Καρκινοπαθής αστυνομικός κατήγγειλε την ηγεσία της Αστυνομίας στην Επ. Διοικήσεως - Απάντηση από τον Εκπρ. Τύπου της Δϋναμης

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΑΤΖΗΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Δημοσιεύθηκε 21.3.2021
Καρκινοπαθής αστυνομικός κατήγγειλε την ηγεσία της Αστυνομίας στην Επ. Διοικήσεως - Απάντηση από τον Εκπρ. Τύπου της Δϋναμης
Ο αρχηγός της Αστυνομίας αρκέστηκε απλά να αναφέρει πως το αίτημα του αστυνομικού για μετάθεση θα εξεταστεί ευθύς μόλις το επιτρέψουν οι υπηρεσιακές ανάγκες, λαμβανομένων υπόψη και άλλων παρεμφερών παραμέτρων

Αρχιαστυφύλακας με προϋπηρεσία 23 ετών καταγγέλλει την ηγεσία της δύναμης στην επίτροπο Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Στυλιανού- Λοττίδη για άνιση μεταχείριση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξασφάλισε ο «Π», το μέλος της Αστυνομίας έχει υποβάλει προ ημερών καταγγελία εναντίον του αρχηγού Αστυνομίας Στέλιου Παπαθεοδώρου, για άνιση, όπως υποστηρίζει, μεταχείριση και δυσμενή διάκριση λόγω ασθενείας (διαγνώστηκε το 2015 με κακοήθη μελάνωμα-καρκίνο). Στην καταγγελία, η οποία έχει υποβληθεί στην επίτροπο Διοικήσεως, και η οποία συνοδεύεται από τις επιστολές οι οποίες έχουν σταλεί στην υπουργό Δικαιοσύνης και την ηγεσία της δύναμης, αλλά και από 52 ιατρικά πιστοποιητικά τα οποία αποδεικνύουν την κατάσταση της υγείας τού εν λόγω μέλους της Αστυνομίας, ζητείται όπως διερευνηθεί το κατά πόσο τα θέματα που προκύπτουν από την ασθένεια του αστυνομικού έτυχαν της δέουσας αντιμετώπισης από την Αστυνομία ως κρατική αρχή και κατά πόσο λήφθηκαν τα απαραίτητα μέτρα για προστασία της ζωής και των δικαιωμάτων του. Του έχει προταθεί να μετατεθεί σε οποιοδήποτε τμήμα του σώματος πλην από τον κλάδο κυνών ωστόσο ο ίδιος αρνείται, απαντά η ηγεσίας της Αστυνομίας.


Και στη Βουλή

Σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες εξασφάλισε ο «Π», αν και η καταγγελία από τον νομικό σύμβουλο του αστυνομικού υποβλήθηκε στις αρχές Μαρτίου, υπήρξε άμεση ανταπόκριση για εξέταση από την επίτροπο Διοικήσεως. Συγκεκριμένα, η καταγγελία του αστυνομικού κρίθηκε βάσιμη και ως εκ τούτου δόθηκαν άμεσα οδηγίες για διερεύνηση της καταγγελίας. Το θέμα ενδέχεται να απασχολήσει, όπως πληροφορούμαστε, και την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής σε προσεχή της συνεδρία της.

Το πρόβλημα υγείας

Ο καταγγέλλων διαγνώστηκε το 2015 με καρκίνο επιθετικής μορφής και μέσα σε δύο χρόνια υποβλήθηκε σε 11 συνολικά χειρουργικές επεμβάσεις στο Ισραήλ. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, μετά την πρώτη επέμβαση στην οποία είχε υποβληθεί για την αφαίρεση του κακοήθους μελανώματος από το αφτί του, ακολούθησαν άλλες 10 επεμβάσεις στο κεφάλι, τον θώρακα και στην κοιλιά σε ιδιωτικό νοσοκομείο στο Ισραήλ. Σύμφωνα με τις ιατρικές γνωματεύσεις, οι οποίες επισυνάπτονται στην καταγγελία που έγινε, και οι οποίες έχουν σταλεί και στην ηγεσία της Αστυνομίας, ο εν λόγω αστυνομικός θα πρέπει να αποφεύγει την έκθεσή του στον ήλιο και να παραμένει σε κλειστούς χώρους.

Τα γεγονότα

Ο παραπονούμενος, τον Σεπτέμβριο του 2020 αποτάθηκε με επιστολή του στον αρχηγό της Αστυνομίας Στέλιο Παπαθεοδώρου αιτούμενος προσωπική συνάντηση μαζί του, κάτι το οποίο ωστόσο δεν έγινε ποτέ. Ο αρχηγός, σύμφωνα πάντα με τον παραπονούμενο, παρέπεμψε την υπόθεση για χειρισμό από συγκεκριμένο υπαστυνόμο. Σύμφωνα με την καταγγελία που έγινε στην επίτροπο Διοικήσεως, ο παραπονούμενος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον εν λόγω υπαστυνόμο έξι συνολικά φορές, κατά τη διάρκεια των οποίων είχε εξηγήσει πως οι λόγοι για τους οποίους ζητούσε τη μετάθεση ήταν πρωτίστως προσωπικοί λόγοι που αφορούν θέμα υγείας, εξηγώντας πως η συμμετοχή του σε μηχανοκίνητα περίπολα και κατ' επέκταση η έκθεσή του στον ήλιο επιβαρύνει την κατάσταση της υγείας του. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον παραπονούμενο, ο εν λόγω υπαστυνόμος, κατά την τελευταία τους τηλεφωνική συνομιλία, του είχε αναφέρει πως «αν όποιος αστυνομικός έχει ιατρικό πρόβλημα εκανονίζαμέν τον, τότε θα κανονίζαμε ούλλη την Αστυνομία».

Πλέον με δικηγόρο

Σύμφωνα με τα στοιχεία, μετά και την τελευταία αντίδραση από πλευράς Αστυνομίας, ο παραπονούμενος αποτάθηκε σε νομικό σύμβουλο, ο οποίος με νέα επιστολή του προς τον αρχηγό της Αστυνομίας αναφέρθηκε εκ νέου στο σοβαρό ιατρικό πρόβλημα του αστυνομικού, βασιζόμενος στις γνωματεύσεις του θεράποντα ιατρού-ογκολόγου. Αξίζει να σημειωθεί πως ο παραπονούμενος υπηρετεί στον Ουλαμό Πρόληψης Εγκλημάτων της Αστυνομίας (ΟΠΕ) και μέρος των καθηκόντων του είναι οι έλεγχοι υποστατικών σύμφωνα με τους περί Λοιμοκαθάρσεως νόμους και διατάγματα. Στην επιστολή είχε γίνει μάλιστα και αναφορά σε επιστημονικές έρευνες, ότι η επαφή καρκινοπαθών με ζώα, και ειδικότερα με σκύλους, επιφέρει θετικά αποτελέσματα στην υγεία τους. Μάλιστα, σύμφωνα με το παράπονο που υποβλήθηκε στην επίτροπο Διοικήσεως, στη συγκεκριμένη επιστολή είχε προταθεί όπως ο αστυνομικός μετατεθεί σε κλειστό χώρο, έτσι ώστε να αποφεύγεται η έκθεσή του στον ήλιο, και συγκεκριμένα στον κλάδο κυνών στο αεροδρόμιο Λάρνακας, όπου συνδύαζε και κλειστό χώρο και επαφή με ζώα, αντικείμενο το οποίο ο παραπονούμενος γνωρίζει πολύ καλά αφού, όπως αρμοδίως έχουμε πληροφορηθεί, εργαζόταν στην ΥΚΑΝ αεροδρομίου για 10 έτη. Και σε αυτή την επιστολή, σύμφωνα με τον παραπονούμενο, δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση από τον αρχηγό της Αστυνομίας.

Διά χειρός στην υπ. Δικαιοσύνης

Περί τα τέλη Ιανουαρίου 2021, ο δικηγόρος του καταγγέλλοντος παρέδωσε στην υπουργό Δικαιοσύνης Έμιλυ Γιολίτη διά χειρός νέα επιστολή, στην οποία γινόταν ενημέρωση για όλες τις διαδικασίες που είχαν γίνει, καθώς και για το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση από την Αστυνομία ζητώντας ταυτόχρονα μεσολάβηση για επίλυση του θέματος. Η υπουργός Δικαιοσύνης, με επιστολή της προς τον αρχηγό της Αστυνομίας ζήτησε όπως ενημερωθεί ο δικηγόρος του παραπονούμενου για τις ενέργειες που έγιναν σχετικά με το αίτημά του για μετάθεση σε άλλη υπηρεσία για λόγους υγείας. Στην απαντητική του επιστολή τον Φεβρουάριο του 2021, ο αρχηγός της Αστυνομίας αρκέστηκε απλά να αναφέρει πως το αίτημα του αστυνομικού για μετάθεση θα εξεταστεί ευθύς μόλις το επιτρέψουν οι υπηρεσιακές ανάγκες, λαμβανομένων υπόψη και άλλων παρεμφερών παραμέτρων. Μετά την απάντηση αυτή, ο νομικός σύμβουλος του παραπονούμενου μέλους της Αστυνομίας απέστειλε νέα επιστολή, η οποία μέχρι και σήμερα, σύμφωνα με την καταγγελία που έγινε, δεν έχει απαντηθεί.

Μετέθεσαν 209

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με πληροφορίες που κατέχει ο «Π», από την αρχή του 2021 μετατέθηκαν συνολικά 209 μέλη της Αστυνομίας. Οι μεταθέσεις, που έγιναν για υπηρεσιακές ανάγκες, αφορούν 15 αξιωματικούς, 11 λοχίες, 156 αστυφύλακες και 27 ειδικούς αστυφύλακες.

Στην καταγγελία. μάλιστα, που έγινε από τον αστυνομικό, επισημαίνεται και το γεγονός ότι μέχρι και σήμερα δεν δόθηκαν καν οδηγίες από τον αρχηγό της Αστυνομίας σε σχέση με τα ιατρικά πιστοποιητικά τα οποία έχουν παραδοθεί, ώστε ο παραπονούμενος να εκτελεί καθήκοντα χωρίς να έρχεται σε επαφή με τον ήλιο, ως μια προσωρινή διευθέτηση μέχρι τη μόνιμη επίλυση του προβλήματός του.

Να επιλέξει όποια υπηρεσία θέλει πλην από του κλάδου Αστυνομικών Σκύλων, λέει η Αστυνομία

Του έχει προταθεί να μετατεθεί σε οποιοδήποτε τμήμα του σώματος πλην από τον κλάδο Αστυνομικών Σκύλων ωστόσο ο ίδιος αρνείται, απαντά η ηγεσίας της Αστυνομίας. Μιλώντας στον «Π» ο Εκπρόσωπος Τύπου της δύναμης Χρίστος Ανδρέου, ανέφερε πως η αστυνομία και ιδιαίτερα η ηγεσία της δύναμης είναι πολύ ευαίσθητη με θέματα προβλημάτων υγείας και οικογενειακών προβλημάτων των μελών της. Παρόλα αυτά, εξήγησε, στην προκειμένη περίπτωση, το συγκεκριμένο μέλος ζητά να μετατεθεί σε υπηρεσία η οποία είναι πολύ συγκεκριμένη και η οποία χρήζει πολύμηνης εκπαίδευσης. Πρόσθεσε επίσης πως και η συγκεκριμένη υπηρεσία απαιτεί έκθεση στον ήλιο και στις καιρικές συνθήκες και διερωτήθηκε τι θα συμβεί εάν απαιτηθεί ο συγκεκριμένος αστυνομικός και ο σκύλος του, να βρεθεί σε πολύωρες έρευνες κάτω από τον ήλιο. Όπως εξήγησε ο κ. Ανδρέου ο Αρχηγός της Αστυνομίας, έδωσε το δικαίωμα στον Αστυνομικό να επιλέξει όποια υπηρεσία θέλει πλην από κλάδου Αστυνομικών Σκύλων.







Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη
ΚΟΣΜΟΣ

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου
ΚΟΣΜΟΣ

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες
ΚΥΠΡΟΣ

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία
ΚΟΣΜΟΣ

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας
ΚΥΠΡΟΣ

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας