Στις 100 περίπου ανέρχονται οι κατασχέσεις στρατιωτικών όπλων από εφέδρους κατά τα έτη 2021 και 2022. Το Υπουργείο Άμυνας τους αφαίρεσε τα όπλα καθώς κρίθηκαν επικίνδυνοι για να οπλοφορούν. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, η Αστυνομία κατάσχεσε και ανακάλεσε την άδεια κατοχής κυνηγετικού όπλου από 200 περίπου πρόσωπα στα οποία συγκαταλέγονται και νεαροί που δεν υπηρέτησαν τη στρατιωτική τους θητεία για λόγους ψυχικής υγείας.
Ειδικότερα, τα στρατιωτικά τυφέκια και τα κυνηγετικά όπλα αφαιρέθηκαν από τους έφεδρους και τους κυνηγούς που κρίθηκαν επικίνδυνοι για να οπλοφορούν για τους ακόλουθους λόγους:
1 Καταδίκες για τη διάπραξη σοβαρών ποινικών αδικημάτων. Το Υπουργείο Άμυνας ενημερώνεται μια φορά την εβδομάδα από την Αστυνομία για τις ποινικές καταδίκες προσώπων. Εντοπίζονται ποιοι εξ αυτών είναι χρεωμένοι με στρατιωτικό τυφέκιο και η ΕΦ προχωρεί στην κατάσχεσή τους.
2 Νοσηλεία σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Καθηκόντως, ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας ενημερώνει μια φορά την εβδομάδα, τόσο το Υπουργείο Άμυνας όσο και την Αστυνομία, για τις εισαγωγές που γίνονται στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας, και εκεί που κρίνεται ότι οι ασθενείς είναι επικίνδυνοι για να οπλοφορούν, δίνονται αμέσως τα ονόματά τους στο Υπουργείο Άμυνας και στην Αστυνομία για να τους κατάσχουν τα όπλα.
3 Ενδοοικογενειακή βία. Όσοι καταγγέλλονται στην Αστυνομία για βία στην οικογένεια και είναι έφεδροι ή κυνηγοί, τους κατάσχονται τα όπλα για να αποτραπούν τα χειρότερα.
Μέτρο αποτροπής για φυγόστρατους
Από το έτος 2021 περιλαμβάνονται στις περιπτώσεις που η Αστυνομία προβαίνει στην κατάσχεση κυνηγετικών όπλων και στην ανάκληση των αδειών κυνηγίου και τα πρόσωπα που δεν εκπληρώνουν τη στρατιωτική τους θητεία για λόγους ψυχικής υγείας. Η Αστυνομία ενημερώνεται αμέσως γι’ αυτές τις περιπτώσεις καθώς το κεντρικό πληροφοριακό της σύστημα είναι συνδεδεμένο με το ηλεκτρονικό αρχείο των στρατολογικών γραφείων.
Η αφαίρεση κυνηγετικών όπλων και η μη έκδοση άδειας κυνηγίου σε άτομα που απαλλάσσονται από την ΕΦ για λόγους ψυχικής υγείας προβλέπεται στον νόμο περί Πυροβόλων και Μη Πυροβόλων Όπλων. Η υπό αναφορά νομοθεσία τροποποιήθηκε το 2021 προκειμένου να συμπεριληφθεί η συγκεκριμένη απαγορευτική πρόνοια, με σκοπό να λειτουργεί αποτρεπτικά για όσους επικαλούνται ψευδώς διάφορα ψυχικά νοσήματα για να μην υπηρετήσουν τη στρατιωτική τους θητεία.
Για ποια ποινικά αδικήματα κατάσχονται όπλα
Η διάπραξη ή απόπειρα διάπραξης ποινικών αδικημάτων για τα οποία η καταδίκη συνιστά κώλυμα για κατοχή όπλου είναι τα ακόλουθα: φόνος εκ προμελέτης, ανθρωποκτονία, βιασμός, απαγωγή, εμπρησμός, εσχάτη προδοσία, ληστεία, στάση-συμμετοχή σε παράνομη οργάνωση, εισαγωγή, κατοχή, κατασκευή, αποθήκευση ή μεταφορά εκρηκτικών υλών, απόπειρα καταστροφής περιουσίας με εκρηκτικές ύλες, παράνομη εισαγωγή, απόκτηση, κατοχή και χρήση πυροβόλου όπλου, παράνομη κατοχή, χρήση, κατοχή με σκοπό την προμήθεια ναρκωτικών, βία στην οικογένεια και λαθροθηρία.
Νέα Επιτροπή στην Αστυνομία για τα πιστόλια
Ο διευθυντής της νεοσύστατης Υπηρεσίας Διαχείρισης Πληροφοριών της Αστυνομίας θα συμμετέχει στην Επιτροπή Αξιολόγησης των αιτήσεων για την παραχώρηση ή και την ανανέωση των αδειών οπλοφορίας σε ιδιώτες. Πρόκειται για την Επιτροπή που εισηγείται σε ποιους ιδιώτες θα παραχωρηθούν κρατικά πιστόλια και πυρομαχικά για λόγους ασφαλείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», ο Αρχηγός της Αστυνομίας κ. Στέλιος Παπαθεοδώρου όρισε την περασμένη εβδομάδα τα μέλη της εν λόγω Επιτροπής. Ο υπαρχηγός της Αστυνομίας Δημήτρης Δημητρίου προεδρεύει της Επιτροπής και συμμετέχουν ως μέλη, οι τέσσερις Βοηθοί Αρχηγοί, ο διευθυντής του Τμήματος Καταπολέμησης Εγκλήματος ή εκπρόσωπός του, ο διευθυντής της Υπηρεσίας Διαχείρισης Πληροφοριών ή εκπρόσωπός του, ο διοικητής της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών ή εκπρόσωπός του, ο οικείος αστυνομικός διευθυντής ή εκπρόσωπός του και ο διοικητής της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΚΥΠ) ή εκπρόσωπός του.
Οι αποφάσεις της Επιτροπής λαμβάνονται με απλή πλειοψηφία. Σε περίπτωση ισοψηφίας, υπερισχύει η ψήφος του προέδρου. Σε κάθε συνεδρία της Επιτροπής τηρούνται πρακτικά. Κατά την εξέταση μιας αίτησης για την έκδοση άδειας οπλοφορίας, ο πρόεδρος της Επιτροπής δύναται να ζητήσει απόψεις ή και να καλέσει στη συνεδρία εκπρόσωπο από οποιοδήποτε άλλο τμήμα / υπηρεσία / μονάδα της Αστυνομίας.
Για την εξέταση αίτησης για την έκδοση ή και την ανανέωση άδειας οπλοφορίας πιστολιού ή περιστρόφου ακολουθείται η εξής διαδικασία:
Επτά αξιωματούχοι με πιστόλια
Επτά πρώην και νυν αξιωματούχοι - πολιτικά πρόσωπα εξασφάλισαν άδειες οπλοφορίας για την προσωπική τους ασφάλεια. Τις άδειες οπλοφορίας εξέδωσε ο Αρχηγός της Αστυνομίας κατόπιν απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου. Οι εν λόγω αξιωματούχοι είναι δηλωμένοι ως ειδικοί αστυνομικοί για να μπορούν να κυκλοφορούν οπλισμένοι μαζί με τη φρουρά τους.
Όπως αποκαλύπτεται μέσα από άκρως απόρρητη επιστολή που στάλθηκε στη Βουλή με ημερομηνία 29/1/2020 από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και αποκάλυψε ο «Π», μέχρι τον Ιανουάριο του 2020 βρίσκονταν σε ισχύ 55 άδειες οπλοφορίας σε ιδιώτες για την προσωπική ασφάλειά τους ή την ασφάλεια των οικογενειών και της περιουσίας τους. Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, «τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν εκδοθεί 47 νέες άδειες οπλοφορίας. Από το σύνολο των 55 αδειών που είναι σε ισχύ, οι επτά αφορούν πρώην ή νυν πολιτικά πρόσωπα». Το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν κατονομάζει στην επιστολή του ποιοι είναι αυτοί οι πολιτικοί που οπλοφορούν και περιορίζεται στην επισήμανση, ότι οι άδειες οπλοφορίας δεν είναι μόνιμες και ότι οι πιο πάνω αριθμοί μεταβάλλονται λόγω μη ανανέωσης της άδειας κατοχής όπλου για κάποια πρόσωπα ή παραχώρησης σε νέα πρόσωπα, ανάλογα με την έγκριση που δίδεται.
Όπως αποκάλυψε προ ημερών ο «Φ», στον κατάλογο των αξιωματούχων – πολιτικών που οπλοφορούν περιλαμβάνεται και ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος οπλοφορεί από το 2004!
Στην προχθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, ο Αρχηγός της Αστυνομίας κ. Στέλιος Παπαθεοδώρου αρνήθηκε να αναφερθεί στο συγκεκριμένο ζήτημα επικαλούμενος λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας. Αρνήθηκε να αποκαλύψει ακόμη και τον αριθμό των αξιωματούχων και πολιτικών που κατέχουν άδεια οπλοφορίας.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.