Πολιτικά πρόσωπα στα κατηγορητήρια για τις φορολογικές οφειλές των ποδοσφαιρικών σωματείων

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΣΤΥΛΙΑΝΟΥ

Header Image

Στα κατηγορητήρια για τις φορολογικές οφειλές ΑΠΟΕΛ και Ανόρθωσης θα περιλαμβάνονται ο υπ. Εσωτερικών Κ. Ιωάννου, ο πρώην υπ. Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης, ο δήμαρχος Λευκωσίας Χαρ. Προύντζος και ο πρώην βουλευτής Ε. Χαμπουλλάς.

Στα κατηγορητήρια που ετοιμάστηκαν και θα καταχωρισθούν τις επόμενες ημέρες ενώπιον Επαρχιακών Δικαστηρίων για τις φορολογικές οφειλές των σωματείων-εταιρειών ΑΠΟΕΛ, ΑΕΛ, Απόλλωνα και Ανόρθωσης περιλαμβάνονται τέσσερα πολιτικά πρόσωπα, τα οποία παραμένουν ή και διετέλεσαν στο παρελθόν μέλη των δ.σ. των διοικήσεων των σωματείων-εταιρειών, χωρίς να αποκλείεται στα κατηγορητήρια να περιλαμβάνονται και άλλα πολιτικά πρόσωπα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», στο κατηγορητήριο του ΑΠΟΕΛ θα βρίσκεται, ανάμεσα σε άλλους, ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο πρώην υπουργός Γεωργίας και εκ των αντιπροέδρων σήμερα της εταιρείας ΑΠΟΕΛ, Νίκος Κουγιάλης, και ο δήμαρχος Λευκωσίας, Χαράλαμπος Προύντζος. Στο κατηγορητήριο της Ανόρθωσης θα περιλαμβάνεται ο πρώην πρόεδρος της εταιρείας «Ανόρθωσις» και πρώην βουλευτής, Ευγένιος Χαμπουλλάς.

Όπως μας λέχθηκε αρμοδίως, στα κατηγορητήρια θα περιλαμβάνονται οι νυν διοικήσεις των υπό αναφορά σωματείων όσο και προηγούμενες επί θητείας των οποίων δεν καταβάλλονταν οι φορολογίες προς το κράτος.

Σε πρώτη φάση, τα δικαστικά μέτρα θα ληφθούν εναντίον των τεσσάρων σωματείων-εταιρειών που οφείλουν στο Τμήμα Φορολογίας τα περισσότερα: ΑΠΟΕΛ - €11,6 εκατ., ΑΕΛ - €5 εκατ., Απόλλωνας - €4,8 εκατ. και Ανόρθωση - €4,2 εκατ.

 

Αποχώρησε όταν υπουργοποιήθηκε

Ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ήταν μέλος στο δ.σ. της εταιρείας ΑΠΟΕΛ μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018, όταν παραιτήθηκε για να αναλάβει υπουργός Υγείας στην κυβέρνηση Αναστασιάδη.

 

 Θα αποσυρθούν εάν υπάρξει συμφωνία

Όπως μας λέχθηκε αρμοδίως, τα κατηγορητήρια θα καταχωρισθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης όπως γίνεται σε όλες τις περιπτώσεις νομικών και φυσικών προσώπων που παραβιάζουν τους όρους του διακανονισμού με το Τμήμα Φορολογίας. Τα ποδοσφαιρικά σωματεία βρίσκονταν σε διακανονισμό με το Τμήμα Φορολογίας και, συγκεκριμένα, με βάση το σχέδιο εξόφλησης των οφειλών τους με δόσεις που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο του Νίκου Χριστοδουλίδη, τον Μάρτιο του 2023. Τα σωματεία ΑΠΟΕΛ, ΑΕΛ, Απόλλωνας και Ανόρθωση αποβλήθηκαν από το σχέδιο καθώς δεν κατέβαλλαν τις μηνιαίες δόσεις τους προς εξόφληση των οφειλών τους στο κράτος. Αντίθετα, δημιούργησαν και νέες, συνολικού ύψους €4,1 εκατ. 

Στην περίπτωση που υπάρξει, τελικά, νέα διευθέτηση τα κατηγορητήρια θα αποσυρθούν. Για να υπάρξει, όμως, νέα διευθέτηση απαιτείται απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Πρόεδροι ποδοσφαιρικών σωματείων επιδιώκουν συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για να κλείσουν το θέμα των επικείμενων διώξεων με ένα νέο σχέδιο εξόφλησης των οφειλών τους προς το κράτος.  

 

Διώξεις για κοινωνικές ασφαλίσεις

Μετά τον ΑΠΟΕΛ, στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα βρεθούν πρώην παράγοντες και διευθυντές της Ανόρθωσης. Θα παρουσιαστούν στις 20 του μήνα στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας για να τους απαγγελθούν κατηγορίες για την παράλειψη καταβολής εισφορών των εργαζομένων της εταιρείας «Ανόρθωσις» στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων καθώς και σε άλλα ταμεία εργαζομένων του Υπουργείου Εργασίας. Όπως το ΑΠΟΕΛ, έτσι και η Ανόρθωση θα επιδιώξει διακανονισμό, δηλαδή, εξόφληση των οφειλών της προς το Υπουργείο Εργασίας με δόσεις.  

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play