Φόρμα αναζήτησης

Χάος στη Γαλλία με την απεργία στον σιδηρόδρομο

Σημαντικά προβλήματα στις μετακινήσεις αντιμετωπίζουν σήμερα οι κάτοικοι του Παρισιού, καθώς οι εργαζόμενοι στις εταιρείες σιδηροδρόμων προχωρούν σε κινητοποιήσεις ενάντια στις μεταρρυθμίσεις που προωθεί ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Η έναρξη των κινητοποιήσεων, σήμερα, έχει χαρακτηριστεί «Μαύρη Τρίτη», αλλά οι απεργίες θα συνεχιστούν για διάστημα τριών μηνών. Της απεργίας ηγούνται οι εργαζόμενοι στο SNCF και θεωρείται η μεγαλύτερη πρόκληση για τον Μακρόν από την εκλογή του, τον περασμένο Μάιο.

Στην κινητοποίηση συμμετέχουν τα τέσσερα βασικά σωματεία των σιδηροδρομικών και τα δρομολόγια εκτελούνται με μεγάλα προβλήματα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις συμμετέχει το 77% των μηχανοδηγών, ενώ η εταιρεία ανακοίνωσε πως συνολικά απεργεί το 34$ του προσωπικού της.

Η κινητοποίηση των σιδηροδρομικών συμπίπτει με την 4η ημέρα απεργίας των εργαζομένων στην Air France. Η εταιρεία εκτελεί τρεις στις τέσσερις πτήσεις της, σύμφωνα με το BBC.

Τα σωματεία απηύθυναν κάλεσμα και στους εργαζόμενους στη διακομιδή των απορριμμάτων να πιέσουν για τη δημιουργία εθνικής υπηρεσίας και καλύτερους όρους συνταξιοδότησης.

Στην απεργία συμμετέχουν και εργαζόμενοι στον τομέα της ενέργειας αλλά και χιλιάδες φοιτητές, οι οποίοι αντιδρούν στην αυστηροποίηση των όρων εισαγωγής στα πανεπιστήμια.

«Υπερασπιζόμαστε τις γαλλικές δημόσιες υπηρεσίες, όχι μόνο τους εργαζόμενους στον σιδηρόδρομο» δήλωσε ο Emmanuel Grondein, επικεφαλής του συνδικάτου Sud Rail.

Η κυβέρνηση Μακρόν από την πλευρά της έχει στόχο να ανοίξει τους κρατικούς σιδηρόδρομους στον ανταγωνισμό από το 2023, σε εναρμόνιση με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το SNCF έχει χρέος 46, 6 δισ. ευρώ.