POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Deal για Cyta στην Αγγλία: Πωλούνται οι 5.000 πελάτες της Cyta UKΈναν χρόνο μετά το κλείσιμο του deal με την ελληνική Vodafone για πώληση της Cyta Hellas, μια πράξη που είχε θεωρηθεί επιτυχημένη αφού οδήγησε στο ξεφόρτωμα μιας ζημιογόνας επιχείρησης η οποία κόστισε δεκάδες εκατομμύρια στην κυπριακή μητρική -μάλιστα πωλήθηκε σε μια αρκετά ψηλή τιμή (118 εκατ. ευρώ)- το διοικητικό συμβούλιο της Cyta αποφάσισε να ακολουθήσει έναν παρόμοιο δρόμο για τη Cyta UK η οποία δεν κατάφερε στα 20 σχεδόν χρόνια που δραστηριοποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο να αποφέρει έσοδα στον οργανισμό. Δεν τον φέσωσε όμως και με χρέη… Όπως προκύπτει από την έρευνα του «Π» τα τελευταία δύο χρόνια υπήρχε έντονος προβληματισμός στο δ.σ. του ημικρατικού οργανισμού για το εάν θα έπρεπε να αποξενωθεί η Cyta από τη θυγατρική της στη Βρετανία.

Μόνο η λιανική
Η διαφορά μεταξύ των δύο περιπτώσεων, Cyta Hellas και Cyta UK, είναι πως στην περίπτωση της θυγατρικής στο Λονδίνο -η οποία όπως προείπαμε σωρευτικά όλα τα χρόνια δεν ήταν ούτε ζημιογόνα, ούτε κερδοφόρα, αλλά ουδέτερη- η Cyta δεν προχωρεί σε πώλησή της. Αυτό που πωλείται είναι η δραστηριότητα της Cyta UK στη λιανική αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου που αυτή τη στιγμή διαθέτει γύρω στους 5.000 πελάτες, οικιακούς και επιχειρηματικούς, οι οποίοι προέρχονται ως επί το πλείστον από την κυπριακή και γενικότερα την ελληνόφωνη παροικία. Στους πελάτες της η εταιρεία παρέχει τηλεφωνικές υπηρεσίες, δηλαδή σταθερή τηλεφωνία, ίντερνετ αλλά και τηλεόραση σε συνεργασία με τη Hellenic TV, μια εταιρεία κυπριακών συμφερόντων που προσφέρει συνδρομητική τηλεόραση στην παροικία. Μέσω της πλατφόρμας οι πελάτες της Cyta παρακολουθούν και τους αγώνες όσων ομάδων κυπριακού ποδοσφαίρου τα δικαιώματα έχει ο ημικρατικός οργανισμός.

Ανέπαφο το κεφάλαιο
Η Cyta UK, όπως πληροφορείται ο «Π» θα παραμείνει ιδιοκτησία του οργανισμού και θα μένει στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου διερευνώντας άλλες δραστηριότητες, πέραν της χονδρικής αγοράς τηλεπικοινωνιών στην οποία δραστηριοποιείται, για να διεισδύσει. Το δε μετοχικό κεφάλαιο ύψους 1 εκατ. ευρώ που είχε επενδύσει στη Cyta UK ο ημικρατικός οργανισμός παραμένει ανέπαφο και η εταιρεία ουσιαστικά επιβιώνει με το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο που είχε επενδυθεί το έτος 2000 όταν ιδρύθηκε. Πηγές προσκείμενες στο δ.σ. της Cyta αναφέρουν πως το κεφάλαιο του 1 εκατ. παραμένει ανέπαφο παρά το κούρεμα της τάξης του 0,5 εκατ. ευρώ που υπέστησαν οι καταθέσεις της εταιρείας στη Λαϊκή Τράπεζα το 2013, χωρίς την ανάγκη για οποιαδήποτε χρηματοδότηση.

Ο αγοραστής
Στη φάση της διαδικασίας για προσέλκυση ενδιαφερομένων για αγορά των 5.000 πελατών ουσιαστικά της Cyta UK -προς τον σκοπό αυτό συμβουλευτικές υπηρεσίες στον ημικρατικό οργανισμό παρείχε η Deloite – υπήρξαν τρεις ενδιαφερόμενοι. Εταιρείες, όπως έχουμε πληροφορηθεί, κυπριακών συμφερόντων που εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και θέλουν να διευρύνουν τις δραστηριότητές τους σε άλλους τομείς και συγκεκριμένα στις τηλεπικοινωνίες. Η εταιρεία με την οποία θα προχωρήσει τελικά προς τα τέλη του Αυγούστου η Cyta σε υπογραφή για κλείσιμο του deal είναι η Hellenic TV, ο έως σήμερα συνεργάτης της Cyta UK στη συνδρομητική τηλεόραση. Η τιμή πώλησης της λιανικής αγοράς της Cyta UK δεν έχει ακόμη διαρρεύσει.

Οι λανθασμένες εκτιμήσεις του 2000

Το διοικητικό συμβούλιο της Cyta έλαβε την απόφαση για πώληση της Cyta UK λόγω του ότι δεν υπήρχε ούτε εξέλιξη ούτε προοπτική στη θυγατρική. Ήταν μια στάσιμη επιχείριση με αδυναμίες στην επίτευξη των πωλήσεών της, στη συγκράτηση των πελατών της και στην εξεύρεση νέων συνδρομητών.

Οι εκτιμήσεις πριν μια 20ετία όταν λήφθηκε η απόφαση για επέκταση των δραστηριοτήτων του οργανισμού στη βρετανική αγορά ήταν πως δεδομένου ότι υπήρχαν 300 χιλιάδες άτομα στην κυπριακή παροικία θα υπήρχε υποστήριξη μιας κυπριακής εταιρείας. Οι υπολογισμοί έλεγαν πως ακόμη και 10 χιλιάδες να έφταναν οι συνδρομητές, η εταιρεία θα ήταν κερδοφόρα. Οι τότε εκτιμήσεις δεν έπεσαν μέσα, αφού εν τέλει η παροικία δεν υποστήριξε τη Cyta.

Όπως προκύπτει από την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τη Cyta, η διεύθυνση στρατηγικής πολιτικής του οργανισμού διαπίστωνε από το 2017 ότι δεν συνέφερε στρατηγικά στον οργανισμό να παραμένει στη Βρετανία, και μάλιστα εισηγείτο άμεση απόσυρση ή και κλείσιμο της εταιρείας. Η Cyta UK αντιμετώπιζε επίσης προβλήματα οργάνωσης και διαχείρισης και το δ.σ. είναι προχωρήσει σε ένα πρόγραμμα στήριξής της από το 2017 – που δεν είχε αποδώσει – με ταυτόχρονη διερεύνηση, μεταξύ άλλων, την πιθανότητα αποξένωσης ή συγχώνευσης με άλλη εταιρεία του κλάδου. Όπως και τελικά γίνεται, με τη διαφορά ότι αποξενώνεται η λίανική αγορά και η εταιρεία παραμένει.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.