Φόρμα αναζήτησης

Ερντογάν: Aπό μουσείο τζαμί η Αγία Σοφιά

Από μουσείο σε τζαμί θα μετατραπεί το καθεστώς της Αγίας Σοφίας, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μια βδομάδα πριν τις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου, λέγοντας ότι “από τώρα μπορεί η είσοδος στην Αγία Σοφία να είναι δωρεάν”.

Σε συνέντευξή του στο κανάλι TGRT ο Τούρκος Πρόεδρος ρωτήθηκε εάν θα γίνει δωρεάν η είσοδος στην Αγία Σοφία για τους Τούρκους πολίτες και απάντησε ότι “αυτή δεν είναι μια μη φυσιολογική πρόταση, δεν είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει, μπορεί άνετα να γίνει”. “Και μάλιστα αντί για μουσείο να αποκαλείται ‘Τζαμί Αγία Σοφία’”.

“Πώς οι τουρίστες έρχονται στο Σουλτάναχμέτ Τζαμί (Μπλε Τζαμί) και δεν πληρώνουν; Επισκέπτονται το Σουλταναχμέτ Τζαμί, το Σουλεϊμάνιέ Τζαμί, το Φατίχ Τζαμί. Το ίδιο μπορεί να γίνει και στην Αγία Σοφία. Να βγει από το καθεστώς του μουσείου. Άλλωστε πολύ αργότερα είχε δοθεί αυτό το καθεστώς. Και αυτό πάλι ήταν ένα βήμα της νοοτροπίας του CHP (Ρεπουπλικανικού Λαϊκού Κόμματος). Θα αλλάξουμε αυτό το βήμα της νοοτροπίας του CHP”, ανέφερε.

ΚΥΠΕ/Άννα Ανδρέου