Φόρμα αναζήτησης

Διαδικασία επί παραβάσει κατά του ΗΒ γιατί δεν πρότεινε Επίτροπο ξεκινά η ΕΕ

Διαδικασία επί παραβάσει κατά του ΗΒ γιατί δεν πρότεινε Επίτροπο για την επόμενη Κομισιόν ξεκινά η ΕΕ.

Αναλυτικά η Κομισιόν ανακοίνωσε: “ως θεματοφύλακας των Συνθηκών, η Κομισιόν έστειλε σήμερα επίσημη προειδοποιητική επιστολή στο Ηνωμένο Βασίλειο για παραβίαση των υποχρεώσεών της βάσει της Συνθήκης ΕΕ, μη υποδεικνύοντας υποψήφιο για τη θέση του Επιτρόπου της ΕΕ”.

Σύμφωνα με τη διαδικασία “οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να υποβάλουν τις απόψεις τους το αργότερο έως την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου”.

“Αυτή η σύντομη χρονική περίοδος δικαιολογείται από το γεγονός ότι η επόμενη Κομισιόν πρέπει να αναλάβει τα καθήκοντά της το συντομότερο δυνατό”, σημειώνεται.

Σημειώνεται ακόμη ότι “μετά την απάντηση του Ηνωμένου Βασιλείου στις 13 Νοεμβρίου στις δύο επιστολές που απηύθυνε η εκλεγείσα προέδρος Ursula von der Leyen, υπενθυμίζοντας τις υποχρεώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου βάσει της Συνθήκης ΕΕ – και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 29ης Οκτωβρίου 2019 για την παράταση της περιόδου του άρθρου 5 ανέλυσε τώρα την απάντηση αυτή και θεωρεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παραβιάζει τις υποχρεώσεις του που απορρέουν από τη Συνθήκη ΕΕ”.

“Στην επιστολή τους, οι βρετανικές αρχές θεωρούν ότι δεν είναι σε θέση να προτείνουν έναν υποψήφιο για τη θέση του Επιτρόπου της ΕΕ ενόψει των επικείμενων γενικών εκλογών”. Η Κομισιόν υπενθυμίζει ότι, σύμφωνα με την καθιερωμένη νομολογία της ΕΕ , ένα κράτος μέλος δεν μπορεί να επικαλεστεί διατάξεις που ισχύουν στην εσωτερική του έννομη τάξη για να δικαιολογήσει τη μη τήρηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από το δίκαιο της Ένωσης.

Σύμφωνα με το άρθρο 258 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ηνωμένο Βασίλειο καλείται να υποβάλει τις παρατηρήσεις του σχετικά με την προειδοποιητική επιστολή το αργότερο έως την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019. Μετά την εξέταση των παρατηρήσεων αυτών ή αν δεν υποβάλλει παρατηρήσεις εντός της προθεσμίας αυτής, η Κομισιόν δύναται, ενδεχομένως, να εκδώσει αιτιολογημένη γνώμη.\

KYΠΕ

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.