Δεν είναι, από ό,τι φαίνεται, ένα, αλλά πολλά τα προβλήματα που προκύπτουν μετά την εξαγγελία των φαρμακοποιών για αποχή από διανυκτερεύσεις και διημερεύσεις από την 1η Οκτωβρίου 2024, ημέρα κατά την οποία τίθεται σε εφαρμογή το νυκτερινό ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων. Τα τελευταία χρόνια, μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ, ο αριθμός των φαρμακείων έχει αυξηθεί σημαντικά, με τη συσσώρευση φαρμακείων σε κάποιες περιοχές να δημιουργεί προβλήματα που έχουν να κάνουν με τη βιωσιμότητά τους ως επιχειρήσεις. Η απουσία προγραμματισμού και καταγραφής για το πόσα φαρμακεία χρειαζόμαστε ως χώρα, την ώρα που προβλήματα υπάρχουν ήδη με τις διανυκτερεύσεις, υπερκαλύπτουν τις δηλώσεις από πλευράς Υπουργείου Υγείας για λήψη μέτρων προκειμένου να μην γίνουν πράξη οι εξαγγελίες των φαρμακοποιών, με οργανωμένους ασθενείς και φαρμακοποιούς να φωνάζουν για προβλήματα που χρονίζουν όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας των φαρμακείων.
Εφημερίες από 1-2 φαρμακεία
Ενδεικτικό των προβλημάτων που υπάρχουν τώρα με τα διανυκτερεύοντα φαρμακεία, το παράδειγμα που έφερε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου των οργανωμένων ασθενών (ΟΣΑΚ), Δημήτρης Λαμπριανίδης. Κατά τον ίδιο, χθες βράδυ διανυκτέρευαν σε ολόκληρη την επαρχία Λάρνακας μόνο δύο φαρμακεία, ενώ στην Πάφο μόνο ένα. «Μιλάμε για ολόκληρες επαρχίες που εξυπηρετούνται κατά τις βραδινές ώρες και στις αργίες από 1-2 φαρμακεία. Αντιλαμβάνεστε ότι έτσι δεν εξυπηρετούνται οι ασθενείς, οι οποίοι σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να διανύσουν απόσταση 20-40 λεπτά με το αυτοκίνητο προκειμένου να βρουν ανοικτό φαρμακείο», σημείωσε ο εκπρόσωπος της ΟΣΑΚ, ο οποίος σημείωσε ότι θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις, όχι μόνο για να μην λάβουν μέτρα οι φαρμακοποιοί, αλλά κυρίως για να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες που λαμβάνουν οι ασθενείς.
Το ένα πάνω στο άλλο
«Σε καμία περίπτωση δεν λάβαμε με ελαφρά τη καρδία την απόφαση να προχωρήσουμε σε μέτρα. Εξαντλήθηκε ωστόσο η ανοχή και η υπομονή μας», επεσήμανε ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συλλόγου Φαρμακοποιών, Πλούταρχος Γεωργιάδης. Τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι θα πρέπει να λυθεί το πρόβλημα που έχει προκύψει με την απόφαση του δικαστηρίου που εκκρεμεί εδώ και δύο χρόνια, ενώ ανέφερε ότι θα πρέπει από πλευράς Υπουργείου Υγείας να ληφθούν μέτρα ούτως ώστε να διασφαλιστεί ότι τα φαρμακεία λειτουργούν στη βάση του προκαθορισμένου ωραρίου λειτουργίας τους και ότι γίνονται σωστά οι διανυκτερεύσεις και οι διημερεύσεις. Άλλο ένα πρόβλημα που υπάρχει, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, είναι το γεγονός ότι έχουν ανοίξει το τελευταίο διάστημα πολλά φαρμακεία σε συγκεκριμένες περιοχές. «Έχουμε φτάσει στο σημείο να ανοίγουν φαρμακεία το ένα δίπλα από το άλλο χωρίς να υπάρχει κάποιος έλεγχος ή κάποιος προγραμματισμός για το πού υπάρχει ανάγκη να ανοίξει κάποιος φαρμακείο. Ανοίγουν το ένα δίπλα από το άλλο, με αποτέλεσμα αρκετά φαρμακεία να αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας. Αν συνεχίσουμε έτσι, σε 3-4 χρόνια κάποια από τα φαρμακεία αυτά θα κλείσουν, και δεν μιλάμε μόνο για νέα φαρμακεία, αλλά και για επιχειρήσεις που λειτουργούν χρόνια τώρα και οι οποίες μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας», συμπλήρωσε ο κ. Γεωργιάδης.
Η «πηγή του κακού», κατά τον πρόεδρο των φαρμακοποιών, πηγάζει από το γεγονός ότι δεν έχει γίνει ακόμη εκείνος ο σχεδιασμός, το λεγόμενο capacity plan, μέσα από το οποίο «θα δούμε πόσα φαρμακεία χρειαζόμαστε, αν χρειαζόμαστε, και σε ποιες περιοχές», με τον κ. Γεωργιάδη να τονίζει ότι το κράτος οφείλει να δώσει κίνητρα σε νέους φαρμακοποιούς να ανοίξουν φαρμακεία εκτός του κέντρου των πόλεων, σε περιοχές όπου υπάρχει ανάγκη προκειμένου να εξυπηρετούνται καλύτερα οι ασθενείς. «Χρόνια τώρα έπρεπε να γίνει αυτός ο σχεδιασμός, και όχι μόνο για τα φαρμακεία, αλλά και για τις υπόλοιπες υπηρεσίες υγείας που παρέχονται στους ασθενείς, κυρίως εντός του ΓεΣΥ, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει να συμβαίνει κάτι τέτοιο», πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης.
Αργεί το capacity plan
Το ότι χρειαζόμαστε ένα capacity plan για τον τομέα της υγείας γενικότερα, είναι ευρέως γνωστό και επί τούτου είχαν γίνει και οι σχετικές εξαγγελίες πριν από κάποιο χρονικό διάστημα. Συγκεκριμένα, περί τα τέλη Δεκεμβρίου 2023 έγιναν οι εξαγγελίες από το Υπουργείο Υγείας για capacity plan, το οποίο ωστόσο δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το πρώτο τρίμηνο του 2026. Όπως πληροφορούμαστε, οι εργασίες συνεχίζονται από πλευράς του Υπουργείου Υγείας, ωστόσο, τα πρώτα αποτελέσματα δεν μπορούν να εξαχθούν πριν από το καθορισμένο χρονοδιάγραμμα.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.