Στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη σχολική χρονιά είναι οι τιμές των προϊόντων που πωλούνται στα κυλικεία των σχολείων. Οι τιμές είναι ένα θέμα που ενδιαφέρει τόσο τους γονείς όσο και τους μαθητές, ούτως ώστε να μπορέσουν και οι ίδιοι να καθορίσουν το κονδύλι που θα διαθέσουν για να μπορέσουν να έχουν στη διάθεσή τους, με όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος, μερικά από τα βασικά προϊόντα που χρειάζονται στην καθημερινότητά τους.
Τόσο τα προϊόντα όσο και οι τιμές στις οποίες αυτά πωλούνται στους μαθητές δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, μέσα από δύο ξεχωριστούς καταλόγους, έναν για τη δημοτική και έναν για τη Μέση Εκπαίδευση. Και ενώ οι περισσότεροι ασχολούνται με τις τιμές των προϊόντων, άλλο είναι το ζήτημα που προκύπτει το οποίο θα έπρεπε να απασχολεί τους αρμόδιους φορείς. Μιλάμε βέβαια για την ποιότητα και το πόσο υγιεινές ή ανθυγιεινές είναι οι τροφές και τα ροφήματα που υπάρχουν στα ράφια των σχολικών κυλικείων. Θα περίμενε κανείς ότι σε μια χώρα όπως είναι η Κύπρος, με το 25,5% του γενικού πληθυσμού να είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο, ενώ τα τελευταία έξι χρόνια έχουμε στεφθεί αρκετές φορές «πρωταθλητές Ευρώπης» στην παιδική παχυσαρκία, θα λαμβάνονταν περισσότερα μέτρα για διασφάλιση της υγιεινής διατροφής εντός των σχολείων, από τους καταλόγους των σχολικών κυλικείων προκύπτει ότι οι ανθυγιεινές επιλογές είναι περισσότερες από τις υγιεινές, ενώ υπάρχουν προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, τα οποία σύμφωνα με τα όσα επισημαίνουν οι ειδικοί, δεν βοηθούν τους μαθητές να συγκεντρωθούν στο μάθημα και να είναι σε θέση να αποδώσουν τα μέγιστα.
Προϊόντα και τιμές
Όσον αφορά το τι προϊόντα πουλούν οι καντίνες των σχολείων και τις τιμές τους, αναφέρουμε ενδεικτικά τα εξής:
«Απογοητευτικό αλλά και απαγορευτικό»
Με τους δύο τιμοκαταλόγους στο χέρι απευθυνθήκαμε στην κλινική διατροφολόγο, διαιτολόγο, δρα Νικόλ Πηλείδου, από την οποία ζητήσαμε να μας σχολιάσει το περιεχόμενό τους. Αρχικά, η δρ Πηλείδου χαρακτήρισε απογοητευτικό και απαγορευτικό το να υπάρχουν τόσες πολλές ανθυγιεινές επιλογές, κυρίως όσον αφορά σνακ και ροφήματα. «Αναψυκτικά δεν θα έπρεπε να προσφέρονται σε καμία σχολική μονάδα, ιδιαίτερα στα δημοτικά, λόγω των γλυκαντικών ουσιών που περιέχουν. Το ίδιο όμως συμβαίνει και με τα παγωμένα τσάγια, τα οποία υπάρχουν στους καταλόγους. Για να έχουν γεύση τα παγωμένα τσάγια, είτε θα τους βάλουν ζάχαρη είτε κάποια γλυκαντική ουσία», εξήγησε η κ. Πηλείδου. Η διατροφολόγος μίλησε και για την «παγίδα» των φρέσκων χυμών, που υπάρχουν στους καταλόγους, υπογραμμίζοντας ότι «γράφουν πως είναι φρέσκοι, αλλά από τα συστατικά τους φαίνεται ότι υπάρχει μέσα και συμπυκνωμένος χυμός. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να το πάθει οποιοσδήποτε καταναλωτής, καθώς μιλάμε για προϊόντα που διατίθενται και στις υπεραγορές. Προϊόντα τα οποία καταναλώνουμε εμείς οι ίδιοι και τα παιδιά μας, επομένως θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί και να διαβάζουμε τα ψιλά γράμματα».
Μπισκότα και σοκολατούχα γάλατα
Στα ροφήματα υπάρχει και η επιλογή του σοκολατούχου γάλατος, με τη διατροφολόγο να σημειώνει ότι «αν δώσεις σε ένα παιδί κάτι το οποίο έχει πολλή ζάχαρη, όπως για παράδειγμα τα σοκολατούχα γαλατάκια, ειδικά σε παιδί το οποίο μπορεί ήδη να αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα διάσπασης προσοχής, θα του δημιουργήσεις μεγαλύτερο πρόβλημα». «Δεν γίνεται να είμαστε πρώτοι στην παιδική παχυσαρκία στην ΕΕ και να δίνουμε στα παιδιά μας για σνακ δεύτερου ή τρίτου διαλείμματος παγωτά και μπισκότα», είπε η δρ Πηλείδου σχολιάζοντας τις επιλογές που υπάρχουν σε σνακ. Αναφέρεται ότι στον τιμοκατάλογο της Μέσης Εκπαίδευσης υπάρχουν 10 διαφορετικά είδη μπισκότων και άλλα 14 είδη σε μπάρες, εκ των οποίων, σύμφωνα με τη διατροφολόγο, μόλις τρεις δεν περιέχουν τόσο υψηλά ποσοστά ζάχαρης και είναι ενδεχομένως μια πιο θρεπτική επιλογή. Η ίδια χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι υπάρχουν και οι πιο υγιεινές επιλογές σε σνακ, όπως φρυγανιές, κριτσίνια, ανάλατοι ξηροί καρποί, εκφράζοντας ωστόσο την αμφιβολία της ως προς το κατά πόσον οι μαθητές θα επιλέξουν κάτι τέτοιο τη στιγμή που έχουν άλλες πιο ανθυγιεινές και πιο οικονομικές επιλογές για σνακ. «Βέβαια, εκτός από την τιμή, είναι και το τι ερεθίσματα έχει το παιδί από το σπίτι του. Ένα παιδί στο δημοτικό, για παράδειγμα, δεν θα πάει να ζητήσει ένα πιο υγιεινό σνακ, όταν δεν το ξέρει από το σπίτι του», συμπλήρωσε η διατροφολόγος.
Θετική η απουσία σφολιάτας
Σχολιάζοντας τις επιλογές σε αρτοσκευάσματα, η δρ Πηλείδου τόνισε ότι είναι θετικό μεν ότι δεν υπάρχουν σφολιάτες, αλλά και πάλι υπάρχουν πιο υγιεινές επιλογές για να προσφέρονται στους μαθητές. «Αλμυρά όπως ταχινόπιτες κ.λπ. δεν είναι και καλύτερη επιλογή», ανέφερε η διατροφολόγος, εξηγώντας ότι ενδεχομένως να δημιουργήσουν προβλήματα στο παιδί στο να παρακολουθήσει το μάθημα, προκαλώντας του για παράδειγμα νύστα ή διάσπαση προσοχής, εξήγησε. Όσον αφορά τα σάντουιτς, η δρ Πηλείδου ανέφερε ότι καλύτερα θα ήταν το ψωμί να είναι ολικής με γαλοπούλα αντί για λούντζα. Και η γαλοπούλα, εξήγησε, είναι επεξεργασμένο τρόφιμο όπως η λούντζα αλλά δεν είναι κόκκινο κρέας.
Από πλευράς Υπουργείου Παιδείας, επισημαίνεται ότι οι κατάλογοι με τα προϊόντα που μπορούν να πουλούν οι σχολικές καντίνες καταρτίζονται από μια κεντρική επιτροπή στην οποία συμμετέχουν άτομα από αρμόδιες υπηρεσίες, Υπουργείο Παιδείας, Εμπορίου κ.λπ. Η επιτροπή αυτή είναι υπεύθυνη για τον καταρτισμό των καταλόγων στη βάση των εισηγήσεων της επιστημονικής επιτροπής, στην οποία συμμετέχουν και επιστήμονες όπως οδοντίατροι, διατροφολόγοι. Οι ειδικοί εξετάζουν τα αιτήματα των προμηθευτών των τροφίμων βάσει των ευρωπαϊκών πρωτοκόλλων, ενώ, όπως μας λέχθηκε, την ευθύνη για τον έλεγχο τήρησης των πρωτοκόλλων έχουν κυρίως οι τοπικές επιτροπές, οι οποίες λειτουργούν σε κάθε σχολείο.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.