Φόρμα αναζήτησης

Ανοιχτά της Καρπασίας βάζει τρυπάνι το «Γιαβούζ»

Στα ανοιχτά της Καρπασίας κατευθύνεται το νέο τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ δήλωσε ο γενικός διευθυντής της κρατικής εταιρείας πετρελαίου ΤΡΑΟ Μελινχάν Μπιλγκίν κατά την τελετή αποστολής του δεύτερου γεωτρύπανου στην ανατολική Μεσόγειο. Ο Μελινχάν Μπιλγίν ανέφερε ότι το ακριβές σημείο θα καθοριστεί από τις γεωλογικές εργασίες, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται.

Ενημερώνοντας τους Τούρκους δημοσιογράφους λίγο πριν την ομιλία του Υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ, ο Γενικός διευθυντής της κρατικής εταιρείας πετρελαίου TPAO  είπε ότι οι γεωλογικές εργασίες θα καθορίσουν το ακριβώς σημείο που θα σταλεί το γεωτρύπανο. “Αυτές οι εργασίες επειδή συνεχίζονται ακόμη δεν υπάρχει κάποιο απτό αποτέλεσμα ακόμη. Ωστόσο οι εργασίες συνεχίζονται με ταχύτητα, περιμένουμε τα αποτελέσματα των εργασιών για καθορισμό της τοποθεσίας, αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατόν να πούμε κάτι. Το γεωτρύπανο μας θα κατευθυνθεί σε ένα σημείο ανοιχτά της Καρπασίας. Ωστόσο από εκεί η αξιολόγηση των γεωλογικών και γεωφυσικών εργασιών θα καθορίσουν το σημείο που θα βρεθεί μετά”, ανέφερε.

Ο Μελιχνάχ Μπιλγκιν είπε ακόμη ότι λαμβάνουν όλα τα μέτρα για να εκπληρώσουν τις υπηρεσίες τους πλήρως χωρίς να κάνουν καμιά υποχώρηση. “Δεν μας ενδιαφέρει πολύ τί κάνει η πλευρά που λέγεται απέναντι πλευρά. Οι δικές μας εργασίες καθορίζονται αποκλειστικά από επιστημονικές εργασίες”, ανέφερε προσθέτοντας ότι σήμερα παίρνουν τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών που έγιναν περίπου 5-6 χρόνια.

Ο γενικός διευθυντής του ΤΡΑΟ ανέφερε επίσης ότι έχουν ετοιμάσει ένα σχέδιο εργασίας πέντε χρόνων, λέγοντας ότι αυτά τα δύο γεωτρύπανα της Τουρκίας θα διεξάγουν γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, τη θάλασσα του Μαρμαρά και την Μαύρη Θάλασσα. Ανακοίνωσε επίσης ότι αυτή τη στιγμή το 53% του προσωπικού για την όλη επιχείρηση έρευνας στον ΤΡΑΟ είναι Τούρκοι αλλά ο αριθμός όσο περνά ο καιρός αυξάνεται και ακολουθείται για πολιτική εθνικοποίησης. Ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή εργάζονται 150 άτομα και μόλις αρχίσει η επιχείρηση το προσωπικό θα φτάσει στα 180 άτομα ενώ η δυνατότητα είναι να φτάσει μέχρι και τα 200 άτομα.

 

Με ανάρτησή του στο twitter, ο Ντονμέζ ανέφερε την Τετάρτη ότι το Γιαβούζ «είναι έτοιμο να φέρει τους υπόγειους πόρους στο έθνος μας».

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί παρουσία του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας.

Γεώτρηση σε βάθος 3.300 μέτρων

“Γεώτρηση 3,300 μέτρων βάθους θα πραγματοποιήσει το γεωτρύπανο Γιαβούζ στην Καρπασία που βρίσκεται στον κόλπο της Αμμοχώστου”, ανακοίνωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ κατά την ομιλία του στην τελετή αποστολής του δεύτερου τουρκικού γεωτρύπανου στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι οι εργασίες του Γιαβούζ εκεί θα ολοκληρωθούν σε τρεις μήνες περίπου.

Ο Τούρκος Υπουργός υποστήριξε ότι “‘η ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου’ – όπως αναφέρθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία – δεν μπορεί να πάρει απόφαση σε κανένα θέμα που αφορά ολόκληρο το νησί, ούτε να έχει καν λόγο”.

Συγκεκριμένα, στην ομιλία του ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι θα χρησιμοποιήσουν μια τεχνολογία φιλική προς το περιβάλλον που δεν θα βλάψει κανένα ζωντανό οργανισμό, προσθέτοντας ότι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αναβάθμισης του Γιαβούζ ενσωματώθηκε στο γεωτρύπανο σύστημα εξολόθρευσης απορριμμάτων, μετατρέποντας όλες τις επιχειρήσεις πιο φιλικές στο περιβάλλον και παραγωγικές, με στόχο την προστασία των θαλασσών. Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι χάρη στην τεχνογνωσία που απέκτησαν από το πρώτο γεωτρύπανο Φατίχ (Πορθητής) και τη συμβολή των ξένων επιστημόνων, το Γιαβούζ είναι πιο ασφαλές και είναι έτοιμο να ανοιχτεί στις θάλασσες. “Όσο τρυπάει το γεωτρύπανό μας στην Ανατολική Μεσόγειο η χώρα μας και η περιοχή μας θα ενισχύεται παραπάνω. Το γεωτρύπανό μας Γιαβούζ, όπως έκανε και ο Σουλτάνος Γιαβούζ Σελίμ από τον οποίο πήρε το όνομά του, θα συμβάλει πολύ στην ειρήνη και σταθερότητα της Μεσογείου”, υποστήριξε.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι “το Γιαβούζ ξεκινά σήμερα την πορεία του για την Ανατολική Μεσόγειο για να διεξάγει γεώτρηση στην Καρπασία. Θα πραγματοποιηθεί μια γεώτρηση 3,300 μέτρων στην Καρπασία που βρίσκεται στον κόλπο της Αμμόχωστου της ‘τδβκ’ μας” είπε, αναφερόμενος στο ψευδοκράτος.

“Οι εργασίες του εκεί θα ολοκληρωθούν σε τρεις μήνες περίπου. Το προσωπικό 140 ατόμων που αποτελείται από ξένους και Τούρκους, κατά τη διάρκεια της γεώτρησης θα καταβάλει κόπο και θα καταθέσει τις γνώσεις του για το μέλλον του έθνους μας”, ανέφερε ο Φατίχ Ντονμέζ προσθέτοντας ότι “πιστεύουμε ότι οι εργασίες θα συνεχιστούν χωρίς προβλήματα και θα καταλήξουν θετικά”.

Ανέφερε ότι “η μόνη μας επιθυμία είναι να βρούμε υδρογονάνθρακες στην Μεσόγειο και να υπηρετήσουμε το έθνος μας”, ενώ υποστήριξε ότι “πάντοτε θα υπηρετούμε τη σταθερότητα, την ειρήνη και την γαλήνη στην περιοχή και θα συνεχίσουμε να την στηρίζουμε”. Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι πάντοτε υποστήριζαν τον διαμοιρασμό των φυσικών πόρων του νησιού με δίκαιο τρόπο.

“Όλοι να γνωρίζουν ότι η Τουρκία δεν θα δεχτεί ποτέ την αδικία και τη δημιουργία τετελεσμένων. Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε μέχρι τέλους τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και της ‘τδβκ’”, ανέφερε. Ο Τούρκος Υπουργός υποστήριξε ότι η προσφυγή της “Ε/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου σε παράγοντες εκτός της περιοχής ή στην ΕΕ με στόχο να δώσει νομιμότητα στις άνομες αποφάσεις της για ολόκληρο το νησί και να κερδίσει υποστηρικτές δείχνει την αδυναμία της και την κατάσταση στην οποία έχει περιπέσει”.

Ανέφερε ότι “η Τουρκία είναι η χώρα με την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο και κάθε εξίσωση που αφήνει τους Τ/κ εκτός είναι καταδικασμένη σε αποτυχία”. Ο Φατίχ Ντονμέζ είπε ακόμη ότι θέλει να προειδοποιήσει κάποιους παράγοντες εκτός της περιοχής, οι οποίοι συνεργάζονται με την «Ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου», όπως αποκαλεί την κυπριακή κυβέρνηση.

“Μην κυνηγάτε ψευδαισθήσεις που δεν θα έχουν σε καμιά περίπτωση αποτέλεσμα. Μην γίνεστε μέρος των άνομων σχεδιασμών. Κανείς δεν θα μπορέσει να σταθεί εμπόδιο στον δρόμο της Τουρκίας και του τουρκικού έθνους που συνεχίζεται με αποφασιστικότητα. Δεν πρόκειται ποτέ να επιτρέψουμε τον σφετερισμό των δικαιωμάτων μας που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο. Επειδή η διαδικασία που ξεκίνησε με τη απόφαση για εθνικοποιήση του Φατίχ και του Γιαβούζ σημαίνει για τη χώρα μας την έναρξη ενός νέου οδικού χάρτη και το άνοιγμα μιας νέας σελίδας”, ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός. Ο Φατίχ Ντονμέζ είπε ότι “στόχος είναι να γίνουμε μια χώρα που θα την δείχνουν με το δάχτυλο σε αυτό τον τομέα”.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.