FAZ για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ: "Ο Ερντογάν είναι Ερντογάν”

DEUTSCHE WELLE Δημοσιεύθηκε 28.6.2022
FAZ για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ: "Ο Ερντογάν είναι Ερντογάν”

Απρόβλεπτος νατοϊκός εταίρος ο Τούρκος πρόεδρος σύμφωνα με την FΑZ. Spiegel: Πρόσφυγες στην "υπηρεσία" της ελληνικής αστυνομίας για παράνομες επαναπροωθήσεις στον Έβρο;Θα δώσει ο Τούρκος πρόεδρος το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ; Ενόψει της έναρξης της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντά στη Μαδρίτη τον πρόεδρο της Φινλανδίας και την πρωθυπουργό της Σουηδίας, πρώτες συναντήσεις σε αυτό το επίπεδο από τότε που μπλοκάρει την ένταξη των δύο χωρών. "Υπό κανονικές συνθήκες" επισημαίνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, "(τέτοιες συναντήσεις) θα έδειχναν ότι επίκειται κάποια λύση, δεδομένου ότι οι διπλωμάτες εδώ και μέρες κάνουν λόγο για καλή πρόοδο στις διαπραγματεύσεις και αναφέρονται στον άτυπο στόχο επίτευξης συμφωνίας πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής. Αλλά χθες ακούστηκε επίσης ότι ο Ερντογάν είναι Ερντογάν, δηλαδή απρόβλεπτος, και ότι κανείς δεν ξέρει τί σκέφτεται όντως. Ο Στόλτενμπεργκ, που ενεργεί ως διαμεσολαβητής, εκφράστηκε χθες ως συνήθως με επιφύλαξη, λέγοντας ότι δεν θα δώσει υποσχέσεις, αλλά διαβεβαιώσεις ότι 'εργαζόμαστε ενεργά για να διασφαλίσουμε την πρόοδο'".

"Μόνο από θέση ισχύος απέναντι στη Ρωσία"

Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung υπενθυμίζει επίσης την υπόσχεση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ ότι "η σύνοδος θα έχει μετασχηματιστικό χαρακτήρα και ότι η συμμαχία πρέπει να ανανεωθεί", ...Ως ένδειξη ενότητας θα γίνει ένα διατλαντικό δείπνο. Εκτός από τις χώρες του ΝΑΤΟ θα έρθουν και αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από εκείνες τις χώρες της ΕΕ που δεν ανήκουν στο ΝΑΤΟ: Μάλτα, Αυστρία, Ιρλανδία, Κύπρος, όπως η Φινλανδία και η Σουηδία. Έτσι θα πέσει ακόμη μεγαλύτερη προσοχή στον Τούρκο Πρόεδρο. Το κυπριακό έχει αποτρέψει μια ακόμη μεγαλύτερη συνεργασία ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, και τώρα η Τουρκία βάζει εμπόδια για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη συμμαχία, επειδή οι Σκανδιναβοί δήθεν στηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις".

Ο γερμανικός τύπος στέκεται ιδιαίτερα και στην ανακοίνωση του Στόλτενμπεργκ για σημαντική ενίσχυση της Δύναμης Ταχείας Δράσης NRF του ΝΑΤΟ προκειμένου να αντιμετωπίσει απειλές. Ενδεικτικά τα όσα επισημαίνει η Märkische Oderzeitung. „Το ΝΑΤΟ θέλει να θέσει 300.000 στρατιώτες σε όλην την Ευρώπη σε αυξημένη επιφυλακή, για να δώσει το σύνθημα ότι είναι έτοιμη να αμυνθεί απέναντι σε μια επιθετική Ρωσία. Προφανώς το Κρεμλίνο τις δύο τελευταίες δεκαετίες ασκούσε πολιτική χρησιμοποιώντας ισχύ, άρα πρέπει και να αντιμετωπιστεί με ισχύ … Διαπραγματεύσεις με έναν τόσο αδίστακτο πολεμοκάπηλο, όπως ο Ρώσος Πρόεδρος, για μια μελλοντική αρχιτεκτονική ασφάλειας θα μπορούσαν να διεξαχθούν μόνο από θέση ισχύος. Ναι, η Ευρώπη πρέπει να ξέρει πώς να αμύνεται. Παρόλα αυτά εξακολουθεί να υπάρχει η δυσάρεστη αίσθηση ότι έχουμε μπει εντελώς στο παιχνίδι του Πούτιν".

Πρόσφυγες στην "υπηρεσία" παράνομων επαναπροωθήσεων;

Νέες αποκαλύψεις για pushbacks στον Έβρο, αυτή τη φορά όμως με την ενεργό βοήθεια συλληφθέντων προσφύγων, βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας μέσω του Spiegel και αναπαράγονται από άλλες ιστοσελίδες. Πρόκειται για την περίπτωση ενός Σύρου, ονόματι Μπάσελ Μ., ο οποίος συνελήφθη από Έλληνα αστυνομικό και επειδή μιλούσε αγγλικά κατηγορήθηκε ότι ήταν αρχηγός συμμορίας διακινητών. Μάλιστα για να μην οδηγηθεί στη φυλακή ο Έλληνας αστυνομικός τού έκανε την ασυνήθιστη πρόταση να συνεργαστεί με την ελληνική αστυνομία και να βοηθήσει μεθοριοφύλακες στην πόλη Τυχερό Έβρου για να φέρουν πρόσφυγες πίσω στην Τουρκία με αντάλλαγμα τη διαγραφή των κατηγοριών για λαθρεμπόριο προσφύγων και άδεια παραμονής πάνω από 30 ημέρες.

"Όπως φαίνεται, ο Σύρος δεν είναι ο μόνος πρόσφυγας που στρατολογήθηκε με αυτόν τον τρόπο από Έλληνες υπαλλήλους" γράφει στην ιστοσελίδα του το γερμανικό περιοδικό. "Σύμφωνα με κοινή έρευνα του Spiegel, της ερευνητικής δημοσιογραφικής ομάδας «Lighthouse Reports», της εκπομπής του ARD «Report München» και των εφημερίδων «Le Monde» και «Guardian», η ελληνική αστυνομία χρησιμοποιεί συγκεκριμένα τους μετανάστες ως μπράβους σε παράνομες απωθήσεις. Οι φήμες για αυτή την πρακτική κυκλοφορούν εδώ και χρόνια. Εκατοντάδες θύματα παράνομων επαναπροωθήσεων έχουν αναφέρει ότι μεταφέρθηκαν πίσω από μετανάστες που μιλούσαν αραβικά ή φαρσί. Μετά από έρευνες μηνών, η ομάδα των δημοσιογράφων, με τη βοήθεια της ΜΚΟ Consolidated Rescue Group, μπόρεσε να μιλήσει με έξι από αυτούς τους άνδρες για πρώτη φορά. Ομολόγησαν ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλον ότι αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην Τουρκία με τη βία. Τα λεγόμενά τους επαληθεύτηκαν με τη βοήθεια φωτογραφιών, δορυφορικών εικόνων και επίσημων ελληνικών εγγράφων".

Οι 8 αρθρογράφοι του δημοσιεύματος αναφέρουν ότι κάτοικοι ελληνικών χωριών κοντά στα σύνορα είπαν ότι πρόκειται για "κοινό μυστικό" στην περιοχή οι επαναπροωθήσεις να γίνονται από πρόσφυγες για λογαριασμό της αστυνομίας. "Αγρότες και ψαράδες, στους οποίους επιτρέπεται η είσοδος στην απαγορευμένη περιοχή στον Έβρο, έχουν επανειλημμένα παρατηρήσει τη δραστηριότητα των προσφύγων. Μετανάστες σε αυτό το τμήμα του Έβρου δεν βλέπει κανείς εκτός από αυτούς που εργάζονται για την αστυνομία, λέει κάτοικος της περιοχής. Τρεις Έλληνες αστυνομικοί που γνωρίζουν τα γεγονότα επιβεβαίωσαν επίσης την πρακτική μιλώντας με το Spiegel και τους συνεργάτες του. Το ελληνικό υπουργείο Εσωτερικών και η αστυνομία άφησαν αναπάντητες σχετικές επίσημες ερωτήσεις" επισημαίνεται στο άρθρο.

Χρήση κάνναβης και το αλκοόλ

Ανησυχητικά στοιχεία στην ετήσια Έκθεση των ΗΕ για τα ναρκωτικά και το έγκλημα (UNODC) με έδρα τη Βιέννη. Στην ΕΕ η αύξηση του αριθμού εκείνων που κάνουν χρήση μαριχουάνας προκαλεί αντίστοιχη αύξηση κατά 30% των φαρμακευτικών θεραπειών και πίεση στις υγειονομικές υπηρεσίες περίθαλψης. "Τώρα μπορεί κανείς να πει ότι η σχεδιαζόμενη νομιμοποίηση (στη Γερμανία) πρέπει να περιοριστεί μόνο σε ενήλικες" σχολιάζει η Süd-Wet Presse. „Αλλά όποιος πιστεύει ότι αυτό δεν θα επηρεάσει τους νέους είναι απλώς αφελής. Οι χρόνοι αναμονής για να κλείσει κανείς ραντεβού με ψυχίατρο ή ψυχολόγο είναι σήμερα μεγάλοι. Εάν η επόμενη ακρόαση (φορέων στην κοινοβουλευτική επιτροπή) είναι σοβαρή, τότε η κυβέρνηση συνασπισμού θα πρέπει να σκεφτεί ξανά τη νομιμοποίηση. Είναι όμως ένα πρότζεκτ της νέας κυβέρνησης που βρίσκεται εν εξελίξει όσο κόστος κι αν έχει".

Για την αριστερή tageszeitung του Βερολίνου η Γερμανία αποτελεί αρνητικό παράδειγμα, γιατί από το 2013 η χρήση κάνναβης έχει αυξηθεί κατά 50% και κατά συνέπεια και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία για τη θεραπεία. "Ανάμεσα στο 2000 και 2018, οκταπλασιάστηκαν" αναφέρεται χαρακτηριστικά. "Οι θεραπείες για ψυχικές διαταραχές που σχετίζονται με την κάνναβη έχουν υπερτετραπλασιαστεί. Στη Γερμανία, ο αριθμός των εξαρτημένων από το αλκοόλ - παρά την πτωτική τάση - συνεχίζει να υπερβαίνει σημαντικά τον αριθμό των εθισμένων στην κάνναβη. Προς το παρόν περίπου 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι θεωρούνται εξαρτημένοι από το αλκοόλ, σε αντίθεση με ‚μόνο΄ 300.000 εθισμένους στην κάνναβη. Ωστόσο, η έκθεση του ΟΗΕ αποφεύγει σε μεγάλο βαθμό τις συγκρίσεις με το αλκοόλ ή τον καπνό" σημειώνει ο αρθρογράφος της.

Ειρήνη Αναστασοπούλου

Πηγή: Deutsche Welle
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Κύπρος: Έδρα του παγκόσμιου διαδικτυακού πορνό - Στο μικροσκόπιο της Βουλής πέντε κυπριακές εταιρείες
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Έδρα του παγκόσμιου διαδικτυακού πορνό - Στο μικροσκόπιο της Βουλής πέντε κυπριακές εταιρείες

Κύπρος: Έδρα του παγκόσμιου διαδικτυακού πορνό - Στο μικροσκόπιο της Βουλής πέντε κυπριακές εταιρείες

Εύθραυστη ηρεμία στη Μέση Ανατολή – Γρίφος τα επόμενα βήματα του Νετανιάχου
ΚΟΣΜΟΣ

Εύθραυστη ηρεμία στη Μέση Ανατολή – Γρίφος τα επόμενα βήματα του Νετανιάχου

Εύθραυστη ηρεμία στη Μέση Ανατολή – Γρίφος τα επόμενα βήματα του Νετανιάχου

Προεκλογικά παρατράγουδα: Πάνω από 1.400 οι παράνομες μετοικεσίες
ΚΥΠΡΟΣ

Προεκλογικά παρατράγουδα: Πάνω από 1.400 οι παράνομες μετοικεσίες

Προεκλογικά παρατράγουδα: Πάνω από 1.400 οι παράνομες μετοικεσίες

Κυπριακό: Επανέρχεται η Ολγκίν - Τα επόμενα βήματα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυπριακό: Επανέρχεται η Ολγκίν - Τα επόμενα βήματα

Κυπριακό: Επανέρχεται η Ολγκίν - Τα επόμενα βήματα

Κακοκαιρία εξπρές στην Ελλάδα: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού - Ποιες περιοχές πλήττονται
ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία εξπρές στην Ελλάδα: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού - Ποιες περιοχές πλήττονται

Κακοκαιρία εξπρές στην Ελλάδα: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού - Ποιες περιοχές πλήττονται