Συνεχίζεται το σίριαλ για τα ασθενοφόρα, με το Προεδρικό, όπως αναφέρουν πληροφορίες που κυκλοφορούν έντονα τις τελευταίες εβδομάδες μεταξύ των εμπλεκομένων, να φέρεται να μην υιοθετεί τη θέση του αρμόδιου Υπουργείου Υγείας και να προτίθεται να τηρήσει στάση που θα κινείται μάλλον προς την κατεύθυνση του Υπουργείου Οικονομικών. Αγκάθι στην όλη υπόθεση το καθεστώς λειτουργίας της Εθνικής Αρχής Ασθενοφόρων. Το νομοσχέδιο που ετοιμάστηκε από την υπουργό Υγείας Πόπη Κανάρη προβλέπει ένταξη της αρχής στο υπουργείο της, γεγονός που δεν αποδέχεται το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο ακολουθώντας την τακτική που εδώ και καιρό ακολουθεί σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της υγείας επιμένει σε παραμονή των ασθενοφόρων στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), προκειμένου, από τη μία, να μην χάσει εισοδήματα ο οργανισμός και, από την άλλη, να μην επιβαρυνθούν τα ταμεία του κράτους από τη λειτουργία ενός νέου κρατικού τμήματος.
Το συζητούν από τον Αύγουστο
Η διαφωνία μεταξύ των δύο υπουργών, όπως ο «Π» έγραψε και στο παρελθόν, βρίσκεται σε εκκρεμότητα από τον περασμένο Αύγουστο και στις αρχές Νοεμβρίου έγινε γνωστό ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε να παρέμβει για να λύσει τη διαφορά.
Η απόφαση του Προέδρου, σύμφωνα με πληροφορίες από τους εμπλεκόμενους στον τομέα της υγείας, είναι να παραμείνει η υπηρεσία ασθενοφόρων στον ΟΚΥπΥ και, εάν αυτό κρίνεται απαραίτητο, να διοριστεί έφορος ασθενοφόρων στο Υπουργείο Υγείας που θα λειτουργεί ως εποπτική αρχή.
Με απλά λόγια, και εάν οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιωθούν, η κυβέρνηση δεν προτίθεται να προχωρήσει σε πραγματική μεταρρύθμιση στον τομέα των υπηρεσιών ασθενοφόρων αφού το Προεδρικό δεν έχει στα πλάνα του τη δημιουργία Ανεξάρτητης Εθνικής Αρχής.
Η θέση του Υγείας
«Σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, τα οποία έχουν αντίστοιχα σχέδια υγείας, τον έλεγχο των υπηρεσιών μεταφοράς ασθενών έχει το Υπουργείο Υγείας. ΥΠΟΙΚ και ΟΚΥπΥ θέλουν η υπηρεσία αυτή να παραμείνει υπό τη διαχείριση του δεύτερου, την ώρα που το Υπουργείο Υγείας ορθώς επιμένει ότι μια εθνική αρχή δεν μπορεί να είναι κάτω από την ομπρέλα ενός οργανισμού, και στην προκειμένη περίπτωση του ΟΚΥπΥ, ο οποίος προσφέρει υπηρεσίες υγείας ως ίσος με τον ιδιωτικό τομέα στο πλαίσιο του ΓεΣΥ», ανέφερε σε συνέντευξή της στον «Π» τον περασμένο Αύγουστο η υπουργός Υγείας Πόπη Κανάρη, κάτι το οποίο επανέλαβε και στις 20 Νοεμβρίου στη Βουλή. Η ίδια εξήγησε ότι «από τη στιγμή που θέλουμε τα δημόσια νοσηλευτήρια να αυτονομηθούν, σημαίνει ότι είναι ήδη σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον με τον ιδιωτικό τομέα. Άρα, όταν αυτή η Υπηρεσία Ασθενοφόρων υπηρετεί και τα δημόσια και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια δεν μπορεί να υπάγεται στον ΟΚΥπΥ, διότι έτσι θα αδικούνται τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια».
Περιμένει η Βουλή
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο, το οποίο έγινε μετά από διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και στη βάση της συζήτησης που είχε προηγηθεί και σε επίπεδο Βουλής, είναι έτοιμο από τον περασμένο Ιούλιο. Υπενθυμίζεται ότι το θέμα της δημιουργίας Εθνικής Αρχής Ασθενοφόρων και γενικότερα της θέσπισης νόμου για τη λειτουργία των ασθενοφόρων συζητιέται εδώ και χρόνια. Τελευταία φορά τέθηκε στη Βουλή τον Οκτώβριο του 2021, με τα πολιτικά κόμματα και τους περισσότερους κοινωνικούς εταίρους να υποστηρίζουν τη δημιουργία Εθνικής Αρχής Ασθενοφόρων. Γι' αυτό εξάλλου και το νομοσχέδιο επέστρεψε στο Υπουργείο Υγείας, με απώτερο σκοπό να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές.
Το «όχι» των ασθενών
Για να μπει στο συρτάρι η ιδέα μιας Εθνικής Αρχής Ασθενοφόρων χωρίς να υπάρξουν ιδιαίτερες αντιδράσεις, σύμφωνα με πληροφορίες που την τελευταία εβδομάδα έφθασαν και στη Βουλή, έγινε προσπάθεια προσέγγισης κάποιων εκ των κοινωνικών εταίρων, μεταξύ αυτών και των οργανωμένων ασθενών. Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου δύο εβδομάδες η ΟΣΑΚ είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία γινόταν αναφορά σε δύο νομοσχέδια, το ένα αφορούσε τα κέντρα αποκατάστασης και το άλλο τα ασθενοφόρα. Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση της λειτουργίας των ασθενοφόρων, η ΟΣΑΚ ζήτησε «από την κυβέρνηση γενικά, και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ειδικότερα, να προχωρήσουν σε κινήσεις που θα οδηγούν σε πραγματική μεταρρύθμιση και όχι σε «μεσοβέζικες» λύσεις οι οποίες θα συνεχίσουν απλώς την τακτική προηγούμενων κυβερνήσεων και θα διατηρήσουν έτσι τα κενά που μέχρι σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ, εξακολουθούν να παρατηρούνται στον τομέα της υγείας». Θέση της ΟΣΑΚ, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη ανακοίνωση, «είναι η ίδρυση και λειτουργία μιας ανεξάρτητης Εθνικής Αρχής Ασθενοφόρων η οποία διατηρώντας την αυτονομία της θα υπάγεται στο Υπουργείο Υγείας χωρίς να αποτελεί τμήμα του Υπουργείου Υγείας ή του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας».
Διαφωνούν κι άλλοι
Υπενθυμίζουμε ότι ενάντια στην παραμονή της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων στον ΟΚΥπΥ τάχθηκαν δημόσια τους τελευταίους μήνες κι άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς, μεταξύ αυτών και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, ενώ σαφείς ήταν και οι τοποθετήσεις στη Βουλή των περισσότερων κοινοβουλευτικών κομμάτων. Γι' αυτό άλλωστε και το νομοσχέδιο που είχε κατατεθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και δεν προέβλεπε ξεκάθαρα την ίδρυση ανεξάρτητης αρχής επιστράφηκε στο Υπουργείο Υγείας με σκοπό να συνεχιστεί η διαβούλευση και να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.