Φόρμα αναζήτησης

«Κλείνει» το FIR της Ευρώπης για τα Max 737 της Boeing

Η Ευρωπαϊκη Υπηρεσία Αεροπορικής Ασφάλειας απαγόρευσε την πτήση των Boeing 737 Max πάνω απο την Ευρώπη. Η προσωρινή απαγόρευση τίθεται σε ισχύ απο τις 9 το βράδυ (ώρα Κύπρου). Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση το μέτρο αυτό λήφθηκε προληπτικά. Η Υπηρεσία σημειώνει ότι από τη στιγμή που η έρευνα για το δυστύχημα της Ethiopian Airlines είναι σε εξέλιξη, δεν είναι σε θέση να εξάξει συμπεράσματα.


Στο μεταξύ μεγαλώνει ο κατάλογος των χωρών που καθηλώνουν τα αεροσκάφη 737 Max της Boeing. Το υπουργείο Μεταφορών της Τουρκίας ανέστειλε όλες τις πτήσεις από αεροσκάφη τύπου Boeing 737 Max 8 και Max 9, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο Anadolu. Λίγο ενωρίτερα, και η Turkish Airlines είχαν ανακοινώσει την απόφαση για καθήλωση των 12 αεροσκαφών Boeing 737 Μax που διαθέτει στο στόλο της.

 

Στην Ευρώπη, η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου απαγόρευσε τη διέλευση των 737 Max στον βρετανικό εναέριο χώρο, «ως προληπτικό μέτρο». Παρόμοιες αποφάσεις έχουν ληφθεί και σε Γερμανία, Γαλλία, Bέλγιο, Ιταλία, Ιρλανδία και Αυστρία.

 

Είχαν προηγηθεί τέσσερις ακόμη χώρες. Μετά την Αιθιοπία και την Κίνα, σήμερα ανακοίνωσαν ότι καθηλώνουν τα 737 Max ακόμη τέσσερις χώρες: η Μαλαισία, η Σιγκαπούρη, η Αυστραλία και η Ινδονησία.

 

 

Η μετοχή της Boeing κατέγραψε πτώση 5% τη Δευτέρα και σήμερα, Τρίτη, περίπου μία ώρα μετά την έναρξη της συνεδρίασης στη Wall Street υποχωρεί 6,5%. Οι απώλειες για την κεφαλαιοποίηση του αμερικανικού αεροναυπηγικού κολοσσού σε αυτές τις δύο συνεδριάσεις υπερβαίνουν έτσι τα 20 δισ. δολάρια.

 

Υπενθυμίζεται ότι η συντριβή του 737 Max 8 της Ethiopian Airlines κοντά στην Αντίς Αμπέμπα ήρθε τέσσερις μήνες μετά από παρόμοιο δυστύχημα στο ίδιο μοντέλο αεροσκάφους της Lion Air στη Ινδονησία.