Δημοσκόπηση Alpha Κύπρου για βουλευτικές: Πρώτο κόμμα οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 23.3.2021
Δημοσκόπηση Alpha Κύπρου για βουλευτικές: Πρώτο κόμμα οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι
Τη διαφθορά και τη διαπλοκή κατατάσσουν ως το σημαντικότερο πρόβλημα της Κύπρου οι πολίτες, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Alpha Κύπρου για τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου.



Οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι αναδεικνύονται σε πρώτο κόμμα, με το 18% των πολιτών να δηλώνει ότι δεν έχει αποφασίσει τι θα ψηφίσει στις βουλευτικές εκλογές, ποσοστό καθοριστικό για τα αποτελέσματα της κάλπης, αφού ξεπερνά σε μέγεθος το ποσοστό του ΔΗΣΥ που σε πρόθεση ψήφου κερδίζει τα υπόλοιπα κόμματα.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Alpha Κύπρου για τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου, οι πολίτες κατατάσσουν τη διαφθορά και τη διαπλοκή ως τα σημαντικότερα πρόβληματα της Κύπρου. Μάλιστα εκφράζουν χαμηλές προσδοκίες ως προς τις πιθανότητες επίλυσης του Κυπριακού και μη ικανοποιημένοι με τα κόμματα και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Ικανοποιημένοι με τη ζωή τους αλλά…

Αν και οι Κύπριοι δηλώνουν αρκετά έως πολύ ικανοποιημένοι από τη ζωή τους (55% + 22%), εντούτοις η πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί ότι τα πράγματα στην Κύπρο πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση (69%).

Χαμηλές προσδοκίες στο Κυπριακό

Πολύ χαμηλές προσδοκίες καταγράφονται ως προς τις πιθανότητες επίλυσης του Κυπριακού με το 70% των συμμετεχόντων να δηλώνουν ότι οι πιθανότητες είναι χειρότερες σε σύγκριση με πέρσι. Μόνο το 8% θεωρεί ότι οι πιθανότητες λύσης του Κυπριακού είναι καλύτερες.

Εμπιστοσύνη στους θεσμούς

Σε ερώτηση για την εμπιστοσύνη προς του θεσμούς οι πολίτες απαντούν ότι εμπιστεύονται την Ευρωπαϊκή Ένωση περισσότερο από τους θεσμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας με τελευταία σε βαθμολογία τα κόμματα.

Τοπική Αυτοδιοίκηση

Η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην δημοσκόπηση τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση (63%) και υπέρ της συνένωσης των δήμων (66%). Κατά της συνένωσης των δήμων τάσσεται μόνο το 26%.

Δημοτικότητα Αναστασιάδη

Χαμηλή είναι η δημοτικότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη, ωστόσο όχι σε δραματικά επίπεδα, υπό τις συνθήκες. Συγκεκριμένα, το 33% των συμμετεχόντων εκφράζει αρνητική γνώμη για τον Πρόεδρο, το 22% μάλλον αρνητική και μόνο το 18% εκφράζει θετική γνώμη.

Μάλιστα το 35% απαντά ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο από τον τρόπο που ο Πρόεδρος χειρίζεται το Κυπριακό, ενώ μόνο το 5% δηλώνει πολύ ικανοποιημένο.







Ούτε το ΑΚΕΛ ικανοποιεί

Καθόλου ικανοποιημένοι δηλώνουν οι πολίτες και με τον τρόπο που ΑΚΕΛ ασκεί το ρόλο του ως αξιωματική αντιπολίτευση (41%) με μόνο το 2% των συμμετεχόντων να απαντούν ότι είναι πολύ ικανοποιημένοι.

Αρνητική εικόνα και για το ΔΗΚΟ

Εξίσου αρνητική είναι η εικόνα και στην περίπτωση του ΔΗΚΟ όπου 37% των πολιτών απαντά ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι με τον ρόλο του ως αντιπολίτευση και μόνο 3% δηλώνουν πολύ ικανοποιημένοι.

Χαμηλό ενδιαφέρον για βουλευτικές

Πολύ χαμηλό είναι το ενδιαφέρον των πολιτών για τις βουλευτικές εκλογές με τους μισούς σχεδόν συμμετέχοντες στην έρευνα (45%) να εκφράζουν την αδιαφορία τους. Μεγάλο ενδιαφέρον για τις βουλευτικές εκλογές εκφράζει το 27% και το 28% των πολιτών δηλώνει ότι τον ενδιαφέρουν αρκετά.

Παρόλα αυτά το 58% των πολιτών δηλώνει ότι σίγουρα θα πάει να ψηφίσει στις βουλευτικές εκλογές ενώ μόνο το 8% απαντά ότι σίγουρα δεν θα πάει στην κάλπη.

Μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων

Πολύ μεγάλο είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων ψηφοφόρων που φτάνει το 36% τη στιγμή που μόνο το 37% δηλώνει ότι έχει αποφασίσει τι θα ψηφίσει και δεν θα αλλάξει γνώμη. Το 36% των συμμετεχόντων στην έρευνα δηλώνουν ότι δεν έχουν αποφασίσει τι θα ψηφίσουν και θα αποφασίσουν την τελευταία στιγμή ενώ το 15% των πολιτών απαντά ότι κλίνει υπέρ κάποιας επιλογής αλλά ακόμη δεν γνωρίζει τι θα ψηφίσει τελικά.

Πρώτος ο ΔΗΣΥ και τελευταία η Αλληλεγγύη

Πάντως ο Δημοκρατικός Συναγερμός διατηρεί την πρωτιά ως προς την πρόθεση ψήφου με το 17% των πολιτών να δηλώνει ότι θα ψήφιζε ΔΗΣΥ αν την επόμενη Κυριακή είχαμε βουλευτικές εκλογές. Δεύτερο κατατάσσεται το ΑΚΕΛ με απόσταση τριών μονάδων (14%) και τρίτο το ΔΗΚΟ (9%). Μεγάλη ανατροπή φαίνεται να πετυχαίνει το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών με ποσοστό 6% που του προσφέρει την τέταρτη θέση, ενώ στην πέμπτη θέση κατατάσεται η ΕΔΕΚ με 4%, στη έκτη θέση το Κίνημα Ανεξάρτητοι και το ΕΛΑΜ με ποσοστό 3%, στην έβδομη θέση η ΔΗΠΑ (2%) και στην όγδοη η Αλληλεγγύη (1%).

Πολύ μεγάλο πάντως είναι το μέγεθος των αναποφάσιστων ψηφοφόρων που αγγίζει το 18%, ποσοστό μεγαλύτερο και από το πρώτο κόμμα ενώ αρκετά μεγάλο είναι και το ποσοστό όσων δεν έχουν απαντήσει ποιο κόμμα θα ψήφιζαν αν την επόμενη Κυριακή είχαμε βουλευτικές εκλογές (7%).

Συσπείρωση

Τη μεγαλύτερη συσπείρωση παρουσιάζει το ΑΚΕΛ με 65%, ακολουθεί ο ΔΗΣΥ με 54%, η ΕΔΕΚ με 50% και το ΔΗΚΟ με 48%.







Παράσταση νίκης

Οι πολίτες δίνουν την πρωτιά στον ΔΗΣΥ με το 58% των συμμετεχόντων να δηλώνουν ότι ανεξαρτήτως των πολιτικών τους πεποιθήσεων θεωρούν πως ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα αναδειχθεί πρώτο κόμμα. Μόνο το 11% θεωρεί ότι το ΑΚΕΛ θα αναδειχθεί πρώτο στις βουλευτικές εκλογές.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από την εταιρεία Pulse Market Research μεταξύ 8/3/2021 -18/3/2021 με το μέγεθος του δείγματος να φθάνει τις 1000 επιτυχημένες συνεντεύξεις.

Η δημοσκόπηση του Alpha Κύπρου: