Φόρμα αναζήτησης

Αυτός είναι ο δράστης της επίθεσης στο Στρασβούργο

Ονομάζεται Σερίφ Σεκάτ (τα γαλλικά μέσα αναφέρουν μόνο το αρχικό του επιθέτου του). Είναι 29 ετών, γεννημένος στο Στρασβούργο και ένας από τους πλέον καταζητούμενους άνδρες στη Γαλλία. Τα πρώτα στοιχεία για την ταυτότητα του ανθρώπου που ξύπνησε τον τρόμο ανοίγοντας πυρ στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου, την Τρίτη το βράδυ, προκύπτουν από την τεράστια δικογραφία, τα 27 αδικήματα για τα οποία κατηγορείται και για τα οποία επρόκειτο να συλληφθεί λίγες ώρες προτού σκοτώσει δύο ανθρώπους και τραυματίσει τουλάχιστον 14.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Liberation», πρόκειται για κλοπές, ληστείες, βία απέναντι σε όργανα επιβολής της τάξης και διάφορα άλλα αδικήματα.  

«Έχει ήδη φυλακιστεί επανειλημμένως και ήταν γνωστός στη σωφρονιστική διοίκηση από το 2015 για τη ριζοσπαστικοποίησή του και τη συμπεριφορά του ως προσήλυτου», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο εισαγγελέας του Παρισιού Ρεμί Εΐτζ. Επικαλούμενη πηγή που έχει γνώση της έρευνας, η «Liberation» αναφέρει ότι ο 29χρονος δράστης υπήρξε τρόφιμος τριών φυλακών της Γαλλίας, το 2013 και το 2014. Εκείνη την περίοδο δεν υπήρχαν αποδείξεις ριζοσπαστικοποίησής του. Αποφυλακίστηκε το 2015 από φυλακή του Στρασβούργου.

 

Έναν χρόνο αργότερα, ο Σερίφ Σεκάτ συνελήφθη στη Γερμανία για δύο διαρρήξεις και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δύο ετών. Αφού εξέτισε την ποινή του απελάθηκε στη Γαλλία, το 2017. Σύμφωνα με τον Γάλλο εισαγγελέα, ο δράστης καταζητείται και στην Ελβετία.  

Ο 29χρονος δράστης, ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας για την εσωτερική ασφάλειας Λοράν Νινιέζ, ήταν υπό παρακολούθηση μετά την αποφυλάκισή του το 2015, οπότε και απέκτησε φάκελο «S». Για τη γαλλική αστυνομία, οποιοσδήποτε με φάκελο «S» συνιστά δυνάμει απειλή για την κοινωνία. Στη Γαλλία σήμερα υπάρχουν συνολικά 20.000 φάκελοι «S». Από αυτούς, 12.000 άνθρωποι βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση.

Καθώς έχει εξαπολυθεί ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του, με αναφορές ακόμη και για πιθανή διαφυγή του στη Γερμανία, μένει να εξακριβωθεί εάν τελικά ο δράστης εγκατέλειψε τη γενέτειρά του.