Φόρμα αναζήτησης

Γερμανοί πολιτικοί: Δημοκρατική διαδικασία οι εκλογές στην Κωνσταντινούπολη

Όπως αναφέρει  τηλεαντιγράφημα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων (DPA) ο ομοσπονδιακός Πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταινμάγιερ αναγνώρισε ως δημοκρατική διαδικασία τις δημαρχιακές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη. Αποτελεί μια απόδειξη ότι ο τουρκικός λαός χρησιμοποιεί την ελευθερία του να επιλέγει, δήλωσε ο Γερμανός Πρόεδρος.

Ο Σταινμάγιερ τόνισε πως «Το αποτέλεσμα στην Κωνσταντινούπολη είναι εντελώς ξεκάθαρο», καθώς ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Ιμάμογλου συγκέντρωσε ποσοστό σχεδόν 55%.

Ο Σοσιαλδημοκράτης αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής, Τόμας Όπερμαν έγραψε πως «Νίκησε η δημοκρατία στην Κωνσταντινούπολη», ενώ συμπλήρωσε πως «Είναι ένα μεγάλο κατόρθωμα, υπό τις παρούσες συνθήκες στην Τουρκία και ξεκάθαρη ήττα για τον Ερντογάν. Καλή επιτυχία στον Iμάμογλου και στο CHP».

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος ο επίσης Σοσιαλδημοκράτης, Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μίκαελ Ρότ, που επισημαίνει «Πόσο ενθαρρυντικό σημάδι (σσ η εκλογή Ιμάμογλου) για μια δημοκρατικά ζωντανή Τουρκία!»

Η πολιτικός των Πρασίνων, Κλόντια Ροθ δήλωσε πως «Η Κωνσταντινούπολη στέλνει ένα αδιαμφισβήτητο μήνυμα στον Ερντογάν και στο κόμμα του, AKP. Είναι ένα μήνυμα δημοκρατίας και κράτους δικαίου, πλουραλισμού και διαφορετικότητας».

Τέλος ο επίσης βουλευτής του κόμματος των Πρασίνων, Τζεμ Εζντεμίρ –τουρκικής καταγωγής- υπογράμμισε πως «Νέα καταμέτρηση, επανάληψη, ευθυγράμμιση του Τύπου, συλλήψεις, εκφοβισμοί, ακόμα και το τελευταίο χαρτί με τον Oτσαλάν, από απόγνωση! Τίποτα δεν βοήθησε. Το AKP πρέπει να παραδεχθεί την ήττα του. Η Κωνσταντινούπολη ανήκει στην αντιπολίτευση».