Παρότι στο επίκεντρο της αναφοράς που έγινε στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο από τη Νομική Υπηρεσία με αίτημα την παύση του Γενικού Ελεγκτή βρίσκεται ο τρόπος μεταφοράς της καταγγελίας εναντίον του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα στην Αρχή κατά της Διαφθοράς, στην έκθεση των 129 σελίδων που υποβλήθηκε, υπάρχουν και άλλα, συνολικά 25 παραδείγματα ανάρμοστης συμπεριφοράς εκ μέρους του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη.
Η βασική καταγγελία
Η βασική κατηγορία συνίσταται σε αυτό που η Νομική Υπηρεσία υποστηρίζει, ότι δηλαδή η καταγγελία κατά του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα την οποία ο Γενικός Ελεγκτής έθεσε ενώπιον της Αρχής κατά της Διαφθοράς είχε ως στόχο, διά της δημοσιοποίησής της με εκτεταμένο τρόπο, να απαξιώσει τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα. Σε σημείο που επηρέασε για μήνες την ενάσκηση της θεσμικής του ιδιότητας, κάτι επίσης που συνιστά παρέμβαση στο έργο του διά της υπόσκαψης του κύρους του. Ο Γενικός Ελεγκτής είχε κάθε δικαίωμα να υποβάλει την καταγγελία, αλλά η συνεχής και κατά διαστρεβλωμένο τρόπο επίκλησή της, παρότι αυτή εξεταζόταν από την Αρχή, συνιστούσε σύμφωνα με τη Νομική Υπηρεσία απρεπή και ανάρμοστη συμπεριφορά.
Πέραν τούτου
Η Νομική Υπηρεσία στην 129 σελίδων αναφορά της στο Ανώτατο, η οποία συνοδεύεται με πέραν των 1.000 σελίδων παραρτήματα, υπενθυμίζει στο Ανώτατο παρόμοιες υποθέσεις κατά τις οποίες υπάρχει ο ισχυρισμός για επιδειξη παρόμοιας επίδειξης ανάρμοστης συμπεριφοράς.
Συγκεκριμένα, ο Γενικός Ελεγκτής προειδοποιήθηκε σε αρκετές περιπτώσεις ότι είναι αναρμόδιος να προχωρήσει σε δικές του έρευνες από τη στιγμή που η Νομική Υπηρεσία είχε αναθέσει τις υποθέσεις στην Αστυνομία, η οποία με βάση το Σύνταγμα αναλαμβάνει την ευθύνη και δρα κατ' εντολή της Νομικής Υπηρεσίας.
Ο κ. Μηχαηλίδης επέλεξε να αγνοήσει τη Νομική Υπηρεσία και παρότι αναρμόδιος διεξήγαγε έρευνες στις υποθέσεις των διαβατηρίων, παρότι ο ίδιος κλήθηκε και κατέθεσε για δύο μέρες στην Επιτροπή Νικολάτου. Το έκανε παρότι στο πόρισμα της Επιτροπής Νικολάτου, η Ελεγκτική Υπηρεσία κατονομάστηκε ως φέρουσα σοβαρότατες ευθύνες για το σκάνδαλο των διαβατηρίων αφού ολιγώρησε σε ό,τι αφορά τη διερεύνησή τους.
Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης αγνόησε επίσης κατά κόρον γνωματεύσεις της Νομικής Υπηρεσίας ότι ο ίδιος είναι αναρμόδιος να προβεί σε έρευνες και στην υπόθεση Γιαννάκη και στις υποθέσεις των πολλαπλών συντάξεων.
Η εμμονή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας να αναλαμβάνει τη διεξαγωγή ερευνών για θέματα στα οποία δεν είχε καμιά αρμοδιότητα, δικαιολογείτο κάθε φορά διά της καταφυγής σε έναν χυδαίο λαϊκισμό, ο οποίος περνούσε στον απλό πολίτη ως ανικανότητα και διαφθορά άλλων ανεξάρτητων υπηρεσιών να φέρουν σε πέρας την απαστολή τους. Εξαιτίας αυτής της συμπεριφοράς ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης ήλθε σε ρήξη και ακόμα σε δημόσια αντιπαράθεση με την επίτροπο Διοικήσεως, την επίτροπο Προσωπικών Δεδομένων και ακόμα την έφορο Εσωτερικού Ελέγχου της Δημοκρατίας, η οποία ετοιμάζεται να τον καταγγείλει διεθνώς.
Φίλοι και συγγενείς
Στην αναφορά προς το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, η Νομική Υπηρεσία επισημαίνει την ενίοτε υβριστική συμπεριφορά φιλικών και συγγενικών προσώπων του κ. Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Ειδική αναφορά γίνεται στην ιστοσελίδα Στήριξης προς το Γενικό Ελεγκτή με διαχειριστή τον πρώην υπάλληλο της Ελεγκτικής κ. Ανδρέα Χασαπόπουλο. Την ιστοσελίδα αυτή κατέβασε το ίδιο το Facebook λόγω υβριστικών αναφορών, αλλά επανήλθε με νέο όνομα. Συγγενικά πρόσωπα του κ. Μιχαηλίδη, όπως ο γιος του, αλλά και η δημόσιος υπάλληλος αδελφή του, η κ. Καμένου, επισημαίνεται ότι δεν είναι λίγες οι φορές που καταφεύγουν σε απρεπές λεξιλόγιο. Στην επιστολή δόθηκαν στοιχεία και αποσπάσματα από δίκη στο εξωτερικό εναντίον Γενικού Ελεγκτή τρίτης χώρας, ο οποίος παύθηκε διότι συγγενικά του πρόσωπα εξύβρισαν μέλη της κυβέρνησης.
Αναρμοδιότητα
Υπάρχει και κάτι οξύμωρο στην εν γένει συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή, ο οποίος σήμερα αμφισβητεί τη δυνατότητα της Νομικής Υπηρεσίας να τον οδηγήσει ενώπιον του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου. Ο ίδιος με επιστολή του στον Βοηθό Γενικό Ελεγκτή τον απειλεί ότι αν δεν συμμορφωθεί σε κάποιες εντολές που έδωσε, θα ζητούσε από τον Γενικό Εισαγγελέα να προβεί στα δεόντα προς το Ανώτατο για παύση του. Αυτό που ισχύει για τον δεύτερο τη τάξει στην Ελεγκτική Υπηρεσία δεν ισχύει για τον ίδιο;
Το επιχείρημα ότι ο Γενικός Εισαγγελέας δεν μπορεί να οδηγήσει αναξέρτητο αξιωματούχο ενώπιον του Ανωτάτου για παύση, το οποίο επικαλείται η νομική ομάδα του κ. Μιχαηλίδη, φαίνεται να αποδυναμώνεται και για άλλους λόγους. Σε αυτό συντείνουν το προηγούμενο της παύσης του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου από τον πρώην Γ.Ε. κ. Κώστα Κληρίδη, αλλά και η δήλωση του πρώην προέδρου του Ανωτάτου Νικολάτου, ο οποίος δήλωσε στον «Πολίτη» ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα του Γενικού Εισαγγελέα η αναφορά για παύση στο Ανώτατο διαφόρων ανεξάρτητων αξιωματούχων. Με βάση το Σύνταγμα, ο γενικός εισαγγελέας έχει αυτό το δικαίωμα ακόμα και για την παύση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Με βάση πάντα το Σύνταγμα, την παύση του Γενικού Εισαγγελέα μπορεί να ζητήσει από το Ανώτατο μόνον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.