Επίσπευση εγκατάστασης κλιματιστικών σε όλα τα σχολεία ζητούν ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και γονείς

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Δημοσιεύθηκε 7.6.2024
Επίσπευση εγκατάστασης κλιματιστικών σε όλα τα σχολεία ζητούν ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και γονείς
Επέλεξαν συμβολικά να παρουσιάσουν τα αιτήματά τους από το ακριτικό Δημοτικό Σχολείο Λυμπιών, στο οποίο δεν υπάρχει πουθενά κλιματιστικό

Επίσπευση των διαδικασιών εγκατάστασης κλιματιστικών σε όλες αίθουσες διδασκαλίας ζητούν από κοινού ΠΟΕΔ και Οργανωμένοι Γονείς Προδημοτικής και Δημοτικής Εκπαίδευσης, που επέλεξαν συμβολικά σήμερα να παρουσιάσουν τα αιτήματά τους από το ακριτικό Δημοτικό Σχολείο Λυμπιών, στο οποίο, όπως επεσήμανε η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου, όχι μόνο δεν υπάρχουν κλιματιστικά στις αίθουσες, αλλά ούτε και κλιματιζόμενη αίθουσα πολλαπλής χρήσης, που θα μπορούσε να φιλοξενήσει εκτάκτως τα παιδιά για κάποιες ώρες.

Σε δηλώσεις της σε δημοσιογράφους, αμέσως μετά την παρουσίαση των αιτημάτων, η κ. Βασιλείου σημείωσε ότι «δεν μπορεί πλέον να τεθεί άλλο μέτρο, πέρα από την ολοκλήρωση της εγκατάστασης κλιματιστικών σε όλες τις αίθουσες διδασκαλίας, αυτή είναι η λύση, με δεδομένες τις ακραίες καιρικές συνθήκες που βιώνουμε». Ανέφερε επίσης ότι δεν μπορεί να γίνει ανεκτό να υποστούν οι μαθητές τέτοιες αντίξοες συνθήκες και το καλοκαίρι του 2025. Γονείς και εκπαιδευτικοί υπογράμμισαν, εξάλλου, την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στα σχολεία που θα λειτουργήσουν ως θερινά φέτος.

Δάσκαλοι και γονείς ανέφεραν ότι αναγνωρίζουν «την πολιτική βούληση του ΥΠΑΝ και της Κυβέρνησης να δώσουν λύσεις» επισημαίνοντας, όμως, ότι θεωρείται επικίνδυνη η όποια επιπλέον καθυστέρηση. «Το τριετές χρονοδιάγραμμα, με δεδομένες αυτές τις ακραίες συνθήκες που ήρθαν για να μείνουν, θα πρέπει να αναθεωρηθεί και να επισπευσθεί», ζητούν από κοινού οι οργανώσεις. Εξάλλου, υποδεικνύουν ότι προτεραιότητα θα πρέπει έχουν τα σχολεία που θα λειτουργήσουν ως θερινά από τα τέλη Ιουνίου, σημειώνοντας ότι αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη στον προγραμματισμό του Υπουργείου.

«Μέχρι να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα», γονείς και εκπαιδευτικοί ζητούν από «τους αρμόδιους φορείς να αξιολογούν έγκαιρα τα δεδομένα και σε συνεργασία με την Μετεωρολογική Υπηρεσία να προβαίνουν και σε άλλες απαραίτητες ενέργειες για άμβλυνση του προβλήματος».

Όσον αφορά τη συζήτηση γύρω από το κλείσιμο των σχολείων, ΠΟΕΔ και Οργανωμένοι Γονείς Δημοτικής και Προδημοτικής σημειώνουν ότι «δεν είναι αυτοσκοπός η διακοπή μαθημάτων και το κλείσιμο των σχολείων», προσθέτοντας, όμως, ότι «σε ιδιαίτερα ακραίες κλιματολογικές συνθήκες και εκεί όπου τίθεται σε κίνδυνο η υγεία παιδιών, εκπαιδευτικών και βοηθητικού προσωπικού, θα πρέπει να εξετάζονται άμεσα και άλλες λύσεις, ακόμη και το ενδεχόμενο διακοπής μαθημάτων και αποχώρησης των παιδιών νωρίτερα από την καθορισμένη ώρα λήξης των μαθημάτων ή/και κλείσιμο των σχολικών μονάδων».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις εναλλακτικές λύσεις που μπορεί να υπάρχουν, δεδομένου ότι η Υπουργός δήλωσε εχθές πως το κλείσιμο σχολείων απορρίφθηκε ως λύση, σε συνεννόηση με τους γονείς, η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ είπε ότι «αυτό είναι θέμα το οποίο θα πρέπει να αξιολογηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες. «Τα χθεσινά μέτρα που ανακοινώθηκαν, σαφώς δεν μπορούν να βοηθήσουν στην κατάσταση», αναφέροντας ενδεικτικά ότι η χρήση καπέλου και αντηλιακού δεν βοηθά στη διαχείριση της κατάστασης.

«Προφανώς, σύμφωνα με την χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου, εκείνο που μας απομένει είναι να πέσει η θερμοκρασία από μόνη της, δεν απομένει άλλη λύση», ανέφερε σε παρέμβασή του ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕΔ, Χάρης Χαραλάμπους.

Σε ερώτηση για το αν έχουν εικόνα της πορείας του σχεδιασμού για εγκατάσταση κλιματιστικών από πλευράς Σχολικών Εφοριών, αφού, σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις της Υπουργού, σε αυτές εμπίπτει πλέον η διαχείριση της διαδικασίας, η κ. Βασιλείου είπε ότι η ενημέρωση που έχουν από πλευράς Σχολικών Εφοριών είναι ότι περίμεναν το «πράσινο φως» από πλευράς Υπουργείου Παιδείας. «Αναμένουμε να δούμε και εμείς τις διαδικασίες, γιατί εχθές για παράδειγμα, πρόεδρος Σχολικής Εφορίας δήλωνε ότι δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία, άρα αντιλαμβάνεστε ότι είμαστε σε αναμονή», πρόσθεσε.

«Σαφώς θα πρέπει να αξιοποιηθεί το επόμενο διάστημα για να εγκατασταθούν τα κλιματιστικά, αλλά όπως έχετε ακούσει και στην ανακοίνωσή μας, δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι όλο αυτό θα πάρει τρία χρόνια», σημείωσε η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των Οργανωμένων Γονέων Δημοτικής και Προδημοτικής Εκπαίδευσης, ανέφεραν ότι δεν είναι εύκολο να σταματήσουν οι δουλειές και να μείνουν οι γονείς στο σπίτι, για να εποπτεύουν τα παιδιά, σε περίπτωση που κλείσουν τα σχολεία. Υπογράμμισαν την ανάγκη για άμεση εγκατάσταση κλιματιστικών, ιδίως στις αίθουσες όπου θα λειτουργήσουν θερινά σχολεία, τα οποία ξεκινούν την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου. Ζητούμενο, όπως είπε ο Γιώργος Κυβιδιώτης, εκ μέρους των γονέων προδημοτικής εκπαίδευσης, είναι να υπάρχουν εγκαταστημένα κλιματιστικά σε όλα τα σχολεία μέχρι τον Νοέμβριο.

Ο Κώστας Τζιούμπας, εκ μέρους των γονέων δημοτικής εκπαίδευσης, συμφώνησε ότι δεν είναι ιδανική λύση το κλείσιμο των σχολείων, σημειώνοντας ότι ως γονείς δίνουν προτεραιότητα και στη συνέχιση της φοίτησης των παιδιών. Η παραμονή των παιδιών στο σπίτι θα ήταν μια έσχατη λύση, ανέφερε, όμως δεν είναι κάτι στο οποίο μπορούν εύκολα να συναινέσουν οι Οργανωμένοι Γονείς.

Πρόσθεσε, τέλος, ότι θα πρέπει να καθοριστούν συγκεκριμένα κριτήρια για τη λήψη μίας απόφασης για κλείσιμο των σχολείων, τα οποία να ορίζουν συγκεκριμένες θερμοκρασίες ως ψηλότερο όριο και για συγκεκριμένους λόγους που επιδρούν αρνητικά στην υγεία.

«Κάποια θέματα πρέπει να επιλύονται από το Υπουργείο, δεν μπορεί να μετακυλίεται πάντα στους δασκάλους ο τρόπος διαχείρισης του προβλήματος», είπε, καταλήγοντας ότι αναγνωρίζονται οι προσπάθειες του Υπουργείου και της Υπουργού για την αντιμετώπισή του.

Η ΟΕΛΜΕΚ καλεί ΥΠΑΝ να αναθεωρήσει χρονοδιαγράμματα για εγκατάσταση κλιματιστικών

Οι σημερινές αφόρητες κλιματολογικές συνθήκες για τα σχολεία μας καθιστούν απαραίτητο το Υπουργείο Παιδείας να αναθεωρήσει τα χρονοδιαγράμματα που έθεσε για την εγκατάσταση κλιματιστικών στις Σχολικές Μονάδες, αναφέρει σε ανακοίνωση της, η ΟΕΛΜΕΚ.

Σημειώνει ότι η Οργάνωσή στην τελευταία συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 20 Μαΐου 2024 έθεσε το θέμα των κλιματιστικών. Υπενθυμίζει επίσης, ότι η ΟΕΛΜΕΚ προέταξε από τον Ιανουάριο του 2024 το θέμα των κλιματιστικών και ζήτησε από το Υπουργείο Παιδείας να καταθέσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του σχεδιασμού για τα κλιματιστικά.

Η ΟΕΛΜΕΚ καλεί το Υπουργείο Παιδείας και γενικότερα την Κυβέρνηση να αντιμετωπίσουν το συγκεκριμένο θέμα με σοβαρότητα και να προχωρήσουν με ουσιαστικές αποφάσεις για την άμεση εγκατάσταση κλιματιστικών στις σχολικές μονάδες.

Επισημαίνεται ότι τη Δευτέρα 10 Ιουνίου αρχίζουν οι Παγκύπριες Εξετάσεις Πρόσβασης, οι οποίες αποτελούν ένα κορυφαίο σταθμό της ζωής των μαθητών μας, «σε συνθήκες οι οποίες δεν είναι κατάλληλες για διεξαγωγή εξετάσεων».

«Η ΟΕΛΜΕΚ αλλά και ο κόσμος της εκπαίδευσης δεν μπορούμε πλέον να ανεχθούν την κοροϊδία και τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις που έχουν δοθεί τα τελευταία χρόνια», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Αξιωματούχοι HE στο Κυπριακό: Ο ένας μας μυρίζει και ο άλλος μας βρομάει…
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αξιωματούχοι HE στο Κυπριακό: Ο ένας μας μυρίζει και ο άλλος μας βρομάει…

Αξιωματούχοι HE στο Κυπριακό: Ο ένας μας μυρίζει και ο άλλος μας βρομάει…

Το DNA του Προέδρου Μακαρίου και ο διάλογος με τους Αμερικανούς
ΣΤΗΛΕΣ

Το DNA του Προέδρου Μακαρίου και ο διάλογος με τους Αμερικανούς

Το DNA του Προέδρου Μακαρίου και ο διάλογος με τους Αμερικανούς

Η απορωσοποίηση και το τέλος του «Δόγματος Μακαρίου»: Οι σχέσεις Κύπρου-ΗΠΑ και η μεγάλη εικόνα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η απορωσοποίηση και το τέλος του «Δόγματος Μακαρίου»: Οι σχέσεις Κύπρου-ΗΠΑ και η μεγάλη εικόνα

Η απορωσοποίηση και το τέλος του «Δόγματος Μακαρίου»: Οι σχέσεις Κύπρου-ΗΠΑ και η μεγάλη εικόνα

Συνέντευξη Κόμπου (ΥΠΕΞ) στον «Π»: Στρατηγικός Διάλογος με ΗΠΑ και ένταξη στην ΕΕ δίνουν το στίγμα της εξωτερικής μας πολιτικής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέντευξη Κόμπου (ΥΠΕΞ) στον «Π»: Στρατηγικός Διάλογος με ΗΠΑ και ένταξη στην ΕΕ δίνουν το στίγμα της εξωτερικής μας πολιτικής

Συνέντευξη Κόμπου (ΥΠΕΞ) στον «Π»: Στρατηγικός Διάλογος με ΗΠΑ και ένταξη στην ΕΕ δίνουν το στίγμα της εξωτερικής μας πολιτικής

Έρχεται κόμμα υπέρ του Χριστοδουλίδη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έρχεται κόμμα υπέρ του Χριστοδουλίδη

Έρχεται κόμμα υπέρ του Χριστοδουλίδη