Φόρμα αναζήτησης

ΕΕ: Μεταρρυθμίσεις στη διοικητική συνεργασία και ειδικούς φόρους καπνού

Το Συμβούλιο των Κρατών Μελών της ΕΕ ενέκρινε συμπεράσματα που καθορίζουν πολιτικές κατευθύνσεις και προτεραιότητες ενόψει περαιτέρω μεταρρυθμίσεων σε δύο βασικούς τομείς της φορολογικής πολιτικής της ΕΕ και συγκεκριμένα σχετικά με τη μελλοντική εξέλιξη της διοικητικής συνεργασίας στον τομέα της φορολογίας στην ΕΕ και σχετικά με τη διάρθρωση και τους συντελεστές των ειδικών φόρων κατανάλωσης που εφαρμόζονται στον επεξεργασμένο καπνό.

Και για τα δύο ζητήματα, το Συμβούλιο καλεί την Κομισιόν να υποβάλει νομοθετικές προτάσεις προκειμένου να αντιμετωπίσει τα ζητήματα και τις ανησυχίες που παρατίθενται στα συμπεράσματα.

Συγκεκριμένα η διοικητική συνεργασία βοηθά τις εθνικές φορολογικές αρχές να συλλέγουν και να διασφαλίζουν τα φορολογικά έσοδα. Η στενή συνεργασία μεταξύ αυτών των φορέων είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τον εντοπισμό και τη μείωση της φορολογικής απάτης, αναφέρει το Συμβούλιο. Η πρώτη οδηγία για τη διοικητική συνεργασία (DAC) εγκρίθηκε το 2011. Έκτοτε, το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας επεκτάθηκε σε πέντε περιπτώσεις και τώρα καλύπτει την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των εθνικών αρχών σχετικά με πληροφορίες χρηματοοικονομικών λογαριασμών, διασυνοριακές φορολογικές αποφάσεις και συμφωνίες προκαταβολής τιμών, ειδικές εκθέσεις ανά χώρα που παρέχουν ορισμένες χρηματοοικονομικές πληροφορίες σχετικά με τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες, πρόσβαση σε πληροφορίες πραγματικής ιδιοκτησίας και πληροφορίες σχετικά με δυνητικά επιθετικές ρυθμίσεις διασυνοριακού φορολογικού σχεδιασμού.

Τα συμπεράσματα τονίζουν ότι οι προσπάθειες βελτίωσης της διοικητικής συνεργασίας για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής είναι ιδιαίτερα σημαντικές στο πλαίσιο της ανάγκης για ανάκαμψη από την κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία COVID-19.

Σε ό,τι αφορά τον καπνό οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης είναι έμμεσοι φόροι επί της πώλησης ή χρήσης συγκεκριμένων προϊόντων και από το 2011, η νομοθεσία της ΕΕ καθορίζει κοινούς κανόνες για τη φορολόγηση του βιομηχανοποιημένου καπνού, συμπεριλαμβανομένων κατηγοριών προϊόντων, ελάχιστων συντελεστών και δομών που πρέπει να εφαρμόζονται. Ο παρασκευασμένος καπνός υπόκειται επίσης στις κοινές διατάξεις για τα προϊόντα που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ.

Τα συμπεράσματα τονίζουν ειδικότερα ότι οι εφαρμοστέοι κανόνες έχουν καταστεί λιγότερο αποτελεσματικοί, καθώς είτε δεν είναι πλέον επαρκείς είτε πολύ στενοί για να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις που σχετίζονται με ορισμένα προϊόντα, όπως υγρά για ηλεκτρονικά τσιγάρα, θερμαινόμενα προϊόντα καπνού και άλλους τύπους προϊόντα επόμενης γενιάς που εισέρχονται στην αγορά.

Πηγή: ΚΥΠΕ / Αθανάσιος Αθανασίου

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.