Φόρμα αναζήτησης

Άνοιξαν οι κάλπες για τις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη

Εκατομμύρια ψηφοφόροι στην Κωνσταντινούπολη καλούνται ξανά σήμερα στις κάλπες, για να αναδείξουν τον δήμαρχο της οικονομικής πρωτεύουσας της Τουρκίας, μετά την αμφιλεγόμενη απόφαση της εκλογικής επιτροπής να δώσει εντολή να επαναληφθούν οι δημοτικές εκλογές του Μαρτίου, που κέρδισε η αντιπολίτευση.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, 49 ετών, υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επικράτησε στη διαδικασία της 31ης Μαρτίου επί του υποψήφιου του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), του πρώην πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ, με διαφορά 13.729 ψήφων.

Όμως την 6η Μαΐου, το τουρκικό Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) κήρυξε άκυρες τις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, όπως απαιτούσε το ισλαμοσυντηρητικό κόμμα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καταγγέλλοντας σωρεία παρατυπιών, κι έδωσε εντολή να επαναληφθούν.

Ο Ιμάμογλου αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το δημαρχείο έπειτα από 18 ημέρες.

 

«Όποιος χάσει την Πόλη, χάνει και την Τουρκία»

Η δηµαρχία της Κωνσταντινούπολης είναι θέμα γοήτρου αλλά και δύναμης για τον Ερντογάν, ο οποίος είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι, «όποιος χάσει την Πόλη, χάνει και την Τουρκία».

Η Κωνσταντινούπολη, εκτός από οικονομική πρωτεύουσα, είναι επίσης η τουρκική πόλη με τον μεγαλύτερο αριθμό κατοίκων. Περίπου 10,56 εκατομμύρια εξ αυτών έχουν δικαίωμα ψήφου. Αποτελεί το επίκεντρο της τουρκικής οικονομικής ανάπτυξης, με αναρίθμητα μεγάλα έργα προϋπολογισμού δισεκατομμυρίων δολαρίων. Συνεισφέρει το ένα τρίτο του ΑΕΠ της χώρας.

Kαι οι δύο πλευρές επιστρατεύουν στρατιές νομικών, ως παρατηρητές της εκλογικής διαδικασίας, όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ. 

Σύμφωνα με τις τελευταίες δηµοσκοπήσεις, οΕρντογάν κινδυνεύει να ηττηθεί ξανά στην Κωνσταντινούπολη, για δεύτερη φορά µέσα σε διάστηµα µόλις δύο µηνών. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις , όπως αναφέρει το euronews, δείχνουν την ψαλίδα να ανοίγει με τον κεμαλιστή Ιμάμογλου να προηγείται με εννέα μονάδες έναντι του Γιλντιμίρ.

Από τα 8,5 εκατομμύρια ψηφοφόρων στην Πόλη, η πλειοψηφία στέκεται στο πλευρό του υποψηφίου της κεµαλικής αντιπολίτευσης (CHP) για τη δηµαρχία. Ο 48χρονος Ιµάµογλου έχει προβάδισμα έναντι του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίµ.

Ωστόσο, υπάρχει μία δημοσκόπηση που δείχνει τον Γιλντιρίμ να προηγείται οριακά έναντι του κεμαλιστή αντιπάλου του. Με βάση την δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία «ORC», ο Γιλντιρίμ προηγείται με 48,3% έναντι 47,7% του Ιμάμογλου. Η συμμετοχή πάντως αναμένεται να είναι υψηλότερη σε σχέση με την 31η Μαρτίου που ήταν 84,6% αγγίζοντας αυτή τη φορά το 88%. Για την τουρκική εφημερίδα «Daily Sabah» , όσοι περισσότεροι ψηφίσουν την Κυριακή , τόσο καλύτερο για τον Μπιναλί Γιλντιρίμ. Οι αναποφάσιστοι τείνουν να προτιμούν το κυβερνών κόμμα, σχολιάζει το τουρκικό δημοσίευμα.

Στην προσπάθειά του να ανατρέψει το αποτέλεσμα του Μαρτίου, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης αποπειράθηκε να προσελκύσει τις ψήφους των Κούρδων, που αποτελούν περίπου το 15% των ψηφοφόρων.

Η εκστρατεία πήρε απρόβλεπτη τροπή όταν ο φυλακισμένος ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) Αμπντουλά Οτζαλάν προέτρεψε τους υποστηρικτές του Κόμματος Δημοκρατίας του Λαού (HDP), που εν πολλοίς εκπροσωπεί την κουρδική μειονότητα, να τηρήσουν ουδέτερη στάση. Το HDP, που τάσσεται υπέρ του Ιμάμογλου, —ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης μιλά περί μάχης για την υπεράσπιση της «δημοκρατίας»— κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι προσπαθεί να διχάσει τους Κούρδους.

Η ψηφοφορία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 17:00, ενώ τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν αργότερα το απόγευμα.

ΑΠΕ, dpa, Reuters, AFP, naftemporiki.gr