Στο διορισμό ερευνώντος λειτουργού θα προχωρήσει η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού προκειμένου να ερευνήσει τα στοιχεία που δείχνουν χειραγώγηση του ποδοσφαιρικού αγώνα Β’ κατηγορίας μεταξύ του Διγενή Μόρφου και του Αχυρώνα - Ονήσιλος που διεξήχθη στις 17/1/2025. Τα εν λόγω στοιχεία διαβιβάστηκαν στην ΚΟΠ από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (UEFA) και προέκυψαν μέσα απο το σύστημα ανίχνευσης απάτης στοιχημάτων. Η UEFA, με σχετική επιστολή της προς την ΚΟΠ, γνωστοποίησε τα ευρήματά της σε σχέση με τον πιο πάνω αγώνα και όπως προκύπτει από αυτά, καταλογίζει την ευθύνη χειραγώγησης του αγώνα στο σωματείο του Αχυρώνα - Ονήσιλος.
Υποψίες μετά τα στοιχήματα
Από τα ευρήματα της UEFA διαπιστώνεται ότι, υπήρξε έντονη στοιχηματική δραστηριότητα για τον συγκεκριμένο ποδοσφαιρικό αγώνα, όπου σύμφωνα με τα στοιχήματα, η ομάδα του Αχυρώνα - Ονήσιλος θα έχανε τον αγώνα με τουλάχιστον τρία γκολ διαφορά. Όπως και έγινε. Το παιχνίδι έληξε με σκορ 3-0 υπέρ του Διγενή Μόρφου χάρη στα γκολ των Λαλάτοβιτς στο 29' και Μπαγιούνοβιτς στο 52' και στο 90+3'.
Διαπίστωσε χειραγώγηση ο αθλητικός δικαστής
Δέον να σημειωθεί ότι, ο αθλητικός δικαστής, κ. Αριστοτέλης Βρυωνίδης, με απόφασή του που εξέδωσε, την περασμένη Τετάρτη, αποδέχθηκε όλο το μαρτυρικό υλικό που έθεσε ενώπιόν του η ΚΟΠ μέσω του πειθαρχικού εισαγγελέα, έκρινε ένοχο το σωματείο του Αχυρώνα - Ονήσιλος για το αδίκημα της χειραγώγησης του συγκεκριμένου αποτελέσματος στον αναφερόμενο αγώνα και επέβαλε στην ομάδα της Αμμοχώστου πρόστιμο ύψους €50.000. Η καταδικαστική απόφαση του αθλητικού δικαστή αναμένεται να εφεσιβληθεί.
Να σημειωθεί ότι, το σωματείο του Αχυρώνα - Ονήσιλος απέστειλε στις 25/1/2025 επιστολή με την οποία αρνήθηκε την κατηγορία της χειραγώγησης του αγώνα, αναφέροντας ότι η αρμόδια επιτροπή της UEFA δεν έλαβε υπόψη της το βίντεο του αγώνα, από το οποίο δεν προκύπτει οποιαδήποτε ύποπτη ενέργεια κάποιου ποδοσφαιριστή της και σημειώνει ότι, δεν αποδεικνύεται οποιαδήποτε υπαιτιότητα του σωματείου. Ο πειθαρχικός εισαγγελέας της ΚΟΠ παρουσίασε ενώπιον του αθλητικού δικαστή όλα τα στοιχεία τα οποία αφορούν την εν λόγω υπόθεση και ειδικότερα όλο το ενημερωτικό υλικό το οποίο απέστειλε η UEFA.
Στην απόφασή του ο αθλητικός δικαστής, κ. Αριστοτέλης Βρυωνίδης, αναφέρει επί λέξει: «Δεν έχω καμία αμφιβολία, ότι με το μαρτυρικό υλικό το οποίο έχει τεθεί ενώπιόν μου καταδεικνύεται ότι το σωματείο Π.Ο. Αχυρώνας - Ονήσιλος έχει διαπράξει το αδίκημα της χειραγώγησης συγκεκριμένου αποτελέσματος στον αναφερόμενο αγώνα, η οποία επιβεβαιώνεται με την ύποπτη στοιχηματική δραστηριότητα του αναφερόμενου αγώνα στις 17/1/2025. Σύμφωνα με τα ευρήματα της αρμόδιας υπηρεσίας της UEFΑ, διαπιστώνεται ξεκάθαρα ότι η στοιχηματική αγορά κατέδειξε πως κάποιοι από τους στοιχηματίζοντες είχαν προηγούμενη γνώση ότι, η ομάδα του Π.Ο. Αχυρώνα - Ονήσιλος θα χάσει τον αγώνα με τουλάχιστον τρία γκολ διαφορά, γεγονός που θα απέφερε σημαντικά στοιχηματικά κέρδη. Το αποτέλεσμα του αγώνα ήταν 3-0 υπέρ της ομάδας του Διγενή Μόρφου. Αποδέχομαι, πλήρως, το συμπέρασμα της συγκεκριμένης επιτροπής της UEFA ότι, η ασυνήθιστη αυτή στοιχηματική δραστηριότητα ήταν αποτέλεσμα της χειραγώγησης από την ομάδα του Π.Ο. Αχυρώνα - Ονήσιλος για να αποκομίσει οικονομικό όφελος από τις στοιχηματικές αγορές».
Το μήνυμα στις διοικήσεις
Στην κατακλείδα της απόφασής του, ο αθλητικός δικαστής φρόντισε να στείλει ένα σαφέστατο μήνυμα προς τις ποδοσφαιρικές ομάδες και τις διοικήσεις τους. «Θα ήθελα να σημειώσω ότι, η παρούσα υπόθεση αποτελεί την πρώτη περίπτωση χειραγώγησης αγώνα η οποία έρχεται ενώπιόν μου κατά τη φετινή ποδοσφαιρική περίοδο. Ευελπιστώ ότι, η παρούσα περίπτωση αποτελεί ένα μεμονωμένο περιστατικό και δεν θα υπάρξει συνέχεια σε τέτοιου είδους παραπομπές. Σε κάθε περίπτωση, σημειώνω ότι εκ μέρους της αθλητικής δικαιοσύνης όλες οι περιπτώσεις θα αντιμετωπίζονται αυστηρά στο πλαίσιο των κανονισμών που τα ίδια τα σωματεία έχουν ψηφίσει και/ή υιοθετήσει».
Από πρόστιμο μέχρι διαγραφή
Με βάση τους πειθαρχικούς κανονισμούς της ΚΟΠ, σε περίπτωση κατά την οποία υπάρχει ενημέρωση από την UEFA για ύποπτη στοιχηματική δραστηριότητα για οιονδήποτε ποδοσφαιρικό αγώνα πρωταθλήματος που διοργανώνει η ΚΟΠ και στην οποία καταλογίζεται και/ή αποδίδεται υπαιτιότητα σε συγκεκριμένο σωματείο, επιβάλλονται οι ακόλουθες ποινές:
1 Στον πρώτο φάκελο επιβάλλεται στο υπαίτιο σωματείο πρόστιμο €50.000.
2 Στον δεύτερο φάκελο επιβάλλεται στο υπαίτιο σωματείο πρόστιμο €50.000 και αφαίρεση έξι βαθμών. Σε περίπτωση που ο φάκελος αφορά ομάδα Β, Γ ή επίλεκτης κατηγορίας ΣΤΟΚ ή οποιασδήποτε άλλης κατηγορίας πρωταθλήματος ΚΟΠ, τότε, επιπρόσθετα της ποινής των €50.000 και της αφαίρεσης έξι βαθμών, επιβάλλεται και η ποινή της απαγόρευσης ανόδου του σωματείου στην πιο πάνω ανώτερη κατηγορία και στη θέση του θα προάγεται το αμέσως επόμενο σωματείο.
3 Στον τρίτο φάκελο επιβάλλεται απαγόρευση συμμετοχής των σωματείων στο πρωτάθλημα στο οποίο συμμετέχουν (διαβάθμιση) και αποκοπή όλων των χορηγιών και/ή εσόδων τα οποία τα σωματεία λαμβάνουν απο την ΚΟΠ για τη συμμετοχή τους στα πρωταθλήματα.
4 Στον τέταρτο φάκελο επιβάλλεται ποινή προστίμου ύψους €100.000 και παράλληλα, διαγραφή του σωματείου από το μητρώο μελών της ΚΟΠ. Στην περίπτωση αυτή, το ποδοσφαιρικό σωματείο το οποίο έχει διαγραφεί από το μητρώο μελών της ομοσπονδίας δεν θα έχει δικαίωμα επανεγγραφής του και συμμετοχής του στα πρωταθλήματα της ΚΟΠ για τα επόμενα πέντε χρόνια. Το θέμα της διαγραφής από το μητρώο μελών της ομοσπονδίας ενός σωματείου το επιλαμβάνεται το δ.σ. της ΚΟΠ, το οποίο με βάση το καταστατικό έχει την αρμοδιότητα για την υλοποίηση της ποινής διαγραφής του σωματείου.
5 Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο φάκελος που αποστέλλεται στην ΚΟΠ από την UEFA δεν καταλογίζει και/ή αποδίδει υπαιτιότητα σε οιονδήποτε σωματείο, τότε, θα αρχειοθετείται χωρίς την παραπομπή οιουδήποτε ενώπιον του αθλητικού δικαστή.
6 Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες από τον φάκελο που αποστέλλεται από την UEFA διαπιστώνεται ξεκάθαρα ότι, η επιχειρούμενη χειραγώγηση του αγώνα στη βάση της ύποπτης στοιχηματικής δραστηριότητας δεν επετεύχθη (απέτυχε το συγκεκριμένο στοίχημα) τότε, ο φάκελος αρχειοθετείται χωρίς την παραπομπή οιουδήποτε ενώπιον του αθλητικού δικαστή.
7 Τα προηγούμενα των σωματείων μετρούν για τρεις ποδοσφαιρικές περιόδους και ακολούθως, διαγράφονται - μηδενίζονται».
Η ποινική έρευνα
Η υπόθεση δεν κλείνει με το πρόστιμο των €50.000 που επέβαλε ο αθλητικός δικαστής στην ομάδα του Αχυρώνα - Ονήσιλος. Ο ερευνών λειτουργός που θα διοριστεί από την Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού - συνήθως είναι δικηγόρος- θα πρέπει να ολοκληρώσει την έρευνά του το ταχύτερο δυνατό. Το πόρισμα θα κατατεθεί ενώπιον της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, η οποία θα αποφασίσει κατά πόσο θα διαβιβάσει την υπόθεση ενώπιον της Αστυνομίας για ποινική διερεύνηση.
Με βάση την κείμενη νομοθεσία, το αδίκημα της χειραγώγησης αθλητικού γεγονότος τιμωρείται με ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα επτά έτη ή με χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις €200.000 ή και με τις δύο αυτές ποινές.
Κόκκινοι φάκελοι πάνε κι έρχονται αλλά…
Όπως προκύπτει από στοιχεία που κατατέθηκαν στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, τον Ιούνιο του 2023, με αφορμή καταγγελίες του πρώην μέλους της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, Χάρη Σαββίδη, για κύκλωμα με στημένους ποδοσφαιρικούς αγώνες, από το 2011 μέχρι το 2023 έφτασαν σχεδόν τους 100 οι κόκκινοι φάκελοι που απέστειλε η UEFA για ύποπτους ποδοσφαιρικούς αγώνες με σοβαρές ενδείξεις στοιχηματικής χειραγώγησης. Ωστόσο, μέχρι και σήμερα δεν υπήρξε ούτε και μια ποινική καταδίκη!