Τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται σε εξέλιξη έντονο παρασκήνιο στη Βουλή με πρωταγωνιστές βουλευτές των συγκυβερνώντων κομμάτων, με στόχο να εξευρεθεί τρόπος για παραμονή στο Προεδρικό και στα υπουργικά γραφεία των συμβούλων - συνεργατών που δεν διαθέτουν τα απαραίτητα προσόντα, όπως είναι για παράδειγμα η κατοχή πτυχίου. Οι εν λόγω βουλευτές προσπαθούν να βρουν τρόπο για να εξαιρεθούν οι υφιστάμενοι σύμβουλοι - συνεργάτες από τις πρόνοιες του κυβερνητικού νομοσχεδίου στο οποίο καθορίζονται τα ελάχιστα προσόντα τα οποία θα πρέπει να διαθέτουν οι σύμβουλοι που προσλαμβάνονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρόεδρο της Βουλής και τους υπουργούς - υφυπουργούς. Προς αυτήν την κατεύθυνση, γίνονται σκέψεις να περιληφθεί στο νομοσχέδιο, προτού ψηφιστεί σε νόμο, μια μεταβατική διάταξη που να εξαιρεί τους υφιστάμενους συμβούλους από τις πρόνοιές του.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», τα όσα δρομολογούνται παρασκηνιακά στη Βουλή τυγχάνουν της στήριξης και ορισμένων βουλευτών του ΔΗΣΥ καθώς κάποιοι εκ των συμβούλων που δεν πληρούν τα ελάχιστα κριτήρια διορίστηκαν στις συγκεκριμένες θέσεις επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη. Πρόκειται, δηλαδή, για ημέτερους του ΔΗΣΥ.
Τα βολέματα Χριστοδουλίδη και το νομοσχέδιο
Μετά τον ντόρο που προκλήθηκε με τις αποσπάσεις και τους διορισμούς των κουμπάρων στο Προεδρικό, αποκαλύφθηκε ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης διόρισε ως συμβούλους - συνεργάτες του στο Προεδρικό άτομα που εργάστηκαν στο εκλογικό του επιτελείο, τα οποία όμως δεν διαθέτουν πτυχίο πανεπιστημίου. Όπως είναι για παράδειγμα η 19χρονη φοιτήτρια που προσελήφθη στο Υπουργείο Τουρισμού ή η αισθητικός στο Προεδρικό. Προσλήψεις που παραπέμπουν ξεκάθαρα σε βόλεμα ημετέρων.
Αφού απέτυχε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα με τα βολέματα ημετέρων που έχρισε συμβούλους μέσα σε μια νύχτα χωρίς να διαθέτουν στοιχειώδεις γνώσεις, ανακοίνωσε την κατάθεση νομοσχεδίου στη Βουλή με το οποίο θα καθορίζονται τα ελάχιστα προσόντα που θα πρέπει να διαθέτουν τα πρόσωπα που προσλαμβάνονται με συμβόλαια ως σύμβουλοι - συνεργάτες του Προέδρου της Δημοκρατίας, του προέδρου της Βουλής, των υπουργών και των υφυπουργών.
Σύμφωνα, λοιπόν, με το επίμαχο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή τον περασμένο Ιούλιο και συζητείται σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, ως σύμβουλοι κρατικών αξιωματούχων μπορούν να προσληφθούν, δυνάμει συμβάσεων ορισμένου χρόνου, πρόσωπα τα οποία:
Εκτεθειμένος ο Πρόεδρος
Στις 10/5/2023 ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης πέρασε το κατώφλι του Προεδρικού για να συναντήσει τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη. Στη συνάντηση, ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε τη βούλησή του για άμεση σύνταξη νομοσχεδίου στα πρότυπα του νόμου που υπάρχει ήδη για τους συνεργάτες των βουλευτών, με σκοπό να ρυθμίζει τα προσόντα των συμβούλων στο Προεδρικό και στα υπουργικά γραφεία. Επίσης, ο Πρόεδρος εξέφρασε τη βούληση να προχωρήσει από τότε, δηλαδή προτού ψηφιστεί το νομοσχέδιο σε νόμο, σε έλεγχο για το κατά πόσον οι σύμβουλοί του, όπως και οι υπουργοί και υφυπουργοί ικανοποιούν τα κριτήρια που προβλέπονται στον νόμο για τους κοινοβουλευτικούς συνεργάτες και, σε περίπτωση που διαπιστωνόταν ότι οποιοσδήποτε δεν ικανοποιούσε αυτά τα κριτήρια, θα υπήρχε τερματισμός κάθε τέτοιας σύμβασης. Ενόψει τούτου, ο γενικός ελεγκτής δήλωσε ότι ο σχετικός έλεγχος από την Ελεγκτική Υπηρεσία θα γινόταν στις αρχές Ιουνίου του 2023.
Η Ελεγκτική Υπηρεσία ανακοίνωσε τα ευρήματα του ελέγχου της για τα προσόντα των συμβούλων του Προέδρου Χριστοδουλίδη, της προέδρου της Βουλής, των υπουργών και των υφυπουργών στις 11/7/2023. Μεταξύ άλλων, διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα:
Με βάση, λοιπόν, τη δέσμευση Χριστοδουλίδη προς τον Γενικό Ελεγκτή, η οποία μάλιστα δέσμευση ανακοινώθηκε μετά το πέρας της συνάντησής τους, τον περασμένο Μάιο, οι τέσσερις σύμβουλοι, που διαπιστώθηκε πέραν πάσης αμφιβολίας από την Ελεγκτική Υπηρεσία ότι δεν κατέχουν τίτλο σπουδών πανεπιστημιακού επιπέδου, θα έπρεπε να αποδεσμευτούν από τα καθήκοντά τους και να τερματιστεί το συμβόλαιό τους από τις 11/7/2023 που η Ελεγκτική Υπηρεσία δημοσιοποίησε τα ευρήματά της. Ο κ. Χριστοδουλίδης, παρά τη δέσμευσή του, δεν προχώρησε στη λύση των συμβολαίων των εν λόγω συμβούλων. Αντίθετα, ψάχνει τρόπους για να τους εξαιρέσει από τις πρόνοιες του κυβερνητικού νομοσχεδίου που ετοίμασε το δεξί του χέρι, η υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Ειρήνη Πική.
Παραμένει η αισθητικός
Ο Γενικός Ελεγκτής, μιλώντας την περασμένη Τετάρτη ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, κάλεσε τους βουλευτές να μην ψηφίσουν το κυβερνητικό νομοσχέδιο για το καθεστώς εργασίας των συμβούλων του Προέδρου της Δημοκρατίας, του προέδρου της Βουλής και των υπουργών - υφυπουργών εάν δεν έχει αναδρομική ισχύ. Για να περιλαμβάνει, δηλαδή, και τους υφιστάμενους συμβούλους. Σε αντίθετη περίπτωση, εξήγησε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης στους βουλευτές, θα παραμείνουν στο Προεδρικό η σύμβουλος με δίπλωμα αισθητικής, όπως και άλλοι σύμβουλοι που προσελήφθησαν σε Προεδρικό και υπουργεία και δεν διαθέτουν πτυχίο. Μάλιστα, ο κ. Μιχαηλίδης κατηγόρησε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για αθέτηση της δέσμευσής του ότι θα αποδέσμευε τους/τις συμβούλους που προσελήφθησαν στο Προεδρικό και στα υπουργικά γραφεία και δεν διαθέτουν πτυχίο.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.