Φόρμα αναζήτησης

Brexit: «Ναι» σε παράταση, όχι σε νέο δημοψήφισμα

Οι Βρετανοί βουλευτές ψήφισαν χθες βράδυ υπέρ της παράτασης του Άρθρου 50, δηλαδή της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την προϋπόθεση ότι μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη θα εγκριθεί μια συμφωνία αποχώρησης. Μετά από έναν τριήμερο μαραθώνιο ψηφοφοριών, «ναι» σε παράταση του Brexit μετά την 29η Μαρτίου -ημερομηνία κατά την οποία ήταν προγραμματισμένη η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου- είπαν 412 βουλευτές, σε αντίθεση με 202 που ψήφισαν «όχι».

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, το Κοινοβούλιο είπε συντριπτικά «όχι» στη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος. Η εν λόγω πρόταση συγκέντρωσε μόλις 85 ψήφους υπέρ και 249 κατά.

Η Τερέζα Μέι είχε πει σε δηλώσεις της πριν από την ψηφοφορία ότι σε περίπτωση που οι βουλευτές εγκρίνουν την παράταση τότε θα αποταθεί στην ΕΕ εξηγώντας τους λόγους και τη διάρκεια της παράτασης. Από την πλευρά του ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι εξέφρασε την άποψη ότι η παράταση θα πρέπει να είναι διάρκειας 21 μηνών.

Όπως εξήγησε, αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στη βρετανική πλευρά να αναθεωρήσει την πολιτική για το θέμα του Brexit.

«Εάν έχεις μια μακρά παράταση του Άρθρου 50, αυτό διευρύνει ακόμα περισσότερο τη συζήτηση για τη συνολική προσέγγιση που έχει το Ηνωμένο Βασίλειο στο Brexit. Αυτό ίσως διευκολύνει μια θεμελιώδη αναθεώρηση, ίσως πάλι όχι, απλώς δεν γνωρίζουμε», δήλωσε ο Κόβενι.

Την ίδια στιγμή, οι Βρυξέλλες δεν παρουσιάζονται αρνητικές στο ενδεχόμενο παράτασης του Άρθρου 50, ωστόσο διαμηνύουν ότι η παρούσα συμφωνία είναι η τελική και δεν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσής της.

Η Πολωνή ευρωβουλευτής Ντανούτα Χούμπνερ σημείωσε πως «τα τακτικά σόου στη Βουλή των Κοινοτήτων, που μοιάζει να μην οδηγούν πουθενά, απλώς αυξάνουν την αγανάκτηση και την ανησυχία της ΕΕ».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είπε ότι θα απευθύνει έκκληση στους «27», οι οποίοι θα συναντηθούν στις 21-22 Μαρτίου, να είναι ανοικτοί σε μια μακρά παράταση.