«Ο Νίκος Χριστοδουλίδης σε ρόλο Μικρού Όρμπαν» του Διονύση Διονυσίου

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ Δημοσιεύθηκε 16.6.2024
«Ο Νίκος Χριστοδουλίδης σε ρόλο Μικρού Όρμπαν» του Διονύση Διονυσίου
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε με ύφος 100 απάνθρωπων καρδιναλίων ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία δεν δέχεται από κανέναν μαθήματα διαχείρισης του θέματος των μεταναστών».

Πέρα από απάνθρωπο είναι ταυτόχρονα και ανόητο να κρατάς στη νεκρή ζώνη υπό συνθήκες καύσωνα μια ομάδα μεταναστών, μεταξύ των οποίων γυναίκες και ανήλικα παιδιά. Τουλάχιστον μέχρι χθες στη νεκρή ζώνη βρίσκονταν σε τσαντίρια 14 άτομα στην περιοχή της Αγλαντζιάς και 12 στην περιοχή Ακακίου. Άλλοι πέντε μεταξύ των οποίων και ένα ανήλικο παιδί αγνοούνταν. Η μια ομάδα προέρχεται από το Αφγανιστάν και η άλλη από τη Συρία. Ζήτησαν άσυλο οι μεν πρώτοι διότι κινδυνεύουν από τους Ταλιμπάν αν επιστρέψουν στη χώρα τους (κυρίως οι γυναίκες) οι δε Σύροι διότι η χώρα τους, εξαιτίας του πολέμου, δεν παρέχει συνθήκες ασφαλείας για τους ανθρώπους της. Κανένας δεν θέλησε να εξετάσει το αίτημά τους.

Ακούσαμε το επιχείρημα της κυβέρνησης, τις δε τελευταίες μέρες βλέπουμε επίσης εκείνη την υπόγεια συγκατάνευση πολλών Κυπρίων σε τέτοιου είδους πρακτικές. Είναι αλήθεια ότι η Κύπρος δέχεται τα τελευταία χρόνια σοβαρές πιέσεις από τις μεταναστευτικές ροές, δυσανάλογες με τον πληθυσμό της και κυρίως τα οικονομικά της δεδομένα.

Η ανθρωπιά

Από την άλλη είναι ένα πρόβλημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε, αφού δεν κρύβεται κάτω από το χαλί. Στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για μικρά παιδιά που ψήνονται στον καύσωνα, που κινδυνεύουν με ασθένειες λόγω έλλειψης στοιχειώδους υγιεινής. Σε σημείο που ακόμα και οι πιο σκληρές ψυχές δεν μπορούν να δεχτούν τις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας σε απάντηση των Ηνωμένων Εθνών. Βγήκε ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, οι αρχές της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και καταδίκασαν τις ενέργειες της χώρας μας να δεχτεί αυτά τα 30 άτομα. Κανένας δεν ζήτησε να τους κρατήσει η Κύπρος, κανένας δεν είπε να τους υιοθετήσουμε.

Αυτό που μας λέχθηκε είναι να τηρήσουμε τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο που ψήφισε πρόσφατα το Ευρωκοινοβούλιο. Μας ζητήθηκε να υλοποιούμε τις υποχρεώσεις μας που απορρέουν από το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Ας μην ξεχνάμε την πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιδίκασε πρόστιμο δεκάδων εκατομμυρίων στην Ουγγαρία για μη συμμόρφωση με τους κανόνες ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αντί τούτου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης απάντησε με ύφος 100 απάνθρωπων καρδιναλίων ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία δεν δέχεται από κανέναν μαθήματα διαχείρισης του θέματος των μεταναστών. Έχουμε αποδείξει πολλές φορές και την ευαισθησία μας στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά και πώς το διαχειριζόμαστε», οπότε, είπε «είναι εύκολο ενδεχομένως για κάποιους που είναι μακριά από την Κύπρο να κάνουν δηλώσεις».

Ο κ. Πρόεδρος ολοκλήρωσε μια ανέξοδη δήλωση με τη γνωστή του φλυαρία: «Έχουμε μεταφέρει μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών της Δημοκρατίας, την ετοιμότητά μας να βοηθήσουμε στη διαχείριση αυτού του προβλήματος», προσθέτοντας «ότι πρόκειται για μία πρόκληση την οποία η κυβέρνηση είναι έτοιμη να διαχειριστεί».

Πραγματικά, έχουμε κουραστεί να ερμηνεύουμε αυτές τις γενικές και αορίστου περιεχομένου δηλώσεις του κ. Προέδρου επί όλων των θεμάτων γι' αυτό τον προτρέπουμε να γίνει πιο συγκεκριμένος και κυρίως πιο πρακτικός. Τον καλούμε να αφήσει το κλιματιζόμενο του γραφείο, να μπει στο υπερπολυτελές του αυτοκίνητο και να πάει εκεί στην Αγλαντζιά και να κοιτάξει στα μάτια εκείνο το μικρό Αφγανόπουλο. Τον παρακαλούμε να εξηγήσει στο μικρό που μεγαλώνει χάνοντας κάθε πίστη στους ανθρώπους και την ανθρωπότητα τι ακριβώς εννοεί όταν λέει ότι «έχουμε αποδείξει πολλές φορές και την ευαισθησία μας στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά και πώς το διαχειριζόμαστε».

Ο Σεφέρης

Στ' αλήθεια πώς το διαχειριζόμαστε κύριε Πρόεδρε; Κάποτε είχαμε παρόμοια προβλήματα και παράπονα ως Κύπριοι, τα οποία μετέφερε στο ποίημά του «Σαλαμίνα της Κύπρος» ο Γιώργος Σεφέρης: «Κύριε, βόηθα να θυμόμαστε πώς έγινε τούτο το φονικό· την αρπαγή, τον δόλο, την ιδιοτέλεια, το στέγνωμα της αγάπης· Κύριε, βόηθα να τα ξεριζώσουμε…».

«Φωνή Κυρίου επί των υδάτων. Νήσος τις εστί». Αλήθεια ποια φωνή και ποιος την ακούει; Κάποτε ήταν η δική μας. Σήμερα αυτή η φωνή είναι η κραυγή του μικρού προσφυγόπουλου που τρομάζει από τα κύματα ταξιδεύοντας στην αγριεμένη Μεσόγειο, είναι η κραυγή του πατέρα που μετά από 4 μέρες αγκαλιά με το νεκρό του σπλάχνο αναγκάζεται να το πετάξει στη θάλασσα. Είναι η φωνή του μικρού Αϊλάν Κιουρντί, του τρίχρονου Σύρου που ακούστηκε για τελευταία φορά πριν το άψυχό του σώμα ξεβραστεί στις τουρκικές ακτές. Ο μικρός Αϊλάν ευτυχώς δεν έγινε άλλος ένας ανώνυμος αριθμός, να προστεθεί σε εκείνους που πνίγονται στη Μεσόγειο προσπαθώντας να φθάσουν στην Ευρώπη. Αποτελεί από τότε έναν επώνυμο εφιάλτη που στοιχειώνει τον ύπνο όσων ακόμα έχουν συνείδηση.

Νεκρή ζώνη

Μας ξανάτυχαν τέτοια περιστατικά στη νεκρή ζώνη και θα συμβαίνουν καθημερινά εφόσον δεν λύνεται το Κυπριακό και εφόσον έχουμε να επιτηρούμε μια περιοχή 183 χιλιομέτρων από τον Κάτω Πύργο μέχρι τη Δερύνεια. Αυτή η εμμονή ότι η τακτική των προσφύγων να καταλύουν στη νεκρή ζώνη θα δημιουργήσει προηγούμενο είναι τουλάχιστον αστεία. Οι μισοί μετανάστες που ζουν σήμερα στο Πουρνάρα προέρχονται από διελεύσεις μέσω της πράσινης γραμμής. Αυτά τα θέματα θα έπρεπε να έχουν ρυθμιστεί με τις τουρκοκυπριακές αρχές και ας σταματήσουν κάποιοι να μιλούν για έμμεση αναγνώριση. Σήμερα μεταφέρονται στις ελεύθερες περιοχές νόμιμα από προκατασκευασμένα σπίτια, με ξύλο από τα τουρκικά δάση, μέχρι κεράσια από την Κερασούντα. Σήμερα οι μισοί Ελληνοκύπριοι μπαινοβγαίνουν και εφοδιάζουν τα αυτοκίνητά τους με βενζίνη από τα κατεχόμενα, αλλά έχουμε πρόβλημα αν κάποιοι άνθρωποι που έχουν ανάγκη περάσουν στις ελεύθερες περιοχές. Στο κάτω-κάτω αυτό είναι το νόμιμο κράτος, το ευρωπαϊκό κράτος, το κράτος το οποίο πρέπει να αποτελεί παράδειγμα για ολόκληρη την περιοχή, γιατί είναι κράτος δικαίου πάνω από όλα. Εν κατακλείδι αυτό που έκανε η Αστυνομία να συλλάβει μετανάστες που έφυγαν και να τους μεταφέρει ξανά πίσω στην ουδέτερη ζώνη ήταν απαράδεκτο και κυρίως παράνομο. Όταν ένας άνθρωπος ζητά άσυλο εξετάζεις το αίτημά του. Έχεις δικαίωμα να το εγκρίνεις ή να το απορρίψεις. Δεν έχεις κανένα δικαίωμα να τον ρίξεις πίσω στη θάλασσα από όπου ήρθε. Τους τελευταίους εξάλλου μήνες η Κύπρος δημιούργησε ένα καλό προηγούμενο διαχείρισης μεταναστών με υπουργό Εσωτερικών τον Κωνσταντίνο Ιωάννου με αποτέλεσμα να αρχίσουν να μας αποδίδονται διεθνώς εύσημα. Δεν χρειαζόμαστε ακρότητες από τη στιγμή που το θέμα έχει αρχίσει να τίθεται υπό έλεγχο.

Υποχρέωση

Ας προσπαθήσουμε εν τέλει να είμαστε σοβαροί. Το άσυλο το έχουν εφεύρει από αρχαιοτάτων χρόνων οι Έλληνες οι οποίοι θέσπισαν κανόνες για τους ικέτες, τον τρόπο δηλαδή συμπεριφοράς και φιλοξενίας απέναντι στα άτομα που κατέφευγαν στις πόλεις και τα σπίτια τους και ζητούσαν προστασία. Σήμερα υπάρχει ένας ευρωπαϊκός νόμος. Το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση προνοεί μεταξύ άλλων την ταχύτερη εξέταση των αιτήσεων ασύλου σε διάστημα 12 εβδομάδων, αποτελεσματικότερες επιστροφές για όσους δεν λαμβάνουν άσυλο, ενώ κατοχυρώνει την υποχρεωτική αλληλεγγύη στα κράτη πρώτης υποδοχής μέσω μηχανισμού έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση απότομης αύξησης στη ροή μεταναστών. Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι δεν είναι όλα ρόδινα αλλά ας μην ξεχνάμε την επίσκεψη Φον ντερ Λάιεν και την καταβολή του ενός δις στον Λίβανο για να ελέγξει τις ροές. Ας μην ξεχνάμε τα δις που δίνονται από την ΕΕ σε Τουρκία και Αίγυπτο για να ανακουφιστούν κατατρεγμένοι άνθρωποι από την Ασία και την Αφρική. Ας κατανοήσουμε ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη εκδηλώνεται σε κράτη που σέβονται τις νομοθεσίες και όχι σε φοβικές κυβερνήσεις όπως αυτές της Πολωνίας και της Ουγγαρίας. Τι Θέλει ο Νίκος Χριστοδουλίδης; Να μετατραπεί σε Μικρό Όρμπαν; Άφησα κάτι για το τέλος: Ας εξετασθεί από τους ειδικούς το οξύμωρον. Είναι σωστό να πληρώνουμε τους μετανάστες να φύγουν, ενώ είμαστε τραγικά λειψοί σε εργατικό δυναμικό;

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Αθήνα για τουρκικά πλοία στα ανοικτά της Κάσου: Δεν συζητάμε ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων
ΕΛΛΑΔΑ

Αθήνα για τουρκικά πλοία στα ανοικτά της Κάσου: Δεν συζητάμε ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων

Αθήνα για τουρκικά πλοία στα ανοικτά της Κάσου: Δεν συζητάμε ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων

Παραιτήθηκε η επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ για τα λάθη στην επίθεση εναντίον του Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

Παραιτήθηκε η επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ για τα λάθη στην επίθεση εναντίον του Τραμπ

Παραιτήθηκε η επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ για τα λάθη στην επίθεση εναντίον του Τραμπ

ΑΚΕΛ για Βασιλικό: Η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη να παρουσιάσει το «Σχέδιο Β»
ΚΥΠΡΟΣ

ΑΚΕΛ για Βασιλικό: Η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη να παρουσιάσει το «Σχέδιο Β»

ΑΚΕΛ για Βασιλικό: Η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη να παρουσιάσει το «Σχέδιο Β»

Γενί Ντουζέν: Σταμάτησαν τα βελτιωτικά έργα στο οδόφραγμα Αγίου Δομετίου
ΚΥΠΡΟΣ

Γενί Ντουζέν: Σταμάτησαν τα βελτιωτικά έργα στο οδόφραγμα Αγίου Δομετίου

Γενί Ντουζέν: Σταμάτησαν τα βελτιωτικά έργα στο οδόφραγμα Αγίου Δομετίου

Μήνυμα Τραΐκοβιτς: «Σχολεία στην Κύπρο, παντρεμένος με Κύπρια και η σημαία που θα κρατώ με περηφάνεια»

Μήνυμα Τραΐκοβιτς: «Σχολεία στην Κύπρο, παντρεμένος με Κύπρια και η σημαία που θα κρατώ με περηφάνεια»

Μήνυμα Τραΐκοβιτς: «Σχολεία στην Κύπρο, παντρεμένος με Κύπρια και η σημαία που θα κρατώ με περηφάνεια»