Φόρμα αναζήτησης

«Εθνική ταπείνωση» θεωρούν οι Βρετανοί τις διαπραγματεύσεις για το Brexit

Απογοητευμένοι για τον τρόπο που η βρετανική κυβέρνηση χειρίζεται τις διαπραγματεύσεις για το Brexit παρουσιάζονται οι Βρετανοί, οι οποίοι μάλιστα τις χαρακτηρίζουν ως «εθνική ταπείνωση».

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του SkyNews, το 90% των Βρετανών θεωρεί ότι η εξελίξεις για το Brexit ταπεινώνουν τη χώρα. Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης δημοσιεύτηκαν λίγες ώρες αφότου η Τερέζα Μέι ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση παράταση της εφαρμογής του Άρθρου 50 μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση, οι Βρετανοί παρουσιάζονται διχασμένοι αναφορικά με το ποιος έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη για το αδιέξοδο, με ορισμένους να επιρρίπτουν την ευθύνη στην ΕΕ. Συγκεκριμένα, ποσοστό 34% θεωρεί ότι η ευθύνη βαραίνει τη βρετανική κυβέρνηση, το 26% τους βουλευτές, ενώ το 7% την ΕΕ.

Στο τηλεοπτικό της διάγγελμα το βράδυ της Τετάρτης, η Τερέζα Μέι άφησε να νοηθεί ότι μπορεί να παραιτηθεί σε περίπτωση που μία σύντομη παράταση του Brexit αποτύχει να αίρει το αδιέξοδο. «Ως πρωθυπουργός, δεν είμαι έτοιμη να καθυστερήσω το Βrexit πέρα από τις 30 Ιουνίου», ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, άσκησε κριτική σε βάρος των Βρετανών βουλευτών τους οποίους κατηγόρησε για το αδιέξοδο.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής των Βρυξελλών Μισέλ Μπαρνιέ προειδοποίησε πως το αίτημα της Βρετανίας για παράταση δεν γίνει αποδεκτό εάν δεν υπάρξει ένας «πολύ καλός λόγος», προτρέποντας όλες τις πλευρές να ολοκληρώσουν τις προετοιμασίες τους για ένα Brexit χωρίς συμφωνία.