαλε με τους βουλευτές και κάλεσε το κοινοβούλιο να κάνει μια τελική επιλογή

«Είναι ώρα να λάβουμε μια απόφαση», δήλωσε η Μέι, λέγοντας στους Βρετανούς: «Είμαι στο πλευρό σας».

Το κοινοβούλιο πρέπει να εξετάσει την περίπτωση διεξαγωγής συζήτησης για όλες τις αιτήσεις που συγκεντρώνουν πάνω από 100.000 υπογραφές, γεγονός που σημαίνει ότι η αίτηση θα συζητηθεί στη Βουλή των Κοινοτήτων.


«Η κυβέρνηση δηλώνει κατ’ επανάληψη ότι η αποχώρηση από την ΕΕ είναι “η βούληση των πολιτών”. Χρειάζεται να βάλουμε ένα τέλος σε αυτόν τον ισχυρισμό αποδεικνύοντας τη δύναμη της στήριξης των πολιτών τώρα, υπέρ της παραμονής στην ΕΕ», αναφέρεται στην αίτηση.

Η αίτηση για «Ανάκληση του Άρθρου 50 και παραμονή στην ΕΕ» στην ιστοσελίδα του κοινοβουλίου είχε προσελκύσει 706.096 υπογραφές έως τις 12:48 ώρα Ελλάδας, χάρη στη στήριξη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αν και η ιστοσελίδα φάνηκε να «κρασάρει» αρκετές φορές λόγω του μεγάλου αριθμού χρηστών που προσπαθούσαν να υπογράψουν.

Θρίλερ με την ημερομηνία του Brexit

Σήμερα, κατά το Συμβούλιο Κορυφής, οι ηγέτες της ΕΕ θα διαμηνύσουν στη Μέι ότι μπορεί να έχει δύο μήνες για να οργανώσει ένα συντεταγμένο Brexit. Ωστόσο, η Βρετανία θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με μια άτακτη έξοδο από το μπλοκ την επόμενη Παρασκευή εάν δεν καταφέρει να εξασφαλίσει τη στήριξη του κοινοβουλίου.

Πάντως, η αίτηση δείχνει το κλίμα που έχει διαμορφωθεί εις βάρος της στρατηγικής της Τερέζα Μέι. Οι υπέρμαχοι του Brexit πάντως υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να συγκεντρωθούν περισσότερες υπογραφές συγκριτικά με τους 17,4 εκατ. ανθρώπους που τάχθηκαν υπέρ της αποχώρησης πριν από τρία χρόνια πριν ληφθεί υπόψη η κίνηση αυτή.