Φόρμα αναζήτησης

Έτοιμος για τη Σύνοδο ο Κιμ – «Μαλακώνει» ο Τραμπ

Τα δύο κορεατικά κράτη έχουν συνομιλίες για μια τριμερή κήρυξη του τέλους του Πολέμου της Κορέας του 1950-53, αλλά ακόμη δεν έχει υπάρξει συμφωνία [...]

Read More...

Λεπτομέρειες για τη χθεσινή αιφνίδια συνάντησή του με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, έδωσε ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος Μουν Τζε-ιν. 

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Νοτίου Κορέας, κύριο θέμα της συνάντησής τους ήταν οι ανησυχίες της Πιονγκιάνγκ για ενδεχόμενη επίθεση από τις ΗΠΑ. Μάλιστα, όπως ανέφερε, Βόρεια και η Νότια Κορέα συζητούν μια πιθανή δέσμευση μη επίθεσης από την Ουάσινγκτον.

«Σε αυτό περιλαμβάνεται ο τερματισμός των εχθρικών σχέσεων, μια αμοιβαία δέσμευση μη επίθεσης, η έναρξη συνομιλιών για μια ειρηνευτική συνθήκη που θα αντικαταστήσει την σημερινή ανακωχή», είπε ο Μουν Τζε-ιν.

Διαβάστε επίσης: Βάλθηκε να τρελάνει κόσμο ο Τραμπ: «Όλοι παίζουν παιχνίδια…»

Τα δύο κορεατικά κράτη έχουν επίσης συνομιλίες για μια τριμερή κήρυξη του τέλους του Πολέμου της Κορέας του 1950-53, αλλά ακόμη δεν έχει υπάρξει συμφωνία για μια τριμερή σύνοδο κορυφής, κατέληξε ο ίδιος.

Παράλληλα, ο Κιμ Γιονγκ Ουν επανέλαβε τη δέσμευσή του για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου, ενώ εξέφρασε την ετοιμότητά του να συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο, κάτι που είναι προγραμματισμένο να γίνει στις 12 Ιουνίου στη Σιγκαπούρη. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Νοτιοκορεάτη Πρόεδρο, ο Κιμ υπογράμμισε ότι η Σύνοδος αποτελεί ιστορική ευκαιρία για τις δύο χώρες να δώσουν τέλος σε μία αντιπαράθεση δεκαετιών.

Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός Πρόεδρος σε δηλώσεις του στον Λευκό Οίκο, σημείωσε πως οι συζητήσεις με τη Βόρεια Κορέα προχωρούν κανονικά, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του ότι η Σύνοδος τελικά θα πραγματοποιηθεί. Την ίδια στιγμή ο Λευκός Οίκος με ανακοίνωσή του ανέφερε ότι αυτή την εβδομάδα αξιωματούχοι του θα μεταβούν στη Σιγκαπούρη, με στόχο να διευθετήσουν τη Σύνοδο.

Η πραγματοποίηση της Συνόδου τέθηκε εν αμφιβόλω την Πέμπτη το βράδυ, όταν ο Πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε τη διακοπή των προετοιμασιών, κάνοντας λόγο για εχθρική στάση από τη Βόρεια Κορέα. Την επόμενη μέρα, και μετά την χαμηλών τόνων ανακοίνωση της Πιονγκιάνγκ, ο Τραμπ έκανε λόγο για έναν «πολύ παραγωγικό διάλογο» με τη Βόρεια Κορέα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο τελικά η Σύνοδος Κορυφής να πραγματοποιηθεί.

Send this to a friend