Αιφνιδιαστικό μπαμ με 705 νέα κρούσματα - Εύθραυστη και κρίσιμη η κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια

ΑΝΤΡΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσιεύθηκε 3.4.2021
Αιφνιδιαστικό μπαμ με 705 νέα κρούσματα - Εύθραυστη και κρίσιμη η κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια
Παράταση της κρατικής στήριξης προς τον ΟΚΥπΥ ζητά ο οργανισμός από την κυβέρνηση για να παραμείνουν βιώσιμα τα δημόσια νοσηλευτήρια εν μέσω πανδημίας.



Πάνω από 700, συγκεκριμένα 705 νέα περιστατικά, σε σύνολο 59.144 εξετάσεων που αντιστοιχούν σε ποσοστό θετικότητας 1,19% ανακοίνωσε χθες το Υπουργείο Υγείας, πρώτη ημέρα επιστροφής των μαθητών στα σχολεία και εφαρμογής των νέων χαλαρώσεων. Στην αναμονή επιδημιολόγοι και Υπουργείο Υγείας για να διαπιστώσουν κατά πόσο πρόκειται για μεμονωμένα αποτελέσματα μιας και μόνο ημέρας ή εάν θα επηρεάσει την επιδημιολογική εικόνα της χώρας γενικότερα. Σε περίπτωση που η χθεσινή εκτόξευση συνεχιστεί και με τις χαλαρώσεις που εφαρμόστηκαν το προηγούμενο διάστημα τότε η εφαρμογή αυστηρότερων μέτρων θα είναι μονόδρομος.

Μη ασφαλή επίπεδα

Πέραν της χθεσινής ημέρας τα δεδομένα που προκύπτουν από την εθνική αναφορά υποδηλώνουν ωστόσο σταθερότητα στο ποσοστό θετικότητας των rapid tests. Η θετικότητα στην επαρχία Λεμεσού σημείωσε μικρή πτώση, ενώ παρατηρήθηκε μικρή αύξηση στο ποσοστό θετικότητας σε Λευκωσία και Λάρνακα. Σε ό,τι αφορά την αθροιστική επίπτωση 14 ημερών, αν και παραμένει σε υψηλό μη ασφαλές επίπεδο σε όλες τις επαρχίες, φαίνεται ότι έχει σταθεροποιηθεί καταγράφοντας μικρή μείωση σε σχέση με την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο. Ειδικότερα, στην επαρχία Λεμεσού το ποσοστό θετικότητας κατέγραψε μικρή πτώση και βρίσκεται στο 0,8% από 1% που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ παρατηρείται μικρή αύξηση στο ποσοστό θετικότητας στην επαρχία Λευκωσίας και στην επαρχία Λάρνακας, από 0,3% σε 0,5% και από 0,4% σε 0,6% αντίστοιχα. Σε ό,τι αφορά την αθροιστική επίπτωση 14 ημερών, αν και παραμένει σε υψηλό μη ασφαλές επίπεδο σε όλες τις επαρχίες, φαίνεται ότι έχει σταθεροποιηθεί καταγράφοντας μικρή μείωση σε σχέση με την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο. Στην επαρχία Λεμεσού υπάρχει αισθητή μείωση, με την επαρχία ωστόσο να παραμένει μακριά από το όριο του ECDC και να καταγραφεί 978,7 λοιμώξεις ανά 100.000 πολίτες. Αύξηση καταγράφεται στην αθροιστική επίπτωση 14 ημερών στις επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου, οι οποίες καταγράφουν 404,7 λοιμώξεις και 431,5 ανά 100.000 κατοίκους αντίστοιχα.

Σταθερές οι νοσηλείες

Όσον αφορά την κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια η διάμεση ηλικία των νοσηλευομένων ήταν τα 63 έτη. Φαίνεται μείωση στον κινητό μέσο όρο εισαγωγών για τις ηλικίες κάτω των 60 ετών αλλά και των 65-74. Στα θετικά σημειώνεται η σταθεροποίηση τον τελευταίο καιρό στις εισαγωγές ασθενών της ηλικιακής ομάδας των άνω των 75, στο οποίο συνέτεινε σε πολύ μεγάλο βαθμό η εμβολιαστική κάλυψη των ατόμων που εμπίπτουν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Ο κινητός μέσος όρος εισαγωγών ασθενών από την επαρχία Λεμεσού μειώθηκε στο 56,3% των περιστατικών σε σχέση με το 63,1% την προηγούμενη περίοδο, ενώ κατά τον μήνα Μάρτιο έχουν καταγραφεί 28 θάνατοι με αιτία τη νόσο Covid-19, με το 89% αυτών να έχει ως μόνιμη διαμονή την επαρχία Λεμεσού.

Χάρη στο εμβόλιο

Το γεγονός ότι μειώνεται σταδιακά ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευομένων σχετίζεται σύμφωνα με τους επιδημιολόγους με την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης στις μεγαλύτερες ηλικίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 80,7% των ατόμων ηλικίας 80 ετών και άνω έχει εμβολιαστεί, ενώ στα άτομα ηλικίας 70-79 ετών η εμβολιαστική κάλυψη αγγίζει το 70%. Αυτή την περίοδο δικαίωμα να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό έχουν οι πολίτες άνω των 64 ετών, και σύμφωνα με την ενημέρωση από πλευράς Υπουργείου Υγείας τις πρώτες δύο ημέρες που ήταν ανοιχτή η Πύλη Εμβολιασμού διευθετήθηκαν 11.630 ραντεβού. Η Πύλη θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι αύριο και αναμένεται ότι θα ανοίξει εκ νέου την ερχόμενη Τετάρτη με νέα ραντεβού για τους πολίτες άνω των 61 ετών.

Διστακτικοί οι πολίτες

Προβληματισμό συνεχίζει να προκαλεί στο Υπουργείο Υγείας η επιφύλαξη των πολιτών έναντι του εμβολίου της AstraZeneca, καθώς όπως φάνηκε και με τα άτομα άνω των 64 ετών οι πολίτες προτιμούν τα εμβόλια των Pfizer και Moderna, τα οποία εξαντλήθηκαν στο πρώτο δίωρο. Όπως τόνισε η αναπληρώτρια διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας δρ Όλγα Καλακούτα, υπάρχει μια διστακτικότητα των πολιτών απέναντι στο εμβόλιο η οποία θα αλλάξει όταν αρχίσουν να ανεβαίνουν οι καθημερινοί εμβολιασμοί. Σχεδόν έχουν χορηγηθεί 155.000 δόσεις με πάνω από 44 χιλιάδες πολίτες να έχουν ολοκληρώσει πλήρως τον εμβολιασμό. Για τις ανησυχίες για το εμβόλιο της AstraZeneca και τη δυσπιστία που παρουσιάζεται, η αναπληρώτρια διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών είπε πως οι επίσημοι φορείς αναφέρονται σε ασφάλεια και αποτελεσματικότητα όλων των εμβολίων, με την ίδια να τονίζει ότι και τα τρία εμβόλια αξιολογούνται, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με βάση τα στοιχεία που παίρνουν από τα μέλη της ΕΕ. Η ίδια μάλιστα παροτρύνει τους πολίτες να ενημερώνονται μόνο από τους επίσημους φορείς για το θέμα των εμβολίων καθώς υπάρχουν χώρες που αλλάζουν συχνά άποψη. Πριν από τέσσερις βδομάδες, κάποιες χώρες έλεγαν ότι δεν εμβολιάζουν άτομα άνω των 65 χρόνων και τώρα το αλλάζουν, γεγονός που προκαλεί σύγχυση στους πολίτες.

Ανεπαρκής η βοήθεια στον ΟΚΥπΥ

Το θέμα της επιβάρυνσης των δημόσιων νοσηλευτηρίων λόγω της πανδημίας συζητήθηκε χθες ενώπιον της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, στην παρουσία του εκτελεστικού διευθυντή του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας Χρίστη Λοϊζίδη. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν το θέμα της βιωσιμότητας των δημόσιων νοσηλευτηρίων και το ζήτημα της επέκτασης της κρατικής ενίσχυσης προς τον οργανισμό λόγω της πανδημίας. Σε δηλώσεις της η βουλεύτρια του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου χαρακτήρισε ανεπαρκή τη βοήθεια που έχει δοθεί από την κυβέρνηση στα δημόσια νοσηλευτήρια λόγω της πανδημίας, με την ίδια να σημειώνει ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια έχουν επιβαρυνθεί τα μέγιστα, αφού δέχονται όλο το βάρος από τους ασθενείς με COVID-19.

Νέα πρόταση από ΟΚΥπΥ

Η κ. Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι για να υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα επιβίωσης των δημόσιων νοσοκομείων θα πρέπει η κρατική ενίσχυση, που έχει ψηφίσει η Βουλή, να επεκταθεί πέραν των πέντε χρόνων, για όσο καιρό κρατήσει η πανδημία, συν έναν επιπλέον χρόνο. Η συγκεκριμένη πρόταση αναμένεται να κατατεθεί από τον ΟΚΥπΥ προς την κυβέρνηση, η οποία θα αποφασίσει ανάλογα. Η ίδια τόνισε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει την πρωτοβουλία και να εξετάσει όλα τα προβλήματα, που δυσχεραίνουν τη θέση των δημόσιων νοσηλευτηρίων ώστε να βρεθούν καθοριστικές λύσεις, συμπληρώνοντας παράλληλα ότι τα νοσοκομεία επιβάλλεται να επιβιώσουν, καθώς είναι το άλφα και το ωμέγα για επιβίωση και στήριξη του ΓεΣΥ.

Κρίσιμη κατάσταση

Όσον αφορά την κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ Χαράλαμπος Χαριλάου δήλωσε ότι αυτή την περίοδο νοσηλεύεται ένας μεγάλος αριθμός ασθενών με COVID-19 σε αυτά, με την κατάσταση να χαρακτηρίζεται εύθραυστη και συνάμα κρίσιμη. Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε μια σταθεροποίηση στον αριθμό των νοσηλευόμενων στους 176, ωστόσο την Πέμπτη σημειώθηκε νέα άνοδος με τους ασθενείς να φτάνουν τους 190 και τον ίδιο να ευελπιστεί πως πρόκειται για μια παροδική αύξηση. Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει παρατηρηθεί ότι η ενδιάμεση ηλικία έχει πέσει από τα 70 έτη, που ήταν στα τέλη Φεβρουαρίου, γύρω στα 60 έτη. Ο μέσος όρος ημερών παραμονής των ασθενών έχει πέσει στις έξι, με το διάστημα νοσηλείας τους να μειώνεται αισθητά μιας και την προηγούμενη περίοδο χρειάζονταν περίπου 21 ημέρες νοσηλεία.

Πλάνο εμβολιασμού

Σε σχέση με τον εμβολιασμό του προσωπικού, είπε πως αυτός αποτελεί προτεραιότητα για τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας. Παρόλο που δεν είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, πέραν της προσωπικής ευθύνης που φέρει το προσωπικό, φέρει και την επαγγελματική ευθύνη έναντι των ασθενών του και έναντι της κοινωνίας. Επεσήμανε ακόμη πως ο οργανισμός έχει εκπονήσει ένα σχέδιο δράσης με στοχευμένες ενέργειες προς το προσωπικό του, ούτως ώστε να αυξήσει τον αριθμό των εμβολιασθέντων λειτουργών.







Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Συναγερμός σε FED και ΕΚΤ - Τα νέα σενάρια για τα επιτόκια λόγω Μέσης Ανατολής
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συναγερμός σε FED και ΕΚΤ - Τα νέα σενάρια για τα επιτόκια λόγω Μέσης Ανατολής

Συναγερμός σε FED και ΕΚΤ - Τα νέα σενάρια για τα επιτόκια λόγω Μέσης Ανατολής

Δώρο για τα γενέθλια του Χαμενεΐ η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Η ανάλυση του BBC
ΚΟΣΜΟΣ

Δώρο για τα γενέθλια του Χαμενεΐ η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Η ανάλυση του BBC

Δώρο για τα γενέθλια του Χαμενεΐ η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Η ανάλυση του BBC

Ομάδα πίεσης προς την Κομισιόν για αποχαρακτηρισμό της Συρίας προωθεί η Λευκωσία
ΚΥΠΡΟΣ

Ομάδα πίεσης προς την Κομισιόν για αποχαρακτηρισμό της Συρίας προωθεί η Λευκωσία

Ομάδα πίεσης προς την Κομισιόν για αποχαρακτηρισμό της Συρίας προωθεί η Λευκωσία

Έντονο φραστικό επεισόδιο Γερμανίδας ΥΠΕΞ-Ισραηλινού πρωθυπουργού: «Μη μου υψώνεις εμένα τη φωνή σου»
ΚΟΣΜΟΣ

Έντονο φραστικό επεισόδιο Γερμανίδας ΥΠΕΞ-Ισραηλινού πρωθυπουργού: «Μη μου υψώνεις εμένα τη φωνή σου»

Έντονο φραστικό επεισόδιο Γερμανίδας ΥΠΕΞ-Ισραηλινού πρωθυπουργού: «Μη μου υψώνεις εμένα τη φωνή σου»

Παραμένει στον αέρα η ανάπτυξη Λιμανιού και Μαρίνας Λάρνακας - Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική λέει ο υπουργός Μεταφορών
ΚΥΠΡΟΣ

Παραμένει στον αέρα η ανάπτυξη Λιμανιού και Μαρίνας Λάρνακας - Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική λέει ο υπουργός Μεταφορών

Παραμένει στον αέρα η ανάπτυξη Λιμανιού και Μαρίνας Λάρνακας - Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική λέει ο υπουργός Μεταφορών