Στους 21 οι νόμιμοι λομπίστες - Εγγεγραμμένοι στο μητρώο της ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΣΤΥΛΙΑΝΟΥ Δημοσιεύθηκε 14.4.2024
Στους 21 οι νόμιμοι λομπίστες - Εγγεγραμμένοι στο μητρώο της ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς
Η Αρχή κατά της Διαφθοράς έθεσε σε εφαρμογή από την 01/03/2024 τη νομοθεσία που διέπει τον έλεγχο του λόμπι. Τόσο οι λομπίστες που προωθούν συμφέροντα επιχειρηματιών όσο και οι αξιωματούχοι και υψηλόβαθμοι δημόσιοι υπάλληλοι που θα τους συναντούν θα ελέγχονται από την Αρχή κατά της Διαφθοράς. Πλέον, όλα στο φως

Συνολικά 21 φυσικά και νομικά πρόσωπα έχουν εγγραφεί μέχρι σήμερα στο μητρώο της ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς για να μπορούν να ασκούν το επάγγελμα του λομπίστα. Τα ονόματά τους είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Αρχής κατά της Διαφθοράς, όπως και οι τομείς δραστηριότητάς τους, καθώς και τα συμφέροντα που προωθούν. Η πρώτη εγγραφή στο μητρώο έγινε στις 02/02/2024 και η πιο πρόσφατη στις 09/04/2024. Ο πίνακας που δημοσιεύουμε είναι αρκούντως διαφωτιστικός.

Η δημιουργία μητρώου προβλέπεται στον νόμο για τους λομπίστες που ανέλαβε να εφαρμόσει ως εποπτική Αρχή η ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς, η οποία, με ανακοινώσεις Τύπου, κάλεσε όσους και όσες προωθούν σήμερα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και πίσω από κλειστές πόρτες οικονομικά και άλλα συμφέροντα να εγγραφούν στο εν λόγω μητρώο και να αποκαλύψουν τα συμφέροντα που εκπροσωπούν, ειδάλλως είναι παράνομοι. Η νομοθεσία είναι ιδιαίτερα αυστηρή και απαγορεύει ρητά στους αιρετούς και κρατικούς αξιωματούχους όπως και στους υπαλλήλους του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα να συναντούν λομπίστες που δεν είναι εγγεγραμμένοι στο εν λόγω μητρώο.

Δέον να σημειωθεί ότι οι λομπίστες που εγγράφονται στο μητρώο υπογράφουν και δήλωση με την οποία δεσμεύονται να εφαρμόζουν τον Κώδικα Δεοντολογίας που συνέταξε η Αρχή κατά της Διαφθοράς και είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα της.

Όπως μας λέχθηκε αρμοδίως, υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από πλευράς κρατικών και αιρετών αξιωματούχων να ενημερωθούν για τις πρόνοιες της νομοθεσίας που διέπει το λόμπι και τους λομπίστες καθώς η νομοθεσία προβλέπει ποινές φυλάκισης και για τους αξιωματούχους και δημόσιους υπαλλήλους που τον παραβιάζουν. Ο νόμος για τους λομπίστες, που τέθηκε σε εφαρμογή τον περασμένο μήνα, είναι ιδιαίτερα αυστηρός καθώς στοχεύει στην πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής στην πολιτική ζωή του τόπου.

Ο επίτροπος Διαφάνειας και επικεφαλής της Αρχής κατά της Διαφθοράς, Χάρης Πογιατζής, μετέβη, πρόσφατα, στο Προεδρικό και απάντησε σε σωρεία ερωτημάτων που του υποβλήθηκαν από υπουργούς και υφυπουργούς για τις πρόνοιες της νομοθεσίας. Συναντήσεις με τον επίτροπο Διαφάνειας για ενημέρωση είχαν και αρχηγοί κομμάτων, όπως και βουλευτές.

Αποκάλυψη συμφερόντων

Η δράση των λομπιστών όλα αυτά τα χρόνια δεν είχε καμία σχέση με τη διαφάνεια και δεν ελεγχόταν. Οι λομπίστες προωθούσαν ανενόχλητοι συμφέροντα εκατομμυρίων ευρώ πίσω από κλειστές πόρτες αξιωματούχων, κοινοβουλευτικών κομμάτων, βουλευτών, δημόσιων υπαλλήλων… Με την πλήρη εφαρμογή της νομοθεσίας, την 01/03/2024, οι κάθε λογής λομπίστες, δημόσιοι υπάλληλοι και αξιωματούχοι είναι, πλέον, υπόλογοι στην Αρχή κατά της Διαφθοράς.

Οι λομπίστες με την εγγραφή τους στο μητρώο είναι υποχρεωμένοι να ενημερώσουν γραπτώς την Αρχή κατά της Διαφθοράς για τα συμφέροντα που προωθούν, οικονομικά ή άλλως πως, καθώς και για το περιεχόμενο των συναντήσεων που πραγματοποιούν με κρατικούς και αιρετούς αξιωματούχους (βουλευτές και δημάρχους) ή και με λειτουργούς του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Αυτή η ενημέρωση προς την Αρχή κατά της Διαφθοράς θα γίνεται γραπτώς κάθε έξι μήνες και συγκεκριμένα κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του μηνός Μαρτίου και κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του μηνός Σεπτεμβρίου. Την ίδια υποχρέωση για ενημέρωση της Αρχής κατά της Διαφθοράς υπέχουν και οι αξιωματούχοι και τα μέλη της δημόσιας υπηρεσίας που συναντούν λομπίστες.

Τι θα δηλώνουν στην Αρχή κατά της Διαφθοράς

Με βάση τα έντυπα που ετοίμασε η Αρχή κατά της Διαφθοράς, θα συμπληρώνεται ξεχωριστό έντυπο όταν πρόκειται για φυσικό πρόσωπο και διαφορετικό όταν τον ρόλο του λομπίστα αναλαμβάνει νομικό πρόσωπο.

Συγκεκριμένα, το έντυπο που είναι υποχρεωμένοι να καταθέτουν οι λομπίστες στην Αρχή κατά της Διαφθοράς θα πρέπει να περιέχει τα ακόλουθα στοιχεία όταν αφορά φυσικά πρόσωπα:

* Τα στοιχεία του προσώπου (νομικού ή φυσικού) για λογαριασμό του οποίου ανέλαβε να προωθήσει τα συμφέροντά του.

*Τα ονόματα των αξιωματούχων ή και μελών κρατικής υπηρεσίας ή και μελών του ευρύτερου δημόσιου τομέα ή και εργαζόμενων προς όφελος αξιωματούχων τους οποίους συνάντησε.

*Τον χρόνο και τον τόπο στον οποίο έλαβαν χώρα οι συναντήσεις και επικοινωνίες με τα πιο πάνω πρόσωπα.

* Ποιο ήταν το αποτέλεσμα στο οποίο αποσκοπούσαν αυτές οι συναντήσεις.

Στις περιπτώσεις που τον ρόλο του λομπίστα αναλαμβάνουν νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, θα δηλώνονται στην Αρχή κατά της Διαφθοράς, πέραν των πιο πάνω, τα στοιχεία των φυσικών προσώπων που έχουν εμπλακεί για λογαριασμό αυτών των νομικών προσώπων καθώς και ο τόπος διαμονής των βασικών μετόχων.

Από την πλευρά τους, οι κρατικοί και αιρετοί αξιωματούχοι, όπως και οι υπάλληλοι του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα που θα συναντούν λομπίστες, είναι υποχρεωμένοι να διατηρούν πρακτικά με όλα τα παραπάνω στοιχεία. Τονίζεται ότι οι αξιωματούχοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να αρνηθούν συνάντηση με λομπίστες καθώς ο νόμος δεν τους υποχρεώνει να αποδεχθούν τέτοια συνάντηση.

Η Αρχή κατά της Διαφθοράς, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, θα ελέγχει κατά πόσο συμφωνούν μεταξύ τους οι αναφορές που υποβάλλονται ενώπιόν της από λομπίστες, με τα έντυπα επικοινωνίας που θα υποβάλλονται από αξιωματούχους ή υπαλλήλους του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα που είχαν συναντήσεις με τους λομπίστες.

Βαριές ποινές σε λομπίστες-αξιωματούχους

Ο νόμος που διέπει τον έλεγχο των λομπιστών προβλέπει ποινές φυλάκισης για τα πρόσωπα που θα επιχειρήσουν να αποφύγουν τους ελέγχους ή να αποκρύψουν στοιχεία για τα συμφέροντα που εκπροσωπούν ή προσπαθήσουν να παραπλανήσουν την Αρχή κατά της Διαφθοράς. Συγκεκριμένα, προβλέπονται τα εξής:

1. Πρόσωπο το οποίο υπέχει υποχρέωση εγγραφής στο μητρώο εγγραφής λομπιστών και εμπλέκεται σε διαδικασίες λήψης δημόσιων αποφάσεων χωρίς να είναι εγγεγραμμένο σε αυτό είναι ένοχο αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης του υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει το ένα έτος ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις €10.000 ή και στις δύο αυτές ποινές.

2. Οποιοδήποτε πρόσωπο εξασφαλίζει εγγραφή στο μητρώο εγγραφής λομπιστών με ψευδείς παραστάσεις είναι ένοχο αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης του υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα τρία έτη ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις €30.000 ή και στις δύο αυτές ποινές.

3. Λομπίστας που παραλείπει να υποβάλει στην Αρχή κατά της Διαφθοράς αναφορά για τα συμφέροντα που εκπροσωπεί και για τις συναντήσεις που είχε με αξιωματούχους και δημόσιους λειτουργούς είναι ένοχος αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τους έξι μήνες ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις €5.000 ή και στις δύο αυτές ποινές.

4. Λομπίστας που υποβάλλει στην Αρχή κατά της Διαφθοράς παραπλανητική αναφορά για τις δραστηριότητες και τα συμφέροντα που εκπροσωπεί είναι ένοχος αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης του υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα δύο έτη ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις €20.000 ή και στις δύο αυτές ποινές.

5. Αξιωματούχος, μέλος κρατικής υπηρεσίας ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα ή εργαζόμενος προς όφελος αξιωματούχου ο οποίος παραλείπει να συμπληρώσει έντυπο επικοινωνίας με το οποίο θα ενημερώνεται η Αρχή κατά της Διαφθοράς για το περιεχόμενο των συναντήσεων με λομπίστες είναι ένοχος αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τους έξι μήνες ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις €5.000 ή και στις δύο αυτές ποινές.

6. Ο νόμος παρέχει την εξουσία στην Αρχή κατά της Διαφθοράς στις περιπτώσεις που διαπιστώσει ότι πρόσωπο προβαίνει σε πράξη ή παράλειψη είτε κατά παράβαση των διατάξεων του νόμου είτε κατά παράβαση των προνοιών των κανονισμών που θα ψηφιστούν να επιβάλει διοικητικό πρόστιμο μέχρι €100.000 ή να αναστέλλει και να ανακαλεί την εγγραφή προσώπου από το μητρώο εγγραφής λομπιστών ανεξαρτήτως εάν η πράξη αυτή ή η παράλειψη επισύρει ποινική ευθύνη.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Ανησυχία στο Ισραήλ: Πιθανά εντάλματα σύλληψης σε βάρος αξιωματούχων από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για Γάζα
ΚΟΣΜΟΣ

Ανησυχία στο Ισραήλ: Πιθανά εντάλματα σύλληψης σε βάρος αξιωματούχων από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για Γάζα

Ανησυχία στο Ισραήλ: Πιθανά εντάλματα σύλληψης σε βάρος αξιωματούχων από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για Γάζα

Ελεύθερος ο 82χρονος Χρύσανθος – Τέλος στη δίμηνη ταλαιπωρία με προεδρική χάρη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελεύθερος ο 82χρονος Χρύσανθος – Τέλος στη δίμηνη ταλαιπωρία με προεδρική χάρη

Ελεύθερος ο 82χρονος Χρύσανθος – Τέλος στη δίμηνη ταλαιπωρία με προεδρική χάρη

Χορηγίες €2 εκ για ενίσχυση επιχειρηματικότητας στην εντός τειχών Λευκωσία - 3η πρόσκληση υποβολής προτάσεων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χορηγίες €2 εκ για ενίσχυση επιχειρηματικότητας στην εντός τειχών Λευκωσία - 3η πρόσκληση υποβολής προτάσεων

Χορηγίες €2 εκ για ενίσχυση επιχειρηματικότητας στην εντός τειχών Λευκωσία - 3η πρόσκληση υποβολής προτάσεων

Περήφανος δηλώνει ο «χρυσός» Μάριος Γεωργίου - Στόχος το μετάλλιο στους Ολυμπιακούς
ΚΥΠΡΟΣ

Περήφανος δηλώνει ο «χρυσός» Μάριος Γεωργίου - Στόχος το μετάλλιο στους Ολυμπιακούς

Περήφανος δηλώνει ο «χρυσός» Μάριος Γεωργίου - Στόχος το μετάλλιο στους Ολυμπιακούς

Νεκρός σε τροχαίο στην Κοκκινοτριμιθιά ο 61χρονος Πολύκαρπος Μιχαήλ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νεκρός σε τροχαίο στην Κοκκινοτριμιθιά ο 61χρονος Πολύκαρπος Μιχαήλ

Νεκρός σε τροχαίο στην Κοκκινοτριμιθιά ο 61χρονος Πολύκαρπος Μιχαήλ