Μονή Αββακούμ: Αποφασίζουν για ποινικές διώξεις - Ολοκληρώθηκαν οι έρευνες για δύο υποθέσεις

ΝΕΑΡΧΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ Δημοσιεύθηκε 14.4.2024
Μονή Αββακούμ: Αποφασίζουν για ποινικές διώξεις - Ολοκληρώθηκαν οι έρευνες για δύο υποθέσεις
Αρμόδια πηγή ανέφερε στον «Π» ότι θα εξεταστούν προσεκτικά όλα τα στοιχεία που προέκυψαν από το ανακριτικό έργο αλλά οι τελικές οδηγίες θα δοθούν με την υποβολή άλλων τουλάχιστον 4 φακέλων

Σημαντικές εξελίξεις για την υπόθεση της μονής του Οσίου Αββακούμ πιθανόν να προκύψουν αυτή τη βδομάδα, αφού περί το τέλος αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διερευνήσεις όλων των υποθέσεων από την Αστυνομία και τους ανεξάρτητους ανακριτές. Όπως πληροφορείται ο «Π», το ανακριτικό έργο για δύο από τις πτυχές του εκκλησιαστικού σκανδάλου έχει ολοκληρωθεί και οι φάκελοι των υποθέσεων έχουν σταλεί στη Νομική Υπηρεσία. Όπως πληροφορούμαστε, δεν πρόκειται να δοθούν οδηγίες και να ληφθούν αποφάσεις για τα επόμενα βήματα αν δεν ολοκληρωθεί η διερεύνηση όλων των υπό εξέταση υποθέσεων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι δύο υποθέσεις για τις οποίες έχει ολοκληρωθεί το ανακριτικό έργο αφορούν την καταγγελία κατά του ηγούμενου της μονής Νεκτάριου για σεξουαλική παρενόχληση ατόμου που εργαζόταν παλαιότερα στη μονή και η δεύτερη σχετίζεται με το περιστατικό του ξυλοδαρμού όπου σε βίντεο που αποκάλυψε το Σίγμα φαίνεται ο εν αργία αρχιμανδρίτης Πορφύριος να χτυπά με μανία γυναίκα με το ζωνάρι του.

Η ανακριτική ομάδα της Αστυνομίας σε συνεννόηση και συνεργασία με τους δύο ποινικούς ανακριτές (Νίνο Κέκκο, ανώτερο δικηγόρο της Δημοκρατίας, και Γιώργο Παπαϊωάννου, δικηγόρο) προχώρησαν τις δύο υποθέσεις και οι φάκελοί τους βρίσκονται ήδη στη Νομική Υπηρεσία. Αρμόδια πηγή ανέφερε στον «Π» ότι θα εξεταστούν προσεκτικά όλα τα στοιχεία που προέκυψαν από το ανακριτικό έργο αλλά οι τελικές οδηγίες θα δοθούν με την υποβολή άλλων τουλάχιστον 4 φακέλων για να αποφευχθούν όσο το δυνατόν περισσότερο κάποιες αντιφάσεις που είναι δυνατόν να προκύψουν από τις μαρτυρίες των πρωταγωνιστών. Μέσα από τη συνολική εικόνα θα κριθεί η ανάγκη είτε για άσκηση ποινικών διώξεων είτε ακόμη για περαιτέρω ανακρίσεις εάν κριθεί σκόπιμο.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι έρευνες σε αστυνομικό επίπεδο και για τις άλλες πτυχές της σοβαρής υπόθεσης με το μοναστήρι. Σε εξέλιξη, είναι το έργο των ανακριτών σε ό,τι αφορά τα γεγονότα της 5ης Μαρτίου, όταν αντιπροσωπεία υπό τον μητροπολίτη Ταμασού επισκέφθηκαν το μοναστήρι και ακολούθησε η μεταφορά στη μητρόπολη των χρηματοκιβωτίων, καθώς και η καταμέτρησή τους στην παρουσία άλλων προσώπων. Στο μικροσκόπιο των ανακριτών είναι και η διαδικασία μεταφοράς των μοναχών στη μητρόπολη Ταμασού και οι καταγγελίες που υποβλήθηκαν. Σε σχέση με τις οικονομικές πτυχές, διερευνώνται οι ισχυρισμοί των δύο εν αργία αρχιμανδριτών Νεκταρίου – Πορφυρίου και του μοναχού Αββακούμ για την προέλευση των €807.000 αλλά και άλλων περιουσιακών στοιχείων που βρέθηκαν στα ονόματά τους. Σημειώνεται ότι, με διάταγμα δικαστηρίου, το ποσό που εντοπίστηκε στα χρηματοκιβώτια κατασχέθηκε από την Αστυνομία.

Σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία στα ονόματα των εμπλεκομένων ζητήθηκε και εξασφαλίστηκε από το Κτηματολόγιο αναλυτική κατάσταση. Σύμφωνα με πληροφορίες, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει ακίνητη περιουσία συνιδιοκτησίας των δύο εν αργία αρχιμανδριτών και ότι στους τίτλους ιδιοκτησίας αναγράφονται με τα κατά κόσμον ονόματά τους, δηλαδή, Ιωάννης Γεωργίου (Νεκτάριος) και Φαίδωνας Ττόουλος (Πορφύριος). Προκύπτει μάλιστα ότι τα ακίνητα στα κατά κόσμον ονόματα των δύο εν αργία αρχιμανδριτών είχαν μεταβιβαστεί την τελευταία τριετία. Οι έρευνες για τη συγκεκριμένη πτυχή συνεχίζονται προκειμένου να διαφανεί κατά πόσον επρόκειτο για δωρεές ή εάν τα ακίνητα αγοράστηκαν από τους δύο μοναχούς.

Όλοι άκουγαν αλλά δεν έβλεπαν

Στο πλαίσιο της διερεύνησης των υποθέσεων που αφορούν τη διάπραξη πιθανών αδικημάτων για τα όσα συνέβαιναν στη μονή του Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι, η ανακριτική ομάδα κλήθηκε να ξεπεράσει και σοβαρά εμπόδια που προέκυψαν στην πορεία των ανακρίσεων. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που αναφέρθηκε στον «Π» σχετικά με τις έρευνες για την υπόθεση του ξυλοδαρμού. Όπως φαίνεται στο βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας, στη σκηνή υπήρχαν και άλλοι μοναχοί. Εντοπίστηκαν και κλήθηκαν όλοι για κατάθεση. Εντούτοις, κράτησαν όλοι το στόμα τους ερμητικά κλειστό. Η εξασφάλιση μαρτυρίας που να στοιχειοθετεί τη διάπραξη αδικημάτων ήταν δύσκολη, διότι άπαντες κράτησαν κοινή γραμμή. Αρμόδια πηγή ανέφερε στον «Π» ότι σχεδόν όλοι οι μοναχοί που κλήθηκαν για κατάθεση για την υπόθεση του ξυλοδαρμού δήλωσαν στις καταθέσεις τους ότι ήταν παρόντες, άκουγαν αλλά δεν έβλεπαν, διότι είχαν τα μάτια τους κλειστά! Ακόμη και ο μοναχός που φαίνεται στο βίντεο να προσπαθεί να σταματήσει τον άλλο μοναχό που κτυπούσε τη γυναίκα ανέφερε ακριβώς τα ίδια με τους υπόλοιπους.

Οι αστυνομικοί στη μονή

Ειπώθηκαν πολλά αναφορικά με την παρουσία αστυνομικών στη μονή Οσίου Αββακούμ στις 5 Μαρτίου όταν έγινε η επιχείρηση απομάκρυνσης των χρηματοκιβωτίων, των ιερών κειμηλίων και των μοναχών και ακολούθως το κλείσιμο της μονής. Λέχθηκε ότι υπήρχαν οκτώ αστυνομικοί από διαφορετικά τμήματα της Αστυνομίας.

Μετά και τον διορισμό των ποινικών ανακριτών, η παρουσία των αστυνομικών αποτέλεσε αντικείμενο της έρευνας που διεξάγεται και ειδικότερα κατά πόσο είχαν ή όχι εμπλοκή με οποιονδήποτε τρόπο και κατά πόσο είχαν ή όχι οποιαδήποτε αρμοδιότητα ή οδηγία να είναι παρόντες. Πηγές από τη Νομική Υπηρεσία ανέφεραν στον «Π» ότι, από τα στοιχεία που εξασφαλίστηκαν, εκ πρώτης όψεως δεν προκύπτει η διάπραξη οποιουδήποτε αδικήματος που να δικαιολογεί την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον οποιουδήποτε μέλους της Αστυνομίας ήταν παρόν. «Εκτός απρόοπτου δεν θα κατηγορηθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή. Από τα στοιχεία που τέθηκαν ενώπιον των ανακριτών, οι αστυνομικοί που βρίσκονταν στο Φτερικούδι τη συγκεκριμένη ημέρα έφτασαν στη μονή αφότου ολοκληρώθηκε η διαδικασία μεταφοράς των χρηματοκιβωτίων, του κλεισίματος της μονής και μεταφοράς των μοναχών σε άλλο μοναστήρι.

Ανάρτηση με ερωτηματικά

Σχεδόν έναν μήνα μετά τα γεγονότα στη μονή, ο εν αργία αρχιμανδρίτης Νεκτάριος, ο οποίος ήταν ο ηγούμενος της μονής, αποφάσισε να λύσει τη σιωπή του και με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook να παραθέσει τις δικές του θέσεις για τα όσα συνέβησαν. Οι τοποθετήσεις του κινήθηκαν στην υπερασπιστική γραμμή που έχει χαραχτεί από τους δικηγόρους του και στηρίζεται στο υπόμνημα που στάληκε με τις ενστάσεις προς την ανακριτική επιτροπή της Ιεράς Συνόδου με το οποίο ζητούν ακύρωση όλων των διαδικασιών και επανεξέταση από τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου.

Είναι δε κάποια σημεία στην ανάρτηση του Νεκταρίου που χρήζουν σχολιασμού και προκαλούν ερωτήματα. Ενίοτε αποκαλείται κληρικός και ενίοτε μοναχός. Ο διαχωρισμός προφανώς έγινε στοχευμένα, σχολίασαν στον «Π» νομικοί κύκλοι. Οι κληρικοί δύνανται να έχουν περιουσιακά στοιχεία στο όνομά τους ενώ οι μοναχοί όχι. Το ζήτημα με τη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ποιο από τα δύο υπερισχύει.

Στην ανάρτησή του ο Νεκτάριος έγραψε: «Μερικοί εξ ημών έχουμε πράγματι τραπεζικούς λογαριασμούς και ακίνητη περιουσία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ταυτόχρονα είμαστε και κληρικοί, και ως κληρικοί υποχρεούμαστε να έχουμε τραπεζικό λογαριασμό για την καταβολή της μισθοδοσίας μας, δικαιούμαστε, δε, να έχουμε και όποια ακίνητη περιουσία. Επαναλαμβάνουμε, ως κληρικοί».

Σε άλλο σημείο έγραψε: «Ουδέποτε ήλθαμε σε πράξεις ερωτικής συνεύρεσης μεταξύ μας ή επιδιώξαμε να έλθουμε με άλλα άτομα ή πιστούς. Για φράσεις όμως της καθημερινότητας, που ακούγονται σε δημοσιευμένα στιγμιότυπα και που επαναλαμβάνουμε ότι παράνομα καταγράφηκαν, απολογούμαστε και ζητούμε τη συγχώρεσή σας, στο μέτρο που κρίνετε, ότι αυτές δεν έπρεπε να ακουσθούν από χείλη μοναχών».

Όπως προκύπτει από τις δύο αναφορές του Νεκταρίου, για την περίπτωση των περιουσιακών στοιχείων αποκαλείται κληρικός, ενώ για την άλλη αναφορά του σχολίασε ότι τέτοια λόγια (από τον ίδιο και από άλλους) δεν έπρεπε να ακουστούν από τα χείλη μοναχών.

Ο Νεκτάριος σχολίασε και το βίντεο που αποκάλυψε ο «Π» με τον σταυρό του αγίου Πορφυρίου: «Ο τίμιος σταυρός του αγίου Πορφυρίου, εκτός από ιερό κειμήλιο, είναι για μένα προσωπικά κληρονομία από τη μακαριστή Αθηνά Σιδέρη, πνευματικό τέκνο του αγίου Πορφυρίου. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, τον σεβασμό μου για το ιερό αυτό κειμήλιο. Είναι, συνεπώς, αυτονόητο ότι ούτε αποτέλεσε ούτε αποτελεί ούτε θα αποτελέσει ποτέ για μας αντικείμενο προς εκμετάλλευσιν. Ούτε επίσης θα σας πούμε ότι κάνει ή ότι δεν κάνει θαύματα, γιατί το θαύμα το βιώνει ο καθένας προσωπικά. Το δε γεγονός της μύρωσής του, όπως παράνομα καταγράφηκε και δημοσιοποιήθηκε αλλά παρερμηνεύθηκε, είχε ως μόνο στόχο την αισθητικού χαρακτήρα ευωδία του σταυρού και σε καμία περίπτωση την απόδειξη ή την ενίσχυση του θαυματοποιού χαρακτήρα του. Μακριά από εμάς τέτοια ή παρόμοια σκέψη ή πρόθεση. Όπως ακριβώς και η επάλειψή του ενίοτε με οινόπνευμα, ενέργεια που δεν αποσκοπούσε σε τίποτε άλλο παρά μόνο στην αντισηψία του κειμηλίου και μόνο σ’ αυτήν. Οτιδήποτε άλλο είναι εκτός πραγματικότητας».

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Απλώς κάνουμε τη δουλειά μας, λένε τα κυπριακά Μέσα Ενημέρωσης που έβαλε σε μαύρη λίστα η Ρωσία
ΚΥΠΡΟΣ

Απλώς κάνουμε τη δουλειά μας, λένε τα κυπριακά Μέσα Ενημέρωσης που έβαλε σε μαύρη λίστα η Ρωσία

Απλώς κάνουμε τη δουλειά μας, λένε τα κυπριακά Μέσα Ενημέρωσης που έβαλε σε μαύρη λίστα η Ρωσία

Χατζηγιάννης (ΔΗΣΥ): Υπάρχουν πιέσεις για συμμετοχή της Δημοκρατίας στο Great Sea Interconnector
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηγιάννης (ΔΗΣΥ): Υπάρχουν πιέσεις για συμμετοχή της Δημοκρατίας στο Great Sea Interconnector

Χατζηγιάννης (ΔΗΣΥ): Υπάρχουν πιέσεις για συμμετοχή της Δημοκρατίας στο Great Sea Interconnector

Πασιουρτίδης (ΑΚΕΛ): Αναμένουμε απαντήσεις για το διορισμό πρώτου εξαδέλφου του Πρ. Χριστοδουλίδη στο ΔΣ ΟΠΑΠ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πασιουρτίδης (ΑΚΕΛ): Αναμένουμε απαντήσεις για το διορισμό πρώτου εξαδέλφου του Πρ. Χριστοδουλίδη στο ΔΣ ΟΠΑΠ

Πασιουρτίδης (ΑΚΕΛ): Αναμένουμε απαντήσεις για το διορισμό πρώτου εξαδέλφου του Πρ. Χριστοδουλίδη στο ΔΣ ΟΠΑΠ

Με αδιαθεσία στο Απολλώνειο και ο υπουργός Υγείας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με αδιαθεσία στο Απολλώνειο και ο υπουργός Υγείας

Με αδιαθεσία στο Απολλώνειο και ο υπουργός Υγείας

Επιστολή-διαμαρτυρία συγγενών Ασσιωτών προς Πρ. Χριστοδουλίδη: Πραξικοπηματίας θα τιμηθεί μαζί με φονευθέντες και αγνοούμενους του 1974

Επιστολή-διαμαρτυρία συγγενών Ασσιωτών προς Πρ. Χριστοδουλίδη: Πραξικοπηματίας θα τιμηθεί μαζί με φονευθέντες και αγνοούμενους του 1974

Επιστολή-διαμαρτυρία συγγενών Ασσιωτών προς Πρ. Χριστοδουλίδη: Πραξικοπηματίας θα τιμηθεί μαζί με φονευθέντες και αγνοούμενους του 1974