POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Άναψε το Άγιο Φως στον Πανάγιο Τάφο – Πλήθος πιστών χωρίς μάσκες στην τελετή (βίντεο) 

Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί συγκεντρώθηκαν σήμερα στον Πανάγιο Τάφο στην Ιερουσαλήμ, για την Tελετή της Αφής του Αγίου Φωτός, με τη συγκέντρωση του πλήθους των πιστών να είναι αρκετά μεγαλύτερη από αυτή, της περσινής χρονιάς, εξαιτίας της χαλάρωσης των μέτρων για την εξάπλωση της COVID-19.

Λίγο πριν από τις 14:00 το μεσημέρι, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων, Θεόφιλος Γ΄ εξήλθε του Παναγίου Τάφου κρατώντας σε κάθε του χέρι αναμμένα 33 κεριά και μετέδωσε το Άγιο Φως στους προσκυνητές που παρίσταντο για το «Δεύτε λάβετε Φως», καθώς και το μήνυμα της Ανάστασης στην ανθρωπότητα.

Στο Ναό της Αναστάσεως επιτράπηκε να εισέλθουν οι ιερείς, οι επίτροποι και οι πιστοί που έχουν εμβολιαστεί.

H Tελετή της Αφής του Αγίου Φωτός συμβολίζει την Ανάσταση του Ιησού και πρόκειται για μία από τις πιο ιερές τελετές που χαρακτηρίζουν την περίοδο του Ορθόδοξου Πάσχα, συνήθως, με την παρουσία μεγάλου αριθμού πιστών.

Ωστόσο, οι φετινοί εορτασμοί για το Πάσχα των Ορθοδόξων στην Ιερή Γη, στην οποία βρίσκονται τόποι προσκυνήματος για τους Χριστιανούς, τους Εβραίους και τους Μουσουλμάνους, επισκιάζονται από μία τραγωδία.

Το Ισραήλ πενθεί το θάνατο 45 Εβραίων προσκυνητών που ποδοπατήθηκαν, όταν επικράτησαν συνθήκες πανικού τη νύχτα της Μεγάλης Πέμπτης προς τη Μεγάλη Παρασκευή, στη διάρκεια της διοργάνωσης ενός θρησκευτικού φεστιβάλ στα βόρεια του Ισραήλ.

Καθώς η Ιερουσαλήμ είχε τεθεί σε καθεστώς απαγόρευσης της κυκλοφορίας, η Τελετή της Αφής του Αγίου Φωτός την περσινή χρονιά πραγματοποιήθηκε σχεδόν μέσα σε μία άδεια εκκλησία.

«Η περσινή χρονιά, ήταν μια χρονιά λύπης» δήλωσε η Ροζαλίν Μανίς, μία πιστή από τη Γιάφα, ιστορική πόλη και αρχαίο λιμάνι της Παλαιστίνης στην ανατολική Μεσόγειο. Η ίδια, είναι μεταξύ των 400 πιστών που συγκεντρώθηκαν στην εκκλησία.

«Αυτή τη χρονιά είναι καλύτερα, παρά το γεγονός ότι δεν είναι όπως τις άλλες χρονιές, καθώς πιστοί από ολόκληρο τον κόσμο δεν επισκέπτονται τη χώρα. Σήμερα, είμαστε μόνο εμείς, που ζούμε εντός της χώρας. Αλλά σίγουρα είναι καλύτερα από την περσινή χρονιά» παρατήρησε η Μανίς.

 

 

Πώς θα φτάσει στην Κύπρο;

Κανονικά θα παραλάβει και φέτος η Κύπρος το Άγιο Φως από το Ισραήλ, ωστόσο λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν με την πανδημία ο κόσμος δεν θα συμμετέχει στην τελετή.

Ο Μητροπολίτης Βόστρων Τιμόθεος Έξαρχος του Πανάγιου Τάφου στην Κύπρο ανέφερε στο Ρικ πως με τη βοήθεια της πολιτείας, του στρατού και του Υπουργείου Άμυνας αλλά και με τις ευλογίες του Αρχιεπισκόπου θα μεταφερθεί και φέτος το άγιος φως στην Κύπρο.

Την ίδια ώρα, επισήμανε πως θα υπάρξει μια σεμνή τελετή λόγω του ότι τα περιοριστικά μέτρα δεν επιτρέπουν τη συμμετοχή του κόσμου όπως γινόταν τις προηγούμενες χρονιές.

Ευελπιστούμε ότι η άφιξη του άγιου φωτός θα ενισχύσει τους πιστούς στον εορτασμό της Αναστάσεως και θα τους ενδυναμώσει στην περίοδο της δοκιμασίας που βρισκόμαστε, ανέφερε ο Μητροπολίτης Βόστρων Τιμόθεος ο οποίος είπε ότι η αφή του αγίου φωτός θα λάβει χώρα στο Ισραήλ και θα εισέλθουν στον Ναό της Αγίας Αναστάσεως πέραν των 1000 πιστών.

Υπό κανονικές συνθήκες η άφιξη του Αγίου Φωτός γίνεται με τιμές υποδοχής Αρχηγού Κράτους.

Διπλωματικές πηγές δήλωσαν στο Ρικ πως κατά την άφιξη του Αγίου Φωτός αποδίδονται οι δέουσες τιμές: στρώνεται κόκκινο χαλί, έχει παρουσία στρατιωτικό τιμητικό άγημα και στρατιωτική μπάντα/φιλαρμονική.

Το Άγιο Φως παραλαμβάνει ο Μητροπολίτης Βόστρων Τιμόθεος παρουσία του οικείου Μητροπολίτη Κιτίου και κρατικού αξιωματούχου Υπουργού ή επιτρόπου.

Το Άγιο Φως συνοδεία αστυνομίας μεταφέρεται στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου και από εκεί θα γίνει διανομή σε όλες τις εκκλησίες ανά το παγκύπριο.

Τι θα ισχύσει φέτος λόγω διατάγματος και lockdown; 

Λόγω διατάγματος και lockdown η υποδοχή του Αγίου φωτός θα προσαρμοστεί ανάλογα.

Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Βόστρων Τιμόθεο ειδική ναυλωμένη πτήση από ισραηλινή εταιρεία θα μεταφέρει στην Κύπρο η ώρα 17:00 το απόγευμα το Άγιο Φως το οποίο θα παραλάβει ο Μητροπολίτης Τιμόθεος και θα το μοιραστεί με τον οικείο μητροπολίτη Κιτίου Νεκταριο.

Στην σεμνή τελετή υποδοχής θα είναι παρών ο υπουργός Άμυνας Χαραλαμπος Πετρίδης και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Δημοκριτος Ζερβακης.

Στην αίθουσα αφίξεων αρχηγών κρατών Skylink ο Μητροπολίτης Βοστρων Τιμόθεος θα τελέσει μικρή δέηση όπου θα ψέλνει το Φως  ιλαρόν.

Στην συνέχεια το Άγιο Φως συνοδεία αστυνομίας θα μεταφερθεί στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου όπου από εκεί θα γίνει διανομή σε όλες τις εκκλησίες ανά το Παγκύπριο

Μετά την Αρχιεπισκοπή τελικός προορισμός του Αγίου Φωτός θα είναι η εξαρχία του πανάγιου τάφου στην Λευκωσία.

Η Αρχιεπισκοπή για ακολουθία του επιταφίου τη Μ. Παρασκευή

Παρουσίᾳ του Αρχηγού τής Εθνικής Φρουράς Δημόκριτου Ζερβάκη, στελεχών τού ΓΕΕΦ και άλλων πολιτειακών αρχών της Κύπρου, τελέστηκε την Παρασκευή η ακολουθία του επιταφίου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό τής Λευκωσίας, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου, αναφέρει η Αρχιεπισκοπή σε ανακοίνωσή της.

«Μέσα σε κλίμα ιεράς κατανύξεως και φορτισμένης συγκινησιακά ατμόσφαιρας εψάλησαν τα ωραιότατα τροπάρια του Κανόνα του Μεγάλου Σαββάτου, τα εγκώμια, τα ευλογητάρια, με την αθρόα όπως πάντοτε συμμετοχή των κατοίκων της πόλεως», προσθέτει
.
Ακολούθησε η καθιερωμένη περιφορά του επιταφίου και η διέλευση των πιστών κάτω από αυτόν, με τις καμπάνες να ηχούν πένθιμα.

Η ακολουθία ολοκληρώθηκε με την εναπόθεση του κεκοιμημένου Ιησού επί της Αγίας Τραπέζης, ψαλλομένου του τροπαρίου «Ὁ εὐσχήμων Ἰωσήφ…κηδεύσας ἀπέθετο», καταλήγει η ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής.

Πηγή: cnn.gr / ΚΥΠΕ / ΡΙΚ

 

Αμερικανοί ανάμεσα στους νεκρούς στο Όρος Μερόν – Ποδοπάτημα σε προσκύνημα στο Ισραήλ

Παγκόσμιος θρήνος για το θρησκευτικό Χέιζελ στο Ισραήλ: Σκηνές σοκ από το ποδοπάτημα στο Όρος Μερόν

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.