Στα χέρια της Νομικής Υπηρεσίας η δικαίωση του Θανάση - Το πόρισμα της θανατικής ανακρίτριας αλλάζει τα δεδομένα

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΖΟΥΡΟΣ Δημοσιεύθηκε 11.5.2024
Στα χέρια της Νομικής Υπηρεσίας η δικαίωση του Θανάση - Το πόρισμα της θανατικής ανακρίτριας αλλάζει τα δεδομένα
Ο Γενικός Εισαγγελέας καλείται να αξιολογήσει τα νέα δεδομένα, τα οποία έρχονται σε αντίθεση με τη θέση της Νομικής Υπηρεσίας και της Αστυνομίας περί αυτοχειρίας

Σχεδόν 19 χρόνια μετά από τη δολοφονία του διά στραγγαλισμού, όπως προκύπτει πλέον επίσημα από το πόρισμα της θανατικής ανακρίτριας, η οικογένεια του Θανάση με προεξάρχουσα τη μητέρα του θα ξεκινήσει έναν νέο αγώνα, αυτόν της τελικής δικαίωσης του Θανάση, με τον εντοπισμό και την προσαγωγή ενώπιον της Δικαιοσύνης των δολοφόνων του.

Η υπόθεση επιστρέφει στα χέρια του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος έχει μπροστά του νέα δεδομένα. Ταυτόχρονα η Νομική Υπηρεσία κουβαλά και το βάρος των χειρισμών της. Από τις 29 Σεπτεμβρίου του 2005 που εντοπίστηκε νεκρός ο Θανάσης μέχρι και χθες, η Νομική Υπηρεσία υποστήριζε ότι ο θάνατός του ήταν αυτοχειρία και σε μία ύστατη προσπάθεια να «σωθεί» ζήτησε να παραμείνει το πόρισμα ανοιχτό. Πάντως νομικοί κύκλοι σχολιάζουν στον «Π» ότι εντός του πορίσματος της θανατικής ανακρίτριας υπάρχουν νέα στοιχεία, που θα πρέπει να ερευνηθούν, όμως, από ανεξάρτητους ανακριτές καθώς η ίδια η Νομική Υπηρεσία εδώ και 19 σχεδόν χρόνια είναι στην απέναντι πλευρά και δεν πείστηκε ποτέ για ύπαρξη εγκληματικής ενέργειας.

Ερωτηματικά εγείρονται και για την πιθανή ανάθεση των νέων ερευνών στην Αστυνομία. Σε όσες έρευνες προχώρησαν, οι αστυνομικές Αρχές δεν αμφισβήτησαν το αφήγημα περί αυτοχειρίας, αποκλείοντας μάλιστα κάθε υπόνοια για εγκληματική ενέργεια.

Ενδεικτικά, απόσπασμα από την έκθεση που ετοίμασε η τελευταία ανακριτική ομάδα της Αστυνομίας, μετά το πόρισμα των Μάτσα-Αλεξόπουλου, αναφέρει ότι «από τις εξετάσεις και ανακρίσεις που έγιναν δεν προέκυψε οποιαδήποτε μαρτυρία που να συνδέει οποιοδήποτε πρόσωπο με την υπόθεση θανάτου του Αθανάσιου Νικολάου». Στη μαρτυρία του ο Μενέλαος Αντωνίου -επικεφαλής ανακριτής- ανέφερε: «Το αποτέλεσμα δεν κατέληξε ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες εναντίον οποιουδήποτε προσώπου», αναφορά που πλέον έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το πόρισμα της θανατικής ανακρίτριας.

«Στραγγαλισμός»

«Το πόρισμά μου είναι πως ο Αθανάσιος Νικολάου, η σορός του οποίου ανευρέθη κάτω από το γεφύρι της Άλασσας, απεβίωσε στις 29/09/2005 από στραγγαλισμό συνεπεία εγκληματικής ενέργειας. Τα υπόλοιπα γεγονότα της υπόθεσης, όπως με λεπτομέρεια αναφέρονται στο κείμενο της απόφασης, πλαισιώνουν σαν κορνίζα τα αίτια θανάτου».

Οι πιο πάνω γραμμές είναι οι πέντε τελευταίες του 90σέλιδου πορίσματος που διάβαζε για σχεδόν τέσσερις ώρες η θανατική ανακρίτρια Ντόρια Βαρωσιώτου. Στην κατάμεστη αίθουσα ξέσπασαν όλοι σε χειροκροτήματα, φωνάζοντας «άξια» προς τη θανατική ανακρίτρια. Η Αντριάνα Νικολάου, η μητέρα του Θανάση που επιμένει επί δύο δεκαετίας ότι γιος της δολοφονήθηκε, φανερά συγκινημένη φώναξε «υπάρχει δικαιοσύνη, υπάρχει Θεός».

Η κ. Βαρασιώτου, μετά από μία διαδικασία οκτώ μηνών, κατέληξε σε μία απόφαση που αμφισβητεί τη Γενική Εισαγγελία και επιπλήτει τη συμπεριφορά τόσο της εκπροσώπου της στο δικαστήριο όσο και τη διαχρονική στάση της Γενικής Εισαγγελίας.

«Αισθάνομαι το καθήκον να παρατηρήσω ότι η αναλλοίωτη θέση του Γενικού Εισαγγελέα και της Αστυνομίας ήταν από την αρχή πως το πόρισμα του θανατικού ανακριτή θα πρέπει να απέκλειε την εγκληματική πράξη. Και αυτή η στάση συνεχίστηκε και μετά την απόφαση του ΕΔΑΔ», αναφέρει το πόρισμα στην τελευταία του σελίδα.

Σε δύο ακόμα σημεία ασκεί κριτική στη στάση και το ύφος της εκπροσώπου του Γενικού Εισαγγελέα, με ενδεικτική αυτή στη σελίδα 75 όπου καταγράφεται το εξής: «Η αντεξέταση της κ. Καραγιάννη (σ.σ. παθολογοανατόμος η οποία εξέτασε το υοειδούς οστό του Θανάση μετά την εκταφή) από την εκπρόσωπο του Γενικού Εισαγγελέα ήταν μακρά, επίμονη και τόσο εξαντλητική μέχρι το σημείο που οι ερωτήσεις ήσαν εριστικές».

Τα στοιχεία

Η θανατική ανακρίτρια εξηγεί στο πόρισμά της ότι η απόφασή της στηρίχθηκε κυρίως στις μαρτυρίες των δύο ανθρωπολογοανατόμων και στα ευρήματά τους κατά την εξέταση των τομών του υοειδούς οστού και του ελλείμματος στο αριστερό κέρας αυτού με ανώμαλη παρυφή.

Χαρακτηριστικές είναι και πάλι συγκεκριμένες αναφορές στην επιστημονική επάρκεια της δρος Καραγιάννη αλλά και στον τρόπο με τον οποίο έπεισε το δικαστήριο για τα ευρήματά της.

«Η επιστημονική γνωμοδότησή της καταγράφεται στην έκθεση που προσκόμισε στο δικαστήριο την οποία υποστήριξε με γλαφυρότητα και διαύγεια επιστημονικού λόγου κατά την ακρόαση», σημειώνει στο πόρισμα. «Στη μαρτυρία της η κυρία Καραγιάννη με παραπομπές σε βιβλιογραφία τεκμηρίωσε τους λόγους που θεωρεί πως το έλλειμμα του αριστερού κέρατος του υοειδούς οστού του Θανάση αποδεικνύει κάκωση γενόμενη εν ζωή, με στραγγαλισμό. Η πιο πάνω κατάληξή της στηρίζεται στα ακόλουθα ευρήματα: Στο έλλειμμα στο αριστερό κέρας του υοειδούς οστού και στην ανώμαλη παρυφή που διαπιστώθηκε στο σημείο του ελλείμματος του υοειδούς οστού, όπως παρατηρήθηκε μακροσκοπικά και επιβεβαιώθηκε με τη μικροσκοπική εξέταση», και προσθέτει στη συνέχεια ότι αποδέχεται «επίσης τη θέση της κυρίας Καραγιάννη ότι ένα άλλο στοιχείο που καταδεικνύει πως το κάταγμα έγινε εν ζωή αποδεικνύεται από τις αιμορραγικές διαποτίσεις και ασφυκτικές κηλίδες που διαπίστωσε στους πνεύμονες του Θανάση».

Μαρτυρική η ζωή στο στρατόπεδο

Από την αρχή του πορίσματος η θανατική ανακρίτρια φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι από τα όσα είχε ενώπιόν της είχε αποδειχθεί ότι οι συνθήκες διαβίωσης του Θανάση Νικολάου εντός του Λόχου Στρατηγείου στο Στρατόπεδο Πολεμιδιών της Εθνικής Φρουράς ήταν μαρτυρικές. Έγινε εκτενής αναφορά στην απαράδεκτη και εξευτελιστική συμπεριφορά που είχαν άλλοι στρατιώτες απέναντι στον Θανάση, με συγκεκριμένες συνδέσεις και παραπομπές από περιστατικά που προηγήθηκαν, αλλά και πιο συγκεκριμένα με αναφορές για τις τελευταίες δύο ημέρες του Θανάση στο στρατόπεδο.

Στην καταγραφή των γεγονότων που οδήγησαν τελικώς στη δολοφονία του Θανάση γίνεται ειδική αναφορά στο προηγούμενο βράδυ της εξαφάνισης και στο επίμαχο πρωινό. Όπως προκύπτει αυταπόδεικτα από τα γεγονότα που καταγράφονται, δεν υπήρχε καμία ένδειξη που θα μπορούσε να οδηγήσει στο συμπέρασμα περί αυτοκτονίας του Θανάση, καθώς όλες του οι ενέργειες ήταν συνηθισμένες και όπως ακριβώς έπραττε κάθε φορά που είχε έξοδο από το στρατόπεδο. Ακόμα και την εγγραφή βίντεο σε κασέτα είχε προγραμματίσει εκείνο το πρωί.

Θα ζητήσει ακύρωση ο Σταυριανός

Εκείνο όμως που φαίνεται εξαρχής να οδήγησε στο λάθος συμπέρασμα ήταν οι οδηγίες που έδωσε ο ιατροδικαστής Πανίκος Σταυριανός.

«Ο Πανίκκος Σταυριανός στην παρουσία των μελών της Αστυνομίας σε διάστημα 10 λεπτών από την ώρα που έφτασε στη σκηνή απέκλεισε το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας αναφέροντας τους πως επρόκειτο για αυτοκτονία από πτώση εξ ύψους. Για τούτο τον λόγο, τη διερεύνηση της υπόθεσης ανέλαβε ο Αστυνομικός Σταθμός της Λάνιας και η υπόθεση εξετάστηκε ως «αφύσικος θάνατος», κατατάσσοντάς την δηλαδή στην κατηγορία των μικροπαραβάσεων», καταγράφει το πόρισμα. Στη συνέχεια στηλιτεύει τη στάση της Γενικής Εισαγγελίας που επέμενε σε αυτό το σημείο, παρόλο που ακριβώς για τον λόγο αυτό η Κυπριακή Δημοκρατία καταδικάστηκε από το ΕΔΑΔ για πλημμελή διερεύνηση. Ακόμα και στην έκθεσή του ο Πανίκος Σταυριανός επέμενε ότι «το πτώμα έφερε βαρύτατες κακώσεις. Έκρινε δε πως η αιτία θανάτου του Θανάση οφείλετο «σε υποσκληρίδιο και υπαραχνοειδή αιμορραγία, κατάγματα πλευρών και στέρνου, ρήξη δεξιού πνεύμονα με αιμοθώρακα, ρήξη δεξιού νεφρού, ρήξη μεσεντερίου με αιμοπεριτόναιο, κακώσεις οι οποίες είναι ασύμβατες με τη ζωή και επισυμβαίνουν και κατόπιν πτώσεως εξ ύψους. Δεν υπάρχουν ενδείξεις για εγκληματική ενέργεια».

Πάντως, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου», ο ιατροδικαστής Πανίκος Σταυριανός ετοιμάζεται να ζητήσει, μέσω της δικηγόρου του Αντριάνας Κλαΐδη, την έκδοση διατάγματος certiorari από το Ανώτατο Δικαστήριο για ακύρωση της απόφασης-πορίσματος της θανατικής ανακρίτριας. Σημειώνεται πως ο Πανίκος Σταυριανός είχε ζητήσει να λάβει μέρος στη διαδικασία ως ενδιαφερόμενο μέρος, κάτι που δεν έγινε δεκτό, ενώ αργότερα δεν έγινε δεκτό ούτε να καταθέσει ως μάρτυρας, όπως είχε ζητήσει η πλευρά του Γενικού Εισαγγελέα.

«Το φως νίκησε το σκοτάδι»

Φανερά συγκινημένη, η μητέρα του Θανάση Νικολάου έξω από το δικαστήριο είπε πως αυτό που έγινε «δεν είναι δικαίωση, δικαίωση θα είναι όταν τιμωρηθούν αυτοί που σκότωσαν το παιδί μου και αυτοί που το συγκάλυπταν τόσα χρόνια», ήταν το αρχικό της σχόλιο. «Το φως νίκησε το σκοτάδι» είπε ακολούθως, ευχαριστώντας όσους ήταν δίπλα της όλα αυτά τα χρόνια.

«Η προσπάθειά τους όλων, στρατού, Αστυνομίας και Νομικής Υπηρεσίας ήταν να μετατρέψουν το θύμα σε θύτη και τους θύτες σε θύματα, με σκοπό να γλυτώσουν τους δολοφόνους για να κυκλοφορούν ελεύθεροι και ατιμώρητοι, όπως και έγινε», συνέχισε η κ. Ανδριάνα.

«Η σημερινή απόφαση δεν θα μου φέρει το παιδί μου πίσω. Αλλά ούτε και τη ζωή που μου κατέστρεψαν. Έδωσε όμως ελπίδα στη δικαιοσύνη για αποκατάσταση του κράτους δικαίου που τα είχαν δολοφονήσει και αυτά δυστυχώς», σχολίασε.

«Ζητάμε κάθαρση από τη ρίζα», είπε η κ. Ανδριάνα καταληκτικά αναφέροντας πως θα μελετήσει μαζί με τους δικηγόρους της για τα επόμενα νομικά βήματα που μπορεί να πράξει η οικογένεια.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη
ΚΟΣΜΟΣ

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου
ΚΟΣΜΟΣ

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες
ΚΥΠΡΟΣ

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία
ΚΟΣΜΟΣ

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας
ΚΥΠΡΟΣ

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας