Φιλίππα Καρσερά: Με διαφάνεια και λογοδοσία ο Φορέας Κοινωνικής Στήριξης - Ενημέρωσε την Επιτροπή Θεσμών

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 3.4.2024
Φιλίππα Καρσερά: Με διαφάνεια και λογοδοσία ο Φορέας Κοινωνικής Στήριξης - Ενημέρωσε την Επιτροπή Θεσμών
Πέραν των 1300 οι αιτήσεις παιδιών, ενώ φέτος δημιουργήθηκε νέα κατηγορία, είπε η Πρώτη Κυρία.

Αγγίζουν τις 1340 οι αιτήσεις της φετινής χρονιάς προς τον Ανεξάρτητο Φορέα Κοινωνικής Στήριξης, σύμφωνα με την Πρώτη Κυρία. «Εύχομαι ότι η Βουλή θα δει το σπουδαίο έργο και θα σταθεί αρωγός γιατί λιγότερες χορηγίες και αποτροπή χορηγών σημαίνει λιγότερες υποτροφίες σε παιδιά, δήλωσε σήμερα η Πρώτη Κυρία Φιλίππα Καρσερά ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως. Η ίδια βρέθηκε στη συνεδρία της Επιτροπής και ενημέρωσε τα μέλη για τη δράση του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης.

Η ίδια ανέφερε πως ο Ανεξάρτητος Φορέας Κοινωνικής Στήριξης αποτελεί «εδώ κι χρόνια αποκούμπι και ένα σπουδαίο κοινωνικό εργαλείο για πολλά παιδιά από ολόκληρη την Κύπρο, και τα εγκλωβισμένα μας, για να μπορέσουν να αρχίσουν και να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στο πρώτο πτυχίο».

«Φέτος λόγω αυξημένων χορηγιών που καταβάλλονται στο κρατικό ειδικό ταμείο και ελέγχονται αυστηρά από την Κεντρική Τράπεζα, τον Γενικό Λογιστή που είναι ο ταμίας και βεβαίως τον Γενικό Ελεγκτή, μπορεί να βοηθηθούν από 800-1000 παιδιά. Επιπλέον, αντίγραφο των εξελεγμένων οικονομικών καταστάσεων δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Και θα συνεχίσω να εργάζομαι σκληρά, με διαφάνεια και λογοδοσία, ώστε να αποκτήσουμε περισσότερες χορηγίες και να δώσουμε ακόμη περισσότερες υποτροφίες χαλαρώνοντας χρόνο με τον χρόνο τα κριτήρια για να μπούμε σε όλες τις οικογένειες, της μεσαίας τάξης που μας έχουν ανάγκη», σημείωσε η Πρώτη Κυρία.

«Εύχομαι ότι η Βουλή θα δει το σπουδαίο έργο και θα σταθεί αρωγός γιατί λιγότερες χορηγίες και αποτροπή χορηγών σημαίνει λιγότερες υποτροφίες σε παιδιά. Ειδικά όσων δεν έχουν επαρκή οικονομική στήριξη από το σπίτι τους. Επενδύουμε στην εκπαίδευση των παιδιών μας. Αξιοποιούμε την κοινωνική εταιρική ευθύνη. Είμαι σίγουρη ότι όλοι μοιραζόμαστε τον ίδιο στόχο και δεν θα πλήξουμε τον Φορέα. Δεν θα πλήξουμε τα παιδιά μας».

Σημειώνεται ότι, όπως δήλωσε η κ. Καρσερά, «οι αιτήσεις γίνονται συνήθως Οκτώβρη/Νοέμβρη κάθε έτους. Επίσης από φέτος εισφορές μπορούν να γίνονται και μέσω της JCC στην ιστοσελίδα μας. Είμαστε περήφανοι για όλα αυτά διότι δεν ξοδεύτηκε ένα σεντ.

Οι πόροι του Φορέα προέρχονται από χορηγίες και δεν έχει οποιαδήποτε ενίσχυση από το Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας. Ο Φορέας δεν έχει διοικητικά και άλλα έξοδα και δεν συναλλάσσεται οικονομικά. Η διοικητική υποστήριξη παρέχεται από λειτουργούς που εργάζονται στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Ότι μπαίνει στον λογαριασμό του μεταφράζεται σε βοήθημα στα παιδιά μας και αυτό είναι κάτι που ενδεχομένως να μην συμβαίνει σε κανένα άλλο φιλανθρωπικό ίδρυμα. Διότι ο Φορέας είναι εγγεγραμμένο φιλανθρωπικό ίδρυμα στο Τμήμα Φορολογίας και όλες οι χορηγίες τυγχάνουν φοροαπαλλαγής».

Νέα κατηγορία δικαιούχων από φέτος

Σύμφωνα με την κ. Καρσερά, φέτος για πρώτη φορά τα αυξημένα έσοδα του Φορέα επέτρεψαν να δημιουργηθεί μία κατηγορία δικαιούχων που δεν θα υπόκεινται σε κανένα εισοδηματικό/περιουσιακό κριτήριο. «Και είναι η μεγάλη καινοτομία μας. Διότι κρίναμε, το αποφάσισε η Επιτροπή, ότι το κράτος οφείλει να στηρίζει παιδιά ορφανά από δύο γονείς, παιδιά υπό την κηδεμονία του κράτους, παιδιά εγκλωβισμένων, παιδιά των θυμάτων του Μαρί, της Ήλιος και ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα δημοσίου καθήκοντος, παιδιά μονογονέων αν η οικογένεια έχει άνω των 4 εξαρτωμένων και παιδιά πολυτέκνων αν είναι πάνω από πέντε εξαρτώμενα χωρίς να ρωτά αν έχουν πχ κληρονομήσει ένα περιουσιακό στοιχείο ή έλαβαν μια μικρή αποζημίωση από κάποια ασφάλεια από την απώλεια των γονέων. Και το κάναμε πράξη.

Όλα αυτά τα παιδιά, φέτος ήταν 107 στον αριθμό, τα στηρίζουμε. Αυτό οφείλει μια κοινωνία δικαιοσύνης και ενσυναίσθησης. Όλα τα άλλα παιδιά υπόκεινται σε εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, τα χαλαρώσαμε κάπως όμως είναι ακόμα πολύ αυστηρά. Ενισχυμένα έσοδα/χορηγίες από την επερχόμενη μας εκστρατεία, του 2024/2025, θα μας επιτρέψουν να χαλαρώσουμε περισσότερο τα κριτήρια για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε περισσότερα παιδιά που το έχουν τόσο ανάγκη».

Η ίδια πρόσθεσε δε πως φέτος ανανεώθηκε και η ιστοσελίδα του Φορέα, το www.socialsupport.gov.cy «για να είναι πιο εύχρηστη και τα παιδιά έχουν όλες τις πληροφορίες στη διάθεση τους.

1340 οι αιτήσεις της φετινής χρονιάς

«Φέτος έκαναν αιτήσεις 1340 και αναμένουμε ότι θα είναι κάπου στα 800/900 ίσως και 1000, μακάρι και περισσότερα παιδιά που θα πληρούν τα κριτήρια και θα πάρουν βοήθεια. Άρχισαν ήδη οι πληρωμές εδώ και ένα μήνα και εξελίξαμε τις διαδικασίες ώστε τα παιδιά να δέχονται εντός ακαδημαϊκού έτους το βοήθημα και να μην υπάρχουν καθυστερήσεις», επισήμαινε ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών.

Μέχρι το Πάσχα, πρόσθεσε, «βάλαμε στόχο να ολοκληρώσουμε τις πληρωμές ώστε να αρχίσουμε ξανά, πρώτα θα ενημερώσουμε τους χορηγούς μας για τις υποτροφίες που δώσαμε, την εκστρατεία μας για νέες χορηγίες για το ακαδημαϊκό έτος 2024/2025 και οι στόχοι μας είναι ακόμα πιο φιλόδοξοι διότι πολλές είναι οι εταιρείες που στηρίζουν και εμπιστεύονται το κράτος μας και τους θεσμούς του. Και αυτό είναι πολύ ελπιδοφόρο, οφείλουμε να το στηρίξουμε. Και αν δεν προσφέρουν σε μας θα δώσουν σε άλλους ΜΚΟ τα χρήματα αυτά και θα χάσουν τα παιδιά μας».

Συνεχίζει το έργο της Άντρης Αναστασιάδη

Στην ενημέρωση που προέβη η κ. Καρσερά ανέφερε πως ο Ανεξάρτητος Φορέας Κοινωνικής Στήριξης δημιουργήθηκε όταν διαπιστώθηκε ότι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης του 2013, πολλοί φοιτητές διέκοπταν τις σπουδές τους ή δεν μπορούσαν να ξεκινήσουν προπτυχιακές σπουδές.

«Δημιουργήθηκε ένα 'ειδικό ταμείο' κρατικό στο οποίο θα μπορούσαν φυσικά και νομικά πρόσωπα να κάνουν εισφορές ώστε βάσει κριτηρίων να λαμβάνουν βοηθήματα / υποτροφίες σπουδαστές πρώτου πτυχίου κυρίως για τα δίδακτρα ή τα ενοίκια τους (ποσά από €1500 μέχρι €3500). Σε εξαιρετικές περιπτώσεις δίδεται οικονομική βοήθεια σε φοιτητές, εφόσον η Επιτροπή Διαχείρισης αποφασίσει σχετικά.

Όπως γνωρίζετε, η ίδρυση και λειτουργία του 'Φορέα' θεσμοθετήθηκε τον Οκτώβριο του 2014 με τον Νόμο 156(Ι) 2014. Ο Φορέας τελεί υπό την Αρμοδιότητα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Την ευθύνη διοίκησης και διαχείρισης έχει η Διαχειριστική Επιτροπή, της οποίας προεδρεύει η σύζυγος του εκάστοτε Προέδρου της Δημοκρατίας. Η πρώτη πρόεδρος ήταν και η εμπνεύστρια του Φορέα κα Άντρη Αναστασιάδη στην οποία οφείλουμε αυτό το ταμείο. Ταμίας της Επιτροπής είναι ο Γενικός Λογιστής και μέλη της, οι Γενικοί Διευθυντές των Υπουργείων Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παιδείας, Αθλητισμού & Νεολαίας, και Υγείας.

Ανέλαβα τον Μάρτιο του 2023, όταν ο σύζυγος μου εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού ενημερώθηκα για τις εν δυνάμει αρμοδιότητες μου ως εκτελεστικής προέδρου, μελέτησα τον νόμο, και τους κανονισμούς, ενημερώθηκα για τα κριτήρια και όλες τις διαδικασίες λειτουργίας και αξιολόγησης των αιτήσεων μέχρι τότε, πώς πραγματοποιούνται οι έλεγχοι ως προς τις χορηγίες και ότι υπάρχει σεβασμός των προσωπικών δεδομένων όλων, δικαιούχων και χορηγών, ως επιβάλλεται και από σχετικές νομοθεσίες».

Από το 2014 μέχρι σήμερα βοηθήθηκαν 3721 φοιτητές

Μιλώντας για το έργο του Φορέα, η κ. Καρσερά είπε πως οι δικαιούχοι αποτελούν παιδιά πολύ χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων, οι γονείς σε πολλές περιπτώσεις λήπτες του ΕΕΕ, ή με άλλα κοινωνικό οικονομικά προβλήματα. Δικαιούχοι μπορεί να είναι και φοιτητές μεγαλύτερης ηλικίας αρκεί να αφορά το πρώτο τους πτυχίο. Έχουμε περιπτώσεις γυναικών που δεν είχαν την ευκαιρία στα 18 και προσπαθούν στα 35-40 να σπουδάσουν. Υπάρχουν κριτήρια λεπτομερή που κατόπιν δικής μου εισήγησης μετά τον Μάρτιο του 2023 αναρτούνται και στην ιστοσελίδα μας ώστε να γνωρίζουν συγκεκριμένα όλα τα παιδιά αν δικαιούνται ή όχι βοήθημα.

Από το 2014 μέχρι σήμερα βοηθήθηκαν 3721 φοιτητές με ποσό άνω των 4,383,079 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτοί οι φοιτητές δεν θα μπορούσαν να σπουδάσουν χωρίς τον Φορέα.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Καθαιρεθείς ιερέας-ναρκέμπορος ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου
ΚΥΠΡΟΣ

Καθαιρεθείς ιερέας-ναρκέμπορος ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου

Καθαιρεθείς ιερέας-ναρκέμπορος ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου

Σταγόνα στον ωκεανοί οι 208 κλίνες στις φοιτητικές εστίες: Ακόμη δεν φτάνουν και αποτείνονται σε ιδιώτες
ΚΥΠΡΟΣ

Σταγόνα στον ωκεανοί οι 208 κλίνες στις φοιτητικές εστίες: Ακόμη δεν φτάνουν και αποτείνονται σε ιδιώτες

Σταγόνα στον ωκεανοί οι 208 κλίνες στις φοιτητικές εστίες: Ακόμη δεν φτάνουν και αποτείνονται σε ιδιώτες

Τερματικό/Βασιλικό: Θα μας πάρουν πίσω και τη χορηγία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τερματικό/Βασιλικό: Θα μας πάρουν πίσω και τη χορηγία

Τερματικό/Βασιλικό: Θα μας πάρουν πίσω και τη χορηγία

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη
ΚΟΣΜΟΣ

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου
ΚΟΣΜΟΣ

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου