Γενικός Εισαγγελέας Vs Γενικός Ελεγκτής: Συνεχίζεται η αντεξέταση Σαββίδη

ΝΕΑΡΧΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ Δημοσιεύθηκε 14.6.2024
Γενικός Εισαγγελέας Vs Γενικός Ελεγκτής: Συνεχίζεται η αντεξέταση Σαββίδη
«Τα κρατούσαμε μέσα μας» και ξεσπάσαμε, είπε χτες, ο Γενικός Εισαγγελέας

Συνεχίζεται σήμερα στις 9.30 πμ ενώπιον του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου, που λειτουργεί ως Συμβούλιο, η διαδικασία αντεξέτασης του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να καταθέσει ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Ο νομικός σύμβουλος του Γενικού Ελεγκτή, Τζο Τριανταφυλλίδης, ζήτησε από το Συμβούλιο, επειδή θα απουσιάζει ο κ. Μιχαηλίδης, όπως η κατάθεσή του διεξαχθεί στις 27 και 28 Ιουνίου για να έχει χρόνο να προετοιμαστεί.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Αντώνης Λιάτσος, είπε ότι αυτό θα το δουν σήμερα, Παρασκευή.

Η χθεσινή δικάσιμος

Με σειρά ερωτημάτων και υποβολών από τον δικηγόρο του Γενικού Ελεγκτή συνεχίστηκε χθες η αντεξέταση του Γενικού Εισαγγελέα. Η αντεξέταση επικεντρώθηκε στις διαφορές που είχαν από το 2020 οι δύο εκ των κορυφαίων θεσμών της Δημοκρατίας, με την πλευρά του Γενικού Ελεγκτή να αποδίδει πάθος και μανία στον Γενικό Εισαγγελέα προς τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη και τον Γιώργο Σαββίδη να υπεραμύνεται των χειρισμών που έγιναν από τη Νομική Υπηρεσία.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε αναφορά του Γενικού Εισαγγελέα ότι, επιδίωξε να λυθούν οι διαφορές με τον Ελεγκτή και να μην καταλήξουν στην αίτηση για παύση του ενώπιον του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου, αποκαλύπτοντας, μάλιστα, ότι είχε οδηγίες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να κινήσει τη νομική διαδικασία για απόλυση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, κάτι το οποίο εν τέλει δεν έκανε. Σημειώνεται ότι ο Γενικός Εισαγγελέας με τη συγκεκριμένη αναφορά του δεν διευκρίνισε από ποιον Πρόεδρο είχε τέτοια οδηγία. Φαίνεται, ωστόσο, ότι πρόκειται για οδηγία που του έδωσε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Η χθεσινή διαδικασία αντεξέτασης, η οποία τελικά θα συνεχιστεί και σήμερα, σε κάποιες στιγμές πραγματοποιήθηκε σε ανεβασμένους τόνους, με τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου Αντώνη Λιάτσο να παρεμβαίνει και να μην επιτρέπει περαιτέρω ένταση.

Ο διορισμός του βοηθού Γενικού Ελεγκτή Κυριάκου Κυριάκου στην επιτροπή διερεύνησης για τις πολιτογραφήσεις (χρυσά διαβατήρια), ερμηνεύτηκε από την πλευρά του Γενικού Ελεγκτή ως μια απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα για να υποσκάψει τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Στο πλαίσιο της αντεξέταση ο Χρίστος Κληρίδης, δικηγόρος του Γενικού Ελεγκτή, ανέφερε ότι ο Εισαγγελέας γνώριζε την κόντρα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη με τον βοηθό Γενικό Ελεγκτή, υποβάλλοντας ότι διόρισε σκόπιμα τον κ. Κυριάκου στην Επιτροπή για «χρυσά» διαβατήρια και ότι ήταν μια πρώτη ενέργεια υπόσκαψης του Γενικού Ελεγκτή. Ο κ. Σαββίδης, απαντώντας στη σχετική αναφορά, σημείωσε ότι διόρισε τον κ. Κυριάκου στην επιτροπή, με μόνο κριτήριο τα προσόντα που διέθετε, απορρίπτοντας τον ισχυρισμό ότι έγινε σκόπιμα ο διορισμός.

«Τα κρατούσαμε μέσα μας»

Για το θέμα των πολιτογραφήσεων ο κ. Κληρίδης επέμενε στην αντεξέτασή του, για τη μη προώθηση στην Αστυνομία συγκεκριμένων εκθέσεων του Γενικού Ελεγκτή. Ο δικηγόρος του Γενικού Ελεγκτή υποστήριξε ότι ο λόγος που δεν προωθήθηκε στην Αστυνομία, συγκεκριμένη έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για τις πολιτογραφήσεις που σχετίζονται με τη μαρίνα Αγίας Νάπας είναι διότι ο ίδιος (σ.σ. ο Γιώργος Σαββίδης) συμμετείχε στη λήψη των αποφάσεων ως μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου (υπουργός Δικαιοσύνης). Αυτή η τοποθέτηση με σαφή υπονοούμενα προκάλεσε την αντίδραση του κ. Σαββίδη, ο οποίος απάντησε: «είναι η δεύτερη φορά που με προσβάλλετε. Προσπαθείτε να δημιουργήσετε εντυπώσεις. Θεωρώ τις αναφορές τεράστια προσβολή».

Σε άλλο σημείο των απαντήσεών του, ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε ότι από θεσμική υποχρέωση οδήγησε την υπόθεση ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου, επισημαίνοντας ότι όσα περιλαμβάνονται στις 1.130 σελίδες των τεκμηρίων που κατατέθηκαν είναι τα στοιχεία που «κρατούσαμε μέσα μας για τέσσερα χρόνια».

Στην υπόδειξη του κ. Κληρίδη ότι «βάλατε πλώρη από την πρώτη μέρα που διοριστήκατε να διώξετε τον Γενικό Ελεγκτή από την θέση του, ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι «από την πρώτη στιγμή διαπίστωσα ότι ο Ελεγκτής ήταν εχθρικός και ότι επεδίωκε για όλα τα ζητήματα μια ασύστολη δημοσιοποίηση και να επιβάλει τις θέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. «Δεν είδα ποτέ κανέναν, ούτε καν ηθοποιό, να εμφανίζεται τόσο συχνά στις τηλεοράσεις όσο ο εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσία. Φτάσαμε στο σημείο ο κόσμος να έχει την άποψη ότι είμαι διεφθαρμένος. Κάποια στιγμή έπρεπε να αποφασίσω αν θα μπορούσε να συνεχίσω ως Εισαγγελέας από την στιγμή που νομίζω ότι ο Ελεγκτής δεν εξυπηρετεί τα δημόσια συμφέροντα».

Είναι ανέντιμος;

«Το έχετε πολύ εύκολο έναν κρατικό αξιωματούχο, επειδή διαφωνεί μαζί σας, να τον χαρακτηρίζεται ως ανέντιμο. Θεωρείτε ότι ο Γενικός Ελεγκτής είναι ανέντιμος;», ρώτησε ο κ. Κληρίδης τον Γενικό Εισαγγελέα, με τον μάρτυρα να απαντά ότι δεν εκδίδει πιστοποιητικά εντιμότητας.

Όπως είπε ο κ. Σαββίδης, στο πλαίσιο της στοιχειοθέτησης της υπόθεσης, θεωρώ ότι κάποιες ενέργειες που έγιναν, στερούνται των στοιχείων της αντικειμενικότητας και της αμεροληψίας από έναν άνθρωπο που κατέχει αυτή τη θέση. Με βάση αυτά τα στοιχεία, θεωρώ ότι είναι ακατάλληλος. Και με το να λες ότι ο Γενικός Εισαγγελέας καλύπτει υπουργούς, οι οποίοι έχουν υποπέσει σε κατάχρηση εξουσίας, ότι ο Εισαγγελέας στις πολλαπλές συντάξεις έβγαλε παράνομη γνωμάτευση και το κράτος δικαίου κινδυνεύει από την συμπεριφορά αυτού του ανθρώπου, λυπάμαι πάρα πολύ αλλά είναι πολύ σοβαρές καταγγελίες αυτές.

«Δυστυχώς σε αυτά τα τέσσερα χρόνια με τη συμπεριφορά του και την αλλαγή της στάσης του και την μανιώδη επιμονή με μένα και τη Νομική Υπηρεσία, θεωρώ ότι έχει στοιχειοθετηθεί μια τέτοια στάση που με οδήγησαν σε αυτή την απόφαση», πρόσθεσε ο κ. Σαββίδης, με τον κ. Κληρίδη να υποβάλλει εκ νέου ότι ο Γενικός Εισαγγελέας θεωρεί τον Γενικό Ελεγκτή ανέντιμο και ότι δεν υπάρχει χαρακτηρισμός που να μην εκτόξευσε για τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Τίτλοι, Γιαννάκης και δικηγόροι

Στο πλαίσιο της αντεξέτασης άνοιξαν και τα κεφάλαια με τους τίτλους των κρατικών αξιωματούχων, της έρευνας για τον πρώην επίτροπο Εθελοντισμού Γιαννάκη Γιαννάκη, αλλά και την πρόσληψη δικηγόρων από τον Γενικό Ελεγκτή.

Για την υπόθεση του κ. Γιαννάκη, η πλευρά του Ελεγκτή υποστήριξε ότι έγινε προσπάθεια παρεμπόδισης του ελέγχου, ενώ ο Εισαγγελέας ανέφερε ότι επιχειρήθηκε να γίνει ανάκριση με κίνδυνο να γίνει ζημιά σε μια ποινική υπόθεση.

Σε ό,τι αφορά στην πρόσληψη τριών δικηγορικών γραφείων από τον Γενικό Ελεγκτή, ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε ότι ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης διόρισε τρία δικηγορικά γραφεία χωρίς να ακολουθηθούν οι ενδεδειγμένες διαδικασίες και ότι ο Ελεγκτής ακόμη δεν απάντησε σε επιστολή του Υπουργείου Οικονομικών για το συγκεκριμένο θέμα.

Μέρος της αντεξέτασης επικεντρώθηκε και στο πολυσυζητημένο θέμα με τους τίτλους των κρατικών αξιωματούχων και κατά πόσο πρέπει να χρησιμοποιείται ο όρος «Βοηθός Γενικός» ή «Βοηθού Γενικού», με τον Εισαγγελέα να υποστηρίζει ότι επίτηδες ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης επιλέγει μέχρι και σήμερα να χρησιμοποιεί τον όρο Βοηθός Γενικού, ενώ ο ίδιος ο κ. Σαββίδης έδωσε οδηγίες στον Σάββα Αγγελίδη να χρησιμοποιεί τον όρο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας. Όπως ανέφερε ο κ. Σαββίδης, σε όλες τις επιστολές που έστελνε στην Νομική Υπηρεσία χρησιμοποιούσε τον όρο Βοηθός Γενικού Εισαγγελέα.

Η αντεξέταση Γενικού Εισαγγελέα συνεχίζεται και σήμερα στις 09:30. Με την ολοκλήρωση της αντεξέτασης του κ. Σαββίδη, θα καταθέσει ο Γενικός Ελεγκτής και θα ακολουθήσει η αντεξέτασή του από τους δικηγόρους του Εισαγγελέα. Ο νομικός σύμβουλος του Γενικού Ελεγκτή, Τζο Τριανταφυλλίδης, ζήτησε από το Συμβούλιο, επειδή θα απουσιάζει ο κ. Μιχαηλίδης, όπως η κατάθεσή του διεξαχθεί στις 27 και 28 Ιουνίου για να έχει χρόνο να προετοιμαστεί.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Νέα κίτρινη προειδοποίηση για υψηλές θερμοκρασίες - Στους 42°C θα φτάσει ο υδράργυρος
ΚΥΠΡΟΣ

Νέα κίτρινη προειδοποίηση για υψηλές θερμοκρασίες - Στους 42°C θα φτάσει ο υδράργυρος

Νέα κίτρινη προειδοποίηση για υψηλές θερμοκρασίες - Στους 42°C θα φτάσει ο υδράργυρος

Επεκτείνεται η Εθνική Στρατηγική για ορεινές περιοχές - Ένταξη ακόμη 50 κοινοτήτων αποφάσισε το Υπουργικό
ΚΥΠΡΟΣ

Επεκτείνεται η Εθνική Στρατηγική για ορεινές περιοχές - Ένταξη ακόμη 50 κοινοτήτων αποφάσισε το Υπουργικό

Επεκτείνεται η Εθνική Στρατηγική για ορεινές περιοχές - Ένταξη ακόμη 50 κοινοτήτων αποφάσισε το Υπουργικό

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στο Φασούρι: Σε επιφυλακή για αναζωπυρώσεις οι δυνάμεις πυρόσβεσης
ΚΥΠΡΟΣ

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στο Φασούρι: Σε επιφυλακή για αναζωπυρώσεις οι δυνάμεις πυρόσβεσης

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στο Φασούρι: Σε επιφυλακή για αναζωπυρώσεις οι δυνάμεις πυρόσβεσης

Λήψη μέτρων για αντιμετώπιση της ανομβρίας ενέκρινε το Υπουργικό
ΚΥΠΡΟΣ

Λήψη μέτρων για αντιμετώπιση της ανομβρίας ενέκρινε το Υπουργικό

Λήψη μέτρων για αντιμετώπιση της ανομβρίας ενέκρινε το Υπουργικό

Αννίτα Δημητρίου: Δεν αναμένω εξελίξεις στο Κυπριακό μέχρι τον Σεπτέμβριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αννίτα Δημητρίου: Δεν αναμένω εξελίξεις στο Κυπριακό μέχρι τον Σεπτέμβριο

Αννίτα Δημητρίου: Δεν αναμένω εξελίξεις στο Κυπριακό μέχρι τον Σεπτέμβριο