Η«υπόθεση Σάββα Αριστοδήμου» στο ΡΙΚ, η οποία ταλαιπωρεί εδώ και 12 μήνες περίπου τον ημικρατικό οργανισμό για μια ανάρτηση που έκανε στο Facebook και έκλεισε με μια αυστηρή ποινή που του ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, είναι ένα ακόμη επεισόδιο στο άκρως τοξικό κλίμα που δημιουργήθηκε στο ΡΙΚ τα τελευταία χρόνια με πρωταγωνιστές, αφενός τον ίδιο μόνιμο υπάλληλο, σκηνοθέτη και συνδικαλιστή του ιδρύματος και αφετέρου, το διοικητικό συμβούλιο του ιδρύματος. Άλλωστε, και η απόφαση για άμεση εφαρμογή (από 30/01) της ποινής δείχνει πως το δ.σ. ήθελε να τρέξει να επιβάλει ποινή προτού αλλάξει η σύνθεση του συμβουλιου τις επόμενες ημέρες. Το πειθαρχικό συμβούλιο αποφάσισε τον υποβιβασμό του υπαλλήλου στην αμέσως κατώτερη θέση που κατέχει, από ανώτερος λειτουργός έγινε λειτουργός, υποβιβασμό μισθολογικής κλίμακας από την Α13 στην Α11 και πρόστιμο αποδοχών τριών μηνών. Ουδέποτε προηγουμένως έχει παρθεί μια τέτοια απόφαση για έναν μόνιμο δημόσιο υπάλληλο και η πρακτική εφαρμογή της είναι μια άσκηση για δυνατούς λύτες και θα εξεταστεί από νομικούς συμβούλους τις επόμενες μέρες.
Φυσικά, η επίμαχη ανάρτηση που έκανε ο τέως αναπληρωτής διευθυντής τηλεόρασης, όπου αναφερόταν εμμέσως σε μέλος του δ.σ. του ΡΙΚ πως προωθούσε συγκεκριμένη δημοσιογράφο για να εξυπηρετήσει προσωπικά συμφέροντα, δεν ήταν παρά η αφορμή για να μπορέσει να στηθεί απόφαση εναντίον ενός δημόσιου υπαλλήλου, ο οποίος κατά καιρούς βρίσκεται στο στόχαστρο και καταγγέλλεται από τους υπαλλήλους του ιδρύματος για προσβλητικές συμπεριφορές, σεξιστικές αναρτήσεις και bullying, όμως δεν κατάφεραν να στοιχειοθετηθούν πειθαρχικές υποθέσεις εναντίον του, ενώ θυμίζουμε πως είχε γίνει ανεπιτυχώς μέχρι και προσπάθεια για μετάθεσή του σε άλλη δημόσια υπηρεσία. Αυτό δείχνουν άλλωστε και οι καταθέσεις των υπαλλήλων στην ερευνώσα λειτουργό Αλίκη Στυλιανού όταν κλήθηκε να εξετάσει την υπόθεση, αφού οι περισσότερες καταθέσεις αφορούσαν οτιδήποτε άλλο σχετίζεται με τον υπάλληλο παρά την ουσία της υπόθεσης, για την ανάρτησή του στο Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης, για την οποία είχε εξεταστεί. Θυμίζεται πως ο υπάλληλος είχε καταγγείλει και στην Αστυνομία μέλη του δ.σ. Και η ανάρτηση, όπως φαίνεται, έγινε η αχίλλειος πτέρνα του υπαλλήλου, το περιεχόμενο της οποίας έφερε αντιδράσεις και την ποινή.
Ανάρτηση που κοστίζει
Αξίζει να σημειωθεί πως το πειθαρχικό συμβούλιο εξετάζει και τις συνέπειες τις ανάρτησης επιβάλλοντάς του την ποινή, κάτι που σημαίνει πως εξετάστηκαν και οι συνέπειες στον ημικρατικό οργανισμό. Δημοσιογράφοι και προσωπικό του ΡΙΚ κατήγγειλαν τον σκηνοθέτη, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει πειθαρχική έρευνα εναντίον του από ερευνώσα λειτουργό που είχε καταλήξει σε σχετικό πόρισμα, ενώ τελικά κλήθηκε το δ.σ. να ενεργήσει ως πειθαρχικό συμβούλιο για να πάρει την απόφαση. «Η αναστάτωση και αντιδράσεις που προκλήθηκαν εντός ΡΙΚ από μεγάλη μερίδα υπαλλήλων σε σχέση με την επίδικη ανάρτηση, τα σχόλια στον Τύπο, ειδικά από ξένες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, τα αρνητικά, υποτιμητικά και προσβλητικά σχόλια τρίτων προσώπων προς υπαλλήλους του ΡΙΚ σε σχέση με την κατάσταση η οποία δημιουργήθηκε λόγω της ανάρτησής του, είναι περιστάσεις οι οποίες προσμέτρησαν στη σοβαρότητα πειθαρχικών αδικημάτων που διέπραξε», αναφέρει στην απόφασή του, ενώ σημειώνει πως ο υπάλληλος λειτούργησε με πρωτοφανή εγωισμό, αλαζονεία και ανάρμοστα με τη θέση και καθήκοντα που κατείχε, ενώ, όπως αναφέρει το πειθαρχικό, εξέθεσε το ήθος και την τιμιότητα της δημοσιογράφου και των υπαλλήλων του ιδρύματος και καταλήγει, στην απόφασή του, πως μόνο ζημιά θα μπορούσαν να προκαλέσουν στο ίδρυμα. Σημειώνουμε πως υπήρχαν μέλη του πειθαρχικού / διοικητικού συμβουλίου που ήθελαν να φτάσει στην ανώτερη ποινή που προβλέπει ο πειθαρχικός κώδικας, δηλαδή την απόλυση του υπαλλήλου, ωστόσο τελικά επιλέχθηκε η μισθολογική υποβάθμιση.
Η ανάρτηση θα κοστίσει πολύ ακριβά στον εν λόγω υπάλληλο, αφού αν υπολογίσουμε πως ένας υπάλληλος στην Α13 (ΣΥΝ 2) αμείβεται με 5.000 ευρώ περίπου μεικτά, θα πρέπει να καταβάλει περίπου 15 χιλιάδες ευρώ σε 24 ισόποσες δόσεις, αφού δεν μπορεί να μην πληρώνεται από το Δημόσιο, αλλά θα αποκόπτεται ποσό από τον μισθό του. Ταυτόχρονα, η υποβάθμιση της κλίμακας είναι περίπου 1.300 ευρώ μηνιαίως. Είναι 59 ετών, αν αφυπηρετήσει στα 65 του χρόνια σημαίνει πως θα χάσει περίπου 85 χιλιάδες ευρώ, ενώ ο μισθός του θα είναι κοντά στις 3.000 ευρώ, άρα θα αμείβεται με περισσότερα απ' όσα παίρνει ακόμη και ένας γενικός διευθυντής σε ιδιωτικό οργανισμό!
Θεωρείται δεδομένο πως ο Αριστοδήμου θα προσφύγει στο Διοικητικό Διακαστήριο για ανατροπή της απόφασης, αφού είχε αρνηθεί από την αρχή τις καταγγελίες περί σεξιστικής και προσβλητικής ανάρτησης και είχε αμφισβητήσει τις ποινές και τις καταδίκες, θεωρώντας πως δεν εξετάστηκε η ουσία της ανάρτησής του, τα οποία έστειλε και στον Γενικό Ελεγκτή και στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.