Ενδεχομένως να σημειωθούν και άλλες κυβερνοεπιθέσεις σε υποδομές της Κύπρου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Επίτροπος Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Γιώργος Μιχαηλίδης, ο οποίος ωστόσο τόνισε ότι «δεν πρέπει να υπάρξει πανικός».
Μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, με αφορμή τις τρεις κυβερνοεπιθέσεις που δέχτηκαν η Hermes Airports, η Τράπεζα Κύπρου και η ΑΗΚ, και ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως «ενδεχομένως να υπάρξουν και άλλες κυβερνοεπιθέσεις», για να προσθέσει ότι «δεν θα ήταν σωστό να πει κάποιος ότι τώρα μπορώ να είμαι ήσυχος».
Επιθέσεις ανά πάσα στιγμή
Σε ερώτηση η Κύπρος έχει γίνει στόχος λόγω της γεωπολιτικής έντασης στη Μέση Ανατολή, που κλιμακώνεται και αν αναμένονται περισσότερες επιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές της Κύπρου, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι «επιθέσεις μπορούν να υπάρξουν ανά πάσα στιγμή», αλλά τόνισε ότι «εμείς είμαστε σε συνεχή εγρήγορση».
Όπως επεσήμανε, «εμείς δεν κάνουμε κάτι διαφορετικό λόγω της κατάστασης στη Μέση Ανατολή. Δουλεύουμε 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, επί 7 ημέρες εβδομάδα, με συνεχή καθημερινή επικοινωνία με αυτές τις υποδομές. Δεν άλλαξε ο τρόπος λειτουργίας μας».
Κληθείς να αναφέρει αν είμαστε καλά προετοιμασμένοι, για την αντιμετώπιση και άλλων κυβερνοεπιθέσεων, ο Επίτροπος ανέφερε ότι «είμαστε προετοιμασμένοι, αλλά βεβαίως κανένας δεν μπορεί να πει ότι είναι πλήρως προετοιμασμένος, γιατί αυτός που λέει αυτό σίγουρα είναι το επόμενο θύμα».
Τόνισε πως «αυτό που έχει σημασία είναι να είσαι έτοιμος, εφόσον έχεις δεχτείς επίθεση, να ανακάμψεις το γρηγορότερο δυνατόν, δηλαδή να επαναφέρεις την υπηρεσία σου γρήγορα και να ανακτήσεις τα δεδομένα σου».
Αναφερόμενος στις κυβερνοεπιθέσεις των τελευταίων δύο ημερών, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως «δεν επηρεάστηκαν οι πολίτες», τονίζοντας πως «είναι σημαντικό να είσαι σε θέση να ανακάμψεις ή να αποκρούσεις την επίθεση έγκαιρα».
Οργανισμοί περισσότερο ή λιγότερο προετοιμασμένοι
Απαντώντας σε ερώτηση αν στην περίπτωση που η Κύπρος αντιμετωπίσει μαζικό αριθμό κυβερνοεπιθέσεων υπάρχουν Οργανισμοί που δεν είναι έτοιμοι να αποκρούσουν ή να ανακάμψουν, είπε: «Δεν μπορώ να το απαντήσω εγώ αυτό. Βεβαίως, πάντοτε υπάρχουν Οργανισμοί που είναι περισσότερο και άλλοι λιγότερο προετοιμασμένοι».
«Όπως και να έχουν τα πράγματα», σημείωσε, «όποτε υπάρξει περιστατικό εμείς ως Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας θα βοηθήσουμε στην αντιμετώπισή του».
Επιπροσθέτως, είπε ότι η Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας είναι μέλος ενός Ευρωπαϊκού Δικτύου για τον συντονισμό της υλοποίησης της στρατηγικής κυβερνοασφάλειας, σημειώνοντας ότι ανά πάσα στιγμή δίνει βοήθεια σε άλλες χώρες και αυτό συμβαίνει και στη δική της την περίπτωση.
Κανένας πανικός
Κληθείς να σχολιάσει τη δημόσια τοποθέτηση της ομάδας χάκερς LulzSec Black ότι θα στοχεύσει τις κρίσιμες υποδομές της Κύπρου, ο Επίτροπος Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων είπε ότι «δεν πρέπει να υπάρξει πανικός», αλλά σημείωσε «πρέπει απλώς να είμαστε προετοιμασμένοι».
«Αυτοί για να κάνουν την ανακοίνωση είναι κατά αρχήν για να προκαλέσουν πανικό. Διαφορετικά δεν θα έκαναν τις ανακοινώσεις», είπε.
Πρόσθεσε ότι ήρθαν εις γνώση της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας οι απειλές της συγκεκριμένης ομάδας, για να σημειώσει πως ειδοποίησαν τις επίσημες υποδομές της Κύπρου, ενώ τους δόθηκαν συμβουλές για τα επιπλέον μέτρα που θα πρέπει να λάβουν.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.