POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Ελληνικά πολεμικά απέναντι από το Oruc Reis – Οι επόμενες κινήσεις της ΑθήναςΣτα ύψη βρίσκεται -για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων- το θερμόμετρο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μετά την απόφαση της Άγκυρας να στείλει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Orus Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, συνοδεία πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού, με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας και επιφυλακής, έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο.

Η προαναγγελθείσα από την Παρασκευή απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν, αγνοώντας τη γερμανική παρέμβαση και τον διεθνή παράγοντας που απέτρεψαν τα χειρότερα προ ημερών, έρχεται στον απόηχο της συμφωνίας Αθήνας – Καΐρου για οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, εξέλιξη η οποία αποτέλεσε ισχυρό «χτύπημα» για τη γείτονα ενόψει και της έναρξης των διαβουλεύσεων.

Τα σενάρια

Παρ’ ότι η Αγκυρα κινήθηκε σε ένα δίπολο, καταγγέλλοντας από τη μία τη συμφωνία και εμφανίζοντάς την από την άλλη ως συμφέρουσα για την ίδια προκειμένου να διασπάσει το εσωτερικό μέτωπο στην Ελλάδα, η ενόχληση ήταν εμφανής καθώς προφανώς διεμβολίζεται το παράνομο τουρκο-λιβυκό σύμφωνο δημιουργώντας ένα νέο νομικό καθεστώς.

Την ίδια στιγμή, η δεινή θέση στην οποία βρίσκεται ο Ταγίπ Ερντογάν λόγω της κατάρρευσης της τουρκικής οικονομίας τον ωθεί σε αναζήτηση ενός τρόπου που θα συσπειρώσει τον λαό, με την Ελλάδα να αποτελεί «στόχο» για ακόμη μια φορά παρά δύο αποτυχημένες απόπειρες σε Έβρο και Αιγαίο το προηγούμενο διάστημα. Ο τούρκος πρόεδρος δεν αποκλείεται να κάνει μια προβολή σημαίας στην περιοχή, την οποία θα παρουσιάσει στο εσωτερικό ως τεράστια νίκη και μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχτεί δημιουργία τετελεσμένων, και στη συνέχεια να προβεί σε αναδίπλωση.

Παράλληλα, ενδέχεται να επιχειρεί βελτίωση της διαπραγματευτικής θέσης της Άγκυρας τόσο με την Ελλάδα όσο και με την Ευρωπαϊκή Ένωση για μια σειρά ζητημάτων, προχωρώντας μεν σε παραβίαση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, χωρίς όμως να τραβά το σχοινί προβαίνοντας σε έρευνες εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Μπροστά στις νέες αυτές εξελίξεις η Αθήνα αντιδρά για ακόμη μια φορά με απόλυτη νηφαλιότητα, ψυχραιμία και σχέδιο, δείχνοντας απόλυτα προετοιμασμένη για τις κινήσεις του τούρκου προέδρου. Αυτό μάλιστα αποτυπωνόταν και από υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη την επόμενη της συμφωνίας με την Αίγυπτο, τα οποία τόνιζαν πως η ελληνική πλευρά έχει σταθμίσει ενδεχόμενη κλιμάκωση από την πλευρά της Αγκυρας.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο, το σύνολο σχεδόν του ελληνικού στόλου βρισκόταν στην περιοχή του Αιγαίου από το πρωί της Δευτέρας, αντιδρώντας άμεσα στην παράνομη τουρκική NAVTEX. Παρόμοια είναι η κατάσταση που επικρατεί μέχρι και αυτή τη στιγμή, όπου οι Ένοπλες Δυνάμεις παρακολουθούν στενά τις κινήσεις του Oruc Reis και αναλόγως των κινήσεων θα υπάρξει η δέουσα αντίδραση.

Όπως αναφέρει το tovima.gr, o ελληνικός στόλος βρίσκεται σε πλήρη διάταξη σε καίριες θέσεις, με τις μονάδες που παρακολουθούν το Oruc Reis να εκπέμπουν τα μηνύματα για αποχώρηση. Τα πάντα παρακολουθούνται και στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων φιλτράρονται όλες οι πληροφορίες που φτάνουν από τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και τα παρατηρητήρια των νησιών.

Το τουρκικό ερευνητικό δεν έχει προβεί σε έρευνες, αν και έχει απλώσει καλώδια, καθότι η παρουσία τόσων πολεμικών πλοίων και συνοδευτικών στην περιοχή καθιστά αδύνατη τη διενέργεια ερευνών λόγω του θορύβου που προκαλείται.

Η ετοιμότητα της Αθήνας αποτυπώθηκε και σε διπλωματικό επίπεδο, όπου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε τηλεφωνικές επαφές με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σάρλ Μισέλ, ενημερώνοντάς τους για τις τελευταίες εξελίξεις και τη συμπεριφορά της Τουρκίας που υποσκάπτει τη σταθερότητα στην περιοχή.

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε άμεσα με έκδοση αυστηρής ανακοίνωσης μέσω της οποίας αναδείχθηκε, μεταξύ άλλων, ο προσχηματικός χαρακτήρας της φερόμενης τουρκικής ετοιμότητας για διάλογο για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, ενώ τονίστηκε ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό και θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Εξεδόθη, δε, διάβημα διαμαρτυρίας προς την Άγκυρα.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι το γεγονός πως ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τηλεφωνικά τους πολιτικούς αρχηγούς την Τρίτη, για δεύτερη φορά σε διάστημα λίγων ημερών.

Με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθεί τις εξελίξεις η διεθνής κοινότητα, τονίζοντας ότι αυτή τη χρονική στιγμή η Τουρκία εκπέμπει λάθος μήνυμα και καλώντας την να σταματήσει άμεσα τις ερευνητικές δραστηριότητες του Oruc Reis. Στο πλαίσιο αυτό, καταλυτικής σημασίας είναι η στάση που θα υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωσης το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνο Φίλη, ο οποίος μίλησε στο in.gr, αν η ΕΕ δείξει ότι είναι έτοιμη σε περίπτωση παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας να συμπεριλάβει στην έκτακτη σύνοδο, στα τέλη Αυγούστου, μέτρα τα οποία θα πλήξουν καίρια την τουρκική οικονομία, ο Ερντογάν θα το σκεφτεί δεύτερη και τρίτη φορά να συνεχίσει τις παραβατικές κινήσεις του.

Στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το Oruc Reis – Δεν διεξάγει έρευνες

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis εισήλθε εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, συνοδευόμενο από μονάδες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, λίγο μετά τις 18:00 της Δευτέρας, σημαίνοντας συναγερμό στην Αθήνα όπου από το πρωί πραγματοποιούνταν συνεχείς συσκέψεις σε κυβέρνηση και Ένοπλες Δυνάμεις.

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος έχει βγάλει τα καλώδια προκειμένου να προχωρήσει στα επόμενα βήματα. Ωστόσο μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν διεξάγει έρευνες λόγω του θορύβου που προκαλείται από τις πολλές ναυτικές μονάδες που πλέουν στην περιοχή.

Το Πολεμικό Ναυτικό παρακολουθεί στενά το τουρκικό ερευνητικό σκάφος ενώ κάθε περίπου 15 λεπτά εκπέμπονται μηνύματα με τα οποία ζητείται η απομάκρυνσή του από την περιοχή.

Το Βερολίνο καλεί σε απ’ ευθείας συνομιλίες την Ελλάδα και την Τουρκία

«Ανησυχία» εκφράζει το Βερολίνο διά του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Κρίστοφερ Μπούργκερ, κάνοντας λόγο αφ’ ενός για «λάθος μήνυμα» που στέλνει η Τουρκία με απόφασή της να διεξαγάγει σεισμολογικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο και καλώντας αφ’ ετέρου την Αθήνα και την Άγκυρα να επιλύσουν όλα τα ανοιχτά ζητήματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να ξεκινήσουν απ’ ευθείας διμερή διάλογο.

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ επισήμανε ότι η γερμανική κυβέρνηση «βρίσκεται σε επαφή και με τις δύο πλευρές και όπου μπορεί να φανεί χρήσιμο, θα το κάνει».

Αναλυτικά, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ δήλωσε: «Λάβαμε γνώση με ανησυχία σχετικά με την απόφαση της Τουρκίας να διεξαγάγει περαιτέρω σεισμολογικές έρευνες. Ο υπουργός Εξωτερικών Μάας επανειλημμένως δήλωσε ότι πρέπει να τηρηθεί το Διεθνές Δίκαιο και ότι χρειαζόμαστε επειγόντως βήματα αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο. Και υπό αυτή την έννοια, περαιτέρω σεισμολογικές έρευνες αυτή την χρονική στιγμή είναι σίγουρα το λάθος μήνυμα. Μονομερή βήματα δεν μας φέρνουν ούτε βήμα προς μία λύση και η Τουρκία με τέτοια βήματα επιβαρύνει περαιτέρω τις σχέσεις της με την ΕΕ».

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση «και προς τις δύο πλευρές να επιλύσουν όλα τα ανοιχτά ζητήματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να ξεκινήσουν έναν διμερή διάλογο, όπως προγραμματίστηκε, μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας».

Ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας ήταν τις προηγούμενες ημέρες σε επαφή και με τις δύο πλευρές και θα συνεχίσει, πρόσθεσε ο κ. Μπούργκερ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και o κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προτίθεται να μεσολαβήσει εκ νέου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, δήλωσε πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παρακολουθεί «πολύ προσεκτικά» πώς διαμορφώνονται οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το γεγονός ότι υπάρχουν εκεί πρόσφατα εκ νέου εντάσεις.

«Αυτό μας ανησυχεί πολύ. Το σημαντικό και το επειγόντως απαραίτητο είναι οι εμπλεκόμενοι, η Ελλάδα και η Τουρκία, να επιδιώξουν την απ’ ευθείας συνομιλία μεταξύ τους, να συζητήσουν μεταξύ τους απευθείας -και ελπίζουμε και να λύσουν- τα διαφιλονικούμενα ζητήματα Δικαίου της Θάλασσας» συνέχισε ο κ. Ζάιμπερτ, για να προσθέσει «η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή και με τις δύο πλευρές και, όπου μπορεί να φανεί χρήσιμη, θα το κάνει, αλλά το αποφασιστικό είναι η απ’ ευθείας συνομιλία».

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.