Φόρμα αναζήτησης

Brexit: Ναι της ΕΕ στην παράταση, όχι όμως σε επαναδιαπραγμάτευση

Η Βρετανία είναι πολύ πιθανό να λάβει την έγκριση της ΕΕ για να καθυστερήσει το Brexit, εφόσον το ζητήσει, όμως το μπλοκ δεν πρόκειται να τροποποιήσει τη συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας στο διάστημα της παράτασης ούτε να διαπραγματευθεί τους μελλοντικούς του δεσμούς με το Λονδίνο, δήλωσε σήμερα η Πολωνή ευρωβουλευτής Ντανούτα Χούμπνερ.

Η Χούμπνερ, που συμμετέχει στο εξαμελές πάνελ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ασχολείται με το Brexit, επεσήμανε ότι η συμφωνία διαζυγίου της Βρετανίας από την ΕΕ είναι η τελική.

«Μια μικρή παράταση έχει μόνο στόχο να επιτρέψει στη Βρετανία να υιοθετήσει τους απαραίτητους νόμους για να προετοιμάσει την έξοδό της, αφού έχει εγκρίνει τη συμφωνία διαζυγίου», εξήγησε η ίδια.

«Δεν θα ξανανοίξει η συμφωνία, δεν θα υπάρξουν περισσότερες διαπραγματεύσεις, αυτή η συμφωνία είναι τελική», υπογράμμισε.

«Αν δεν εγκριθεί η συμφωνία ως τις 29 Μαρτίου, δεν είναι ξεκάθαρο σε ποια βάση και για ποιο λόγο να δοθεί παράταση. Ούτως ή άλλως κατευθυνόμαστε προς μια παράταση, αλλά παραμένει άγνωστο για πόσο», τόνισε η Χούμπνερ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μια μεγαλύτερη παράταση ως τις 30 Ιουνίου ή ακόμη αργότερα θα παρατείνει την αβεβαιότητα για το Brexit και θα προκαλέσει νομικά και πολιτικά προβλήματα στις ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν από τις 24 ως τις 26 Μαΐου, προειδοποίησε η Πολωνή ευρωβουλευτής.

«Το μόνο θετικό θα ήταν αν η Βρετανία άλλαζε τις κόκκινες γραμμές της και δεχόταν μια τελωνιακή ένωση», πρόσθεσε.

«Αυτά τα τακτικά σόου στη Βουλή των Κοινοτήτων, που μοιάζει να μην οδηγούν πουθενά, απλώς αυξάνουν την αγανάκτηση και την ανησυχία της ΕΕ», κατέληξε η Χούμπνερ.