Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων σε συνεδρία της, την Τρίτη, συνέχισε τη συζήτηση της πρότασης νόμου για τη σύσταση του μητρώου εγκλωβισμένων. Σε δηλώσεις τους μετά το τέλος της συνεδρίας, βουλευτές εξέφρασαν τη διαφωνία τους με την άποψη της Νομικής Υπηρεσίας, η οποία διατύπωσε επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός τέτοιου μητρώου.
Όπως αναφέρθηκε, την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσει στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων η κατ’ άρθρον συζήτηση της πρότασης νόμου για τη σύσταση του μητρώου εγκλωβισμένων.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων, Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, δήλωσε ότι η Νομική Υπηρεσία επανέλαβε τις επιφυλάξεις που είχε εκφράσει σε συζήτηση εντός της Επιτροπής τον περασμένο Νοέμβριο, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι, εάν συσταθεί το μητρώο των εγκλωβισμένων, ενδεχομένως να επηρεάσει και το ζήτημα της τέταρτης διακρατικής προσφυγής και των αποζημιώσεων που πρέπει να καταβάλει η Τουρκία.
Ο κ. Κέττηρος ανέφερε ότι η πλειονότητα των μελών της Επιτροπής διαφώνησε με τη Νομική Υπηρεσία, καθώς υπάρχει κατάλογος αγνοουμένων, μητρώο αιχμαλώτων του 1974, μητρώο παθόντων του 1974 και καταγεγραμμένη ιστορία «και δεν έχει επηρεάσει με οποιονδήποτε τρόπο».
Σημείωσε ακόμη ότι η Επιτροπή Προσφύγων κάλεσε τη Νομική Υπηρεσία στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής, όπου θα αρχίσει η κατ’ άρθρον συζήτηση της πρότασης νόμου για τη σύσταση του μητρώου εγκλωβισμένων, για να εξηγήσει πώς η δημιουργία του μητρώου θα επηρεάσει την Τέταρτη Διακρατική Προσφυγή και τις αποζημιώσεις που καλείται να καταβάλει η Τουρκία στους εγκλωβισμένους.
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι με την τοποθέτησή της η Νομική Υπηρεσία δίνει «επιχειρήματα στην Τουρκία να συνδέσει το θέμα με την Τέταρτη Διακρατική Προσφυγή».
Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν, σημείωσε ότι «η θέση της Νομικής Υπηρεσίας δεν έχει νομικό έρεισμα», αναφέροντας ότι «το κράτος έχει υποχρέωση να προβεί στην κατάρτιση αυτού του μητρώου, κάτι που θα έπρεπε να είχε γίνει πολλές δεκαετίες πριν» και ότι «είναι η ελάχιστη υποχρέωση που έχουμε ως πολιτεία απέναντι σε αυτά τα άτομα που θυσίασαν τις ζωές τους».
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Κυριάκος Χατζηγιάννη, ανέφερε ότι τα 50 χρόνια τουρκικής εισβολής και κατοχής δημιουργούν την αναγκαιότητα θέσπισης του μητρώου εγκλωβισμένων. «Θα πρέπει οι εγκλωβισμένοι είτε της α' είτε της β' μορφής να συμπεριληφθούν στο μητρώο για να δικαιωθεί ο αγώνας τους», σημείωσε.
«Δίνουμε δικαίωμα στην Τουρκία, στο πλαίσιο μιας συμπεριφοράς κατευνασμού των απαιτήσεων της Τουρκίας, να μην ετοιμάσουμε μητρώο ηθικής αποκατάστασης των συμπολιτών μας;», διερωτήθηκε, αναφερόμενος στην άποψη που εξέφρασε η Νομική Υπηρεσία.
Είπε πως στο μητρώο θα περιλαμβάνονται οι κατηγορίες των εγκλωβισμένων προκειμένου να επανορθωθεί η αδικία που συντελέστηκε εις βάρος τους ένεκα της τουρκικής κατοχής.
ΚΥΠΕ
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.