Φόρμα αναζήτησης

Ανήλικα παιδιά στον πόλεμο της Λιβύης

Του Πάνου Ιγνατίου

Φατρίες και συμμορίες του αντιπολιτευόμενου Συριακού Εθνικού Στρατού τους οποίους υποστηρίζει η Τουρκία στρατολογούν ανηλίκους για να πολεμήσουν στη Λιβύη, σύμφωνα με μια έκθεση που αναλύει λεπτομερώς τη χρήση Σύριων ανταρτών από την Τουρκία προκειμένου να στηρίξει την κυβέρνηση της Λιβύης, αποκαλύπτει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Αλ Μόνιτορ .

Το έγγραφο 40 σελίδων, που εκπονήθηκε από Σύριους για την «Αλήθεια και τη Δικαιοσύνη» διέρρευσε αποκλειστικά στο Al-Monitor, αναφέρουν πηγές στη Συρία και στη Λιβύη. Σύμφωνα με το έγγραφο Σύριοι έφηβοι έχουν προσληφθεί και είναι μέρος των μονάδων τους βρίσκονται ήδη στο πεδίο της μάχης. Η έκθεση θα δημοσιευθεί σύντομα από μη κομματική, μη κερδοσκοπική οργάνωση, η οποία τεκμηριώνει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία από την Τουρκία και τους μισθοφόρους της.

Τα παιδιά συγκαταλέγονται ανάμεσα σε πάνω από 2.000 σύριους αντάρτες και πιστεύεται ότι έχουν αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους μέσω της Τουρκίας για την υποστήριξη της κυβέρνησης της Λιβύης εναντίον του Στρατάρχη Χαλιλ Χαφταρ ο οποίος υποστηρίζεται από την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Πρόσφατα η Ρωσία ρητορικά αποστασιοποιήθηκε από τον Στρατάρχη.

«Η έρευνά μας αποκάλυψε ότι στα παιδιά εκδίδονται πλαστά έγγραφα ,ταυτότητας με ψευδείς πληροφορίες σχετικά με την ημερομηνία και τον τόπο γέννησής τους, και κατά συνέπεια εγγράφονται στα αρχεία προσωπικής κατάστασης του Συριακού Εθνικού Στρατού», αναφέρει η έκθεση που αποκαλύπτει το Αλ Μονιτορ.  Για μερικά από τα παιδιά χρησιμοποίησαν τα ονόματα των μεγαλύτερων αδελφών τους στα πλαστά χαρτιά τους, και με αυτό τον τρόπο η πρόσληψη παιδιών -στρατιωτών συνεχίζεται, σύμφωνα με την έκθεση.

Μία από τις πηγές αναφέρει ότι  «ένας άμαχος από την πόλη Marea στην τουρκική ζώνη του Ευφράτη Shield στη βόρεια Συρία, λέει ότι «Τον Ιανουάριο, ένας διοικητής από μια από τις φατρίες του Συριακού Εθνικού Στρατού, το τμήμα Mutasim, ήρθε στο στρατόπεδο μας  με τρία παιδιά ηλικίας 15 έως 16 ετών.» Ο άμαχος, του οποίου δεν αποκαλύφθηκε το όνομά του για να τον προστατεύσουν προφανώς από πιθανή καταδίκη, είπε: «Μου είπαν ότι θα πήγαιναν στη Λιβύη με την έγκριση των οικογενειών τους. Ήταν πολύ χαρούμενοι που έλαβαν μισθό 3.000,00 δολαρίων» (Αυτό τους υποσχέθηκαν για να τους προσλάβουν).

Η Δημοσιογράφος του Αλ Μονιτορ ρώτησε  έναν από αυτούς αν ήξερε πώς να χρησιμοποιήσει όπλα, και απάντησε ότι «θα μάθω όλα αυτά στο στρατόπεδο όπου θα είμαι με τους συνομηλίκους μου»

Το παιδί είπε ότι το στρατόπεδο δημιουργήθηκε από το τμήμα Mutasim και εκπαιδεύτηκαν παιδιά σε ομάδες των 25. Τα παιδιά ενημερώθηκαν ότι μπορούσαν να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους από τη Λιβύη και να επιστρέψουν στο σπίτι τους σε τρεις μήνες «με ένα μεγάλο χρηματικό ποσό» και ότι θα έχουν δωρεάν τσιγάρα, φαγητό και στέγαση.

Η έκθεση αναφέρει επίσης για έναν μαχητή από το τμήμα Σουλτάν Μουράτ, μια εθνοτική τουρκμενική φατρία, η οποία είναι έντονα πιστή στην Τουρκία. Ο μαχητής, ο οποίος βρίσκεται σήμερα στην Τρίπολη, εκεί όπου βρίσκεται η Κυβέρνηση της «Εθνικής Συμφωνίας» αναφέρει ότι υπάρχουν τουλάχιστον πέντε παιδιά στην ομάδα του.  Ο μαχητής είπε, «Είναι πολύ σαφές ότι είναι φυσιολογικά παιδιά»

Το Προαιρετικό Πρωτόκολλο των Ηνωμένων Εθνών για τη Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού σχετικά με τη συμμετοχή παιδιών σε ένοπλες συγκρούσεις, το οποίο άνοιξε για υπογραφή τον Μάιο του 2000, λέει: «Ένοπλες ομάδες που συγκροτούνται με τις ένοπλες δυνάμεις ενός Κράτους δεν πρέπει, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες να τυγχάνουν στρατολόγησης ή λαμβάνουν μέρος σε εχθροπραξίες άτομα κάτω των 18 ετών» Επιπλέον, λέει, «Τα Μέρη θα λάβουν όλα τα εφικτά μέτρα για την αποτροπή τέτοιων προσλήψεων και χρήσης, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης νομικών μέτρων που είναι απαραίτητα για την απαγόρευση και την ποινικοποίηση τέτοιων πρακτικών».

Η Τουρκία και η Λιβύη συμμετέχουν στο Προαιρετικό Πρωτόκολλο.

«Εάν η Τουρκία και η «κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας» η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ ως νόμιμος εκπρόσωπος της Λιβύης, είτε συνεργάζονται ή διευκολύνουν την εκπαίδευση παιδιών κάτω των 18 ετών για να πολεμήσουν στη Λιβύη, διαπράττουν σοβαρή παραβίαση του Προαιρετικού πρωτοκόλλου », δήλωσε ο Mehmet Balci, συνιδρυτής του Fight for Humanity, ενός μη κυβερνητικού οργανισμού που εδρεύει στη Γενεύη και επικεντρώνεται στην πρόληψη των συγκρούσεων και προωθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Μπάλτσι είπε σε τηλεφωνική συνέντευξη στο Αλ Μονιτορ ότι η Τουρκία κατηγορεί συχνά το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα, την κουρδική μαχητική ομάδα που διεξάγει ένοπλη εξέγερση εναντίον των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας από το 1984, λόγω της χρήσης παιδιών μαχητών.

Ο Bassam al-Ahmad, εκτελεστικός διευθυντής των Σύριων για την «Αλήθεια και τη Δικαιοσύνη»  δήλωσε στο Al-Monitor ότι δεν έχει αποδείξεις ότι η Τουρκία ή η Συρία ήταν ασυνεπείς στην εκπαίδευση παιδιών στρατιωτών. Η έκθεση, ωστόσο, παρέχει πειστικά στοιχεία ότι η τουρκική κυβέρνηση συμμετέχει άμεσα στη μεταφορά μισθοφόρων της στη Συρία  μαχητών από την Τουρκία στη Λιβύη. Αυτό έχει επίσης αναφερθεί ευρέως από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Ο Αχμάντ τόνισε ότι ο οργανισμός του θα δημοσιεύσει σύντομα έκθεση για την πρόσληψη ξένων μισθοφόρων και από τον  Χαφτάρ.

Μια έκθεση του ΟΗΕ που διέρρευσε την προηγούμενη εβδομάδα ανέφερε ότι η ομάδα Wagner, ένας ρωσικός ιδιωτικός στρατός, έχει αναπτύξει περίπου 1.200 μισθοφόρους στη Λιβύη για την υποστήριξη του Χαφταρ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν τη Ρωσία για κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Συρία, Τζιμ Τζέφρι, δήλωσε στους δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα : «Γνωρίζουμε ότι, βεβαίως, οι Ρώσοι συνεργάζονται με τον Σύριο πρόεδρο Μπασάρ αλ- Άσαντ για τη μεταφορά στρατιωτικών δυνάμεων – μαχητών, ενδεχομένως από τρίτες χώρες, πιθανώς Σύριους στη Λιβύη» ως και εξοπλισμό. «Ο Τζέφρι δεν ανέφερε την ανάπτυξη των συριακών ανταρτών από την Τουρκία»

Ο εκπρόσωπος του Συριακού Εθνικού Στρατού Γιουσέφ Χαμούδ αρνήθηκε σε δήλωση στο Al-Monitor ότι η ομάδα του στέλνει μαχητές στη Λιβύη.

Σε αυτό το σκληρό παιχνίδι της τρομοκρατίας και του πολέμου οι μυστικές υπηρεσίες όλων των χωρών λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία και κανένας δεν είναι σε Θέση να γνωρίζει τι κάνει η κάθε πλευρά.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναγνώρισε σε συνέντευξη στις 21 Φεβρουαρίου με το CNN Turk ότι οι «Τουρκικές δυνάμεις είχαν αναπτυχθεί στη Λιβύη σε «συντονιστικό ρόλο» μαζί με διάφορες ομάδες που προέρχονται από την αντιπολιτευτική δύναμη».

Πιστεύεται ευρέως , σύμφωνα με τον Αλ Μόνιτορ ότι παραπέμπει στους αντάρτες της συριακής αντιπολίτευσης, πολλοί από τους οποίους δελεάστηκαν στη Λιβύη με αμφιλεγόμενες υποσχέσεις τετραψήφιου μισθού σε δολάρια και ενδεχόμενης τουρκικής ιθαγένειας. Σύμφωνα με μια άλλη έκθεση σχετικά με την παρέμβαση της Τουρκίας στη Λιβύη που κυκλοφόρησε η Διεθνής Ομάδα Κρίσεων την προηγούμενη βδομάδα, « Η Άγκυρα έχει αναπτύξει από τον Ιανουάριο τουλάχιστον 100 αξιωματικούς για να βοηθήσει την κυβέρνηση της Τρίπολης και μετέφερε φορτία όπλων μαζί με «ένα σώμα τουλάχιστον 2.000 μαχητών της Συρίας. Εθνικός Στρατός».

Η ανάπτυξη των Σύριων ανταρτών επιτρέπει στην Τουρκία να «πετύχει διπλή νίκη», υποστηρίζει ο Emadeddin Badi, ανώτερος συνεργάτης του  Ατλαντικού Συμβουλίου «Η Τουρκία απαλλάσσει στιγμιαία από εκείνα τα οποία τους προκαλούν προβλήματα στη βόρεια Συρία, ενώ τα χρησιμοποιεί ως εργαλεία για να μετατοπίσει την παλίρροια στη Λιβύη”, δήλωσε ο Μπάντι στο Al-Monitor. «Είναι πολύ σκληρό, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα» Ο διευρυμένος ρόλος της Τουρκίας θεωρείται ότι έπαιξε κρίσιμα στις εξελίξεις  στην επιβράδυνση της εκστρατείας του Χαφτάρ και έχασε περισσότερο χρόνο για να πάρει την Τρίπολη. Ωστόσο, παραμένει αβέβαιο εάν η Τουρκία μπορεί να καθορίσει οριστικά την ισορροπία υπέρ της κυβέρνησης της «Εθνικής Συμφωνίας»

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η παρουσία της στη Λιβύη είναι νόμιμη διότι βασίζεται σε ένα ζεύγος αμυντικών και θαλάσσιων συμφωνιών που υπογράφηκαν με την κυβέρνηση της Τρίπολης το Νοέμβριο. Η Αίγυπτος, η οποία παραμένει αντιμέτωπη με την Άγκυρα για τους δεσμούς του Ερντογάν με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, κατηγορεί την Τουρκία ότι μεταφέρει τρομοκράτες στη Λιβύη και σε επιστολή προς τον ΟΗΕ χαρακτήρισε τις συμφωνίες άκυρες. Οι ισχυρισμοί της επαναλαμβάνονται από τους άλλους περιφερειακούς εχθρούς της Τουρκίας, τα ΗΑΕ αλλά και άλλες χώρες.

Ο Μπάντσι είπε ότι αν η Τουρκία παραμένει επιτυχής «εξαρτάται από το αν τα ΗΑΕ και η Ρωσία θέλουν να διατηρήσουν κάποια εύλογη αμφισβήτηση σχετικά με τη συμμετοχή τους στη Λιβύη, ιδίως τα ΗΑΕ». Συνέχισε: «Ο μετριασμός της προκαλούμενης από την Άγκυρα μετατόπισης της παλίρροιας της σύγκρουσης περιλαμβάνει την ανάπτυξη των δικών της εναέριων στρατιωτικών δυνάμεων , όχι όμως αεροσκαφών, για τη διεξαγωγή βομβαρδισμών στη δυτική Λιβύη.

Υπάρχουν παιδιά στρατιώτες και στις δύο πλευρές της σύγκρουσης.

Η πρώτη αξιόπιστη ένδειξη για την  παρουσία ανηλίκων ήταν κάτι περισσότερο από απλώς φήμη και εμφανίστηκε τον Ιανουάριο. Η Jesrpress, μια ανεξάρτητη συριακή εφημερίδα, ανέφερε ότι ένας 17χρονος από τη Χασάκα είχε πεθάνει στη Λιβύη σε μάχες στις τάξεις του Τάγματος Σουλτάν Μουράτ.

Η Ελίζαμπεθ Τσούρκοφ, δραστήριο μέλος στο Ινστιτούτο Έρευνας Εξωτερικής Πολιτικής, η οποία παρακολουθεί στενά τη Συριακή σύγκρουση, δήλωσε ότι δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τα παιδιά προσελκύονται και προσλαμβάνονται στη σύγκρουση.

«Η δύναμη από την οποία αποστέλλονται αυτοί οι μαχητές, ο λεγόμενος Εθνικός Στρατός, περιλαμβάνει πολλούς ανηλίκους στις τάξεις του – αγόρια με λίγα χρόνια σχολικής εκπαίδευσης και καμία προοπτική εργασίας εκτός από την ένταξη τους σε αυτές τις φατρίες- συμμορίες  με αντάλλαγμα έναν μισθό», δήλωσε η Τσούρκοφ στο Αλ Μονιτορ. «Ένας διοικητής σε μια από αυτές τις φατρίες μου είπε επίσης προηγουμένως ότι οποιοδήποτε αγόρι που έχει περάσει από την εφηβεία είναι ένας άνδρας που μπορεί να ενταχθεί» πρόσθεσε.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.