Κύκλωμα ποδοσφαιρικής δουλείας με συμμετοχή του Απόλλωνα Λεμεσού - Ρεπορτάζ του Guardian 

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 19.11.2023
Κύκλωμα ποδοσφαιρικής δουλείας με συμμετοχή του Απόλλωνα Λεμεσού - Ρεπορτάζ του Guardian 
Η έρευνα του Cyprus Confidential δείχνει πώς οι Ζάχαβι και Αμπράμοβιτς, δύο από τους πιο ισχυρούς άνδρες του ποδοσφαίρου, ήλεγχαν τις καριέρες 21 παικτών - Πώς ο Ολίνγκ βρέθηκε να παίρνει μεταγραφή στον Απόλλωνα χωρίς ο ίδιος να το γνωρίζει.

Των Rob Davies και Simon Lock

Ολόκληρος ο πληθυσμός του Tillmitsch, στην ορεινή αυστριακή αμπελουργική περιοχή της Στυρίας, θα μπορούσε να χωρέσει στο στάδιο «Etihad» της Μάντσεστερ Σίτι, χωρητικότητας 53.400 θέσεων, πάνω από 14 φορές. Η τοπική ομάδα παίζει στην ταπεινή τέταρτη κατηγορία του αυστριακού ποδοσφαίρου, πολύ μακριά από την κορυφή της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής πυραμίδας που καταλαμβάνει ο σύλλογος του Μάντσεστερ. Ωστόσο, αν η ζωή είχε πάρει μια ελαφρώς διαφορετική τροπή, ο ύψους 1,80 μ. κεντρικός αμυντικός Εμίρ Νταούτοβιτς -ο οποίος αγωνίζεται στην SV Tillmitsch-, ο οποίος εργάζεται σήμερα σε μια εταιρεία κατεψυγμένων τροφίμων θα μπορούσε να είχε πρωταγωνιστήσει για τους εν ενεργεία πρωταθλητές Αγγλίας και Ευρώπης.

Το 2012, όταν ο Νταούτοβιτς ήταν 16 ετών και έπαιζε για τη Μάριμπορ στη γενέτειρά του, τη Σλοβενία, θεωρήθηκε από τα πιο μεγάλα ταλέντα στην Ανατολική Ευρώπη, κερδίζοντας μάλιστα πρόσκληση από τη Μάντσεστερ Σίτι για μια δοκιμαστική εβδομάδα προπονήσεων.

Ο πανύψηλος νεαρός έκανε εντύπωση στο Μάντσεστερ. Μετά τη δοκιμή, οι υπεύθυνοι της Μάριμπορ του είπαν ότι ο σύλλογος της Premier League είχε υποβάλει προσφορά να τον αγοράσει έναντι 600.000 ευρώ.

Για τον Νταούτοβιτς, η προσφορά φαινόταν πολύ καλή για να είναι αληθινή. Αλλά η Μάριμπορ την απέρριψε. Λίγες εβδομάδες αργότερα έφτασε μια άλλη πρόταση, η οποία φαινόταν να υπόσχεται ακόμα μεγαλύτερες απολαβές. Ο Πίνχας «Πίνι» Ζάχαβι, ο γνωστός ατζέντης μερικών από τα μεγαλύτερα αστέρια του ποδοσφαίρου, ενδιαφερόταν να τον εκπροσωπήσει.

Ένας μεσάζων που δούλευε για τον Ζάχαβι έβαλε ως κίνητρο τις απαράμιλλες διασυνδέσεις του Ισραηλινού, είπε ο Νταούτοβιτς. Ο ατζέντης θα μπορούσε, όπως του είπαν, «να κανονίσει μια μεταγραφή στην Τσέλσι μέσα σε μια νύχτα».

«Για μένα σε σχέση με την καριέρα μου ήταν να μπαίνω σε αυτοκινητόδρομο», δήλωσε ο Νταούτοβιτς. «Ο Πίνι Ζάχαβι θα γινόταν ο ατζέντης μου και αυτό ήταν το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να μου συμβεί». Παρά τις επιφυλάξεις του πατέρα του, ο νεαρός παίκτης άρπαξε την ευκαιρία και υπέγραψε με τον Ζάχαβι. Το συμβόλαιο που σύναψε είναι γνωστό, στην ποδοσφαιρική ορολογία, ως συμφωνία «ιδιοκτησίας τρίτου μέρους», μια μορφή αμφιλεγόμενης επένδυσης που ο Τζάνι Ινφαντίνο, ο σημερινός πρόεδρος της FIFA, παρομοίασε κάποτε με «σύγχρονη δουλεία».

Στο πλαίσιο τέτοιων συμφωνιών, οι οποίες απαγορεύτηκαν παγκοσμίως από τα διοικητικά όργανα του ποδοσφαίρου το 2015, οι επενδυτές θα μπορούσαν να αγοράσουν «οικονομικά δικαιώματα» σε έναν παίκτη.

Εμίρ Νταούτοβιτς

Η επένδυση παρείχε τον ουσιαστικό έλεγχο της καριέρας του εν λόγω παίκτη, συμπεριλαμβανομένων της εξουσίας να αποφασίζει σε ποια ομάδα θα αγωνίζεται και του δικαιώματος να τσεπώνει τα κέρδη από μια μεταγραφή. Μερικές φορές συνδυάζονταν με δικαιώματα εικόνας που διέπουν τα έσοδα από διαφημίσεις και χορηγίες.

Από εκείνη τη στιγμή, λέει ο Νταούτοβιτς, έγινε «εμπόρευμα», όχι τόσο ως πρόσωπο, όσο ως «σκακιστική φιγούρα» που μπορούσε να μετακινηθεί με τις εντολές κάποιου άλλου.

Και, όπως αποκαλύπτει τώρα μια έρευνα του «Guardian» και διεθνών εταίρων, ο Νταούτοβιτς ήταν μόνο ένας από έναν αριθμό ανερχόμενων ταλέντων που πήραν την ίδια απόφαση.

Στο άλλο άκρο των συμφωνιών βρίσκονταν δύο από τους πιο ισχυρούς άνδρες του ποδοσφαίρου: Ο Ζάχαβι και ο πρώην ιδιοκτήτης της Τσέλσι Ρομάν Αμπράμοβιτς.

Cyprus Confidential

Ο Αμπράμοβιτς και ο Ζάχαβι είναι ήδη γνωστό ότι συμμετείχαν στην ιδιοκτησία τρίτων. Όμως οι λεπτομέρειες, η κλίμακα και οι μηχανισμοί της συνεργασίας τους -που σφραγίστηκε μέσω ενός συμβολαίου που δεν είχε προηγουμένως αποκαλυφθεί- μπορούν να χαρτογραφηθούν για πρώτη φορά χάρη στα αρχεία Cyprus Confidential, έναν φάκελο με 3,6 εκατομμύρια αρχεία offshore που διέρρευσε στη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ) και στη γερμανική Paper Trail Media, η οποία μοιράστηκε την πρόσβαση με τον «Guardian», το Γραφείο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (TBIJ) και άλλα μέσα ενημέρωσης. Το υλικό, το οποίο προέρχεται από έναν κυπριακό πάροχο υπεράκτιων υπηρεσιών που ονομάζεται MeritServus, δόθηκε στη ICIJ από τη μη κερδοσκοπική ομάδα Distributed Denial of Secrets.

Τα αρχεία αποκαλύπτουν συναλλαγές που, σύμφωνα με ειδικούς του αθλητικού δικαίου, ενδέχεται να παραβιάζουν τους κανόνες της FIFA που διέπουν τις σχέσεις μεταξύ επιχειρήσεων και ποδοσφαιρικών συλλόγων. Αποκαλύπτουν επίσης τις εσωτερικές λειτουργίες μιας επικερδούς αγοράς στην οποία το προϊόν ήταν ανίσχυροι νεαροί άνδρες.

Πολύ συχνά, όπως είπαν οι παίκτες στον «Guardian» και τους συνεργάτες του, τους έδιναν μεγάλες υποσχέσεις που εξαφανίζονταν στον αέρα, οδηγώντας τα όνειρά τους -και την καριέρα τους- στα Τάρταρα.

Η σύμπραξη Αμπράμοβιτς - Ζάχαβι

Ακόμα και για τα δεδομένα της σύγχρονης ποδοσφαιρικής οικονομίας, η μεταγραφή του Νεϊμάρ Τζούνιορ από την Μπαρτσελόνα στην Παρί Σεν Ζερμέν το 2017 ήταν εκκωφαντική. Το τελικό ποσό των 222 εκατ. ευρώ για τον Βραζιλιάνο επιθετικό όχι μόνο επισκίασε το προηγούμενο μεταγραφικό ρεκόρ, αλλά το υπερδιπλασίασε. Στο επίκεντρο αυτής της συμφωνίας-ορόσημο βρισκόταν μια προσωπικότητα που είχε τη δύναμη να αλλάξει το τοπίο του αθλήματος: Πίνι Ζάχαβι.

Ο Ισραηλινός, που θεωρείται ο πρώτος «σούπερ-πράκτορας» του ποδοσφαίρου, κάνει συναλλαγές από τη δεκαετία του 1970, μεσολαβώντας για συμφωνίες υψηλού προφίλ και μερικές φορές αμφιλεγόμενες.

Φέρεται να λειτούργησε ως βασικός απεσταλμένος στις συζητήσεις που οδήγησαν τον Αμπράμοβιτς, ο οποίος ήταν ήδη δισεκατομμυριούχος στα μέσα της δεκαετίας του '90, να αγοράσει την Τσέλσι το 2003.

Οκτώ χρόνια αργότερα, όπως αποκαλύπτουν έγγραφα, συνεργάστηκαν ξανά, αυτή τη φορά σε ένα εμπορικό εγχείρημα για την εκμετάλλευση του προσοδοφόρου ταλέντου των νεαρών ποδοσφαιριστών.

Σύμφωνα με τους όρους μιας εμπιστευτικής «συμφωνίας επένδυσης σε παίκτες» που υπογράφηκε το 2011, ο Ζάχαβι υποσχέθηκε να ψάξει τον κόσμο για ανερχόμενους παίκτες. Μόλις τους εντόπιζε, θα διαπραγματευόταν την αγορά του «αποκλειστικού δικαιώματος πλήρους εκμετάλλευσης όλων των εμπορικών οικονομικών δικαιωμάτων και συμφερόντων» των νεαρών ποδοσφαιριστών.

Η Leiston Holdings, μια επιχείρηση που συστάθηκε στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους και ανήκει στον Αμπράμοβιτς, θα παρείχε την οικονομική ισχύ, επενδύοντας 10 εκατ. ευρώ σε διάστημα δύο ετών. Εάν οι παίκτες πωλούνταν με κέρδος, ο Ζάχαβι και η Leiston θα μοιράζονταν τα έσοδα.

Ο Νταούτοβιτς ήταν μία από τις επενδύσεις της Leiston, όπως δείχνουν τα έγγραφα.

Ο ίδιος και οι γονείς του υπέγραψαν συμβόλαιο βάσει του οποίου η Μάριμπορ πούλησε τα οικονομικά του δικαιώματα στην εταιρεία έναντι 1 εκατ. ευρώ, περισσότερο απ' ό,τι είχε προσφέρει ακόμη και η Μάντσεστερ Σίτι.

Η ανάλυση των φακέλων του Cyprus Confidential από τον «Guardian» και το TBIJ δείχνει ότι 25 παίκτες, περίπου όσο είναι η αποστολή μιας ομάδας στο Champions League, προσέλκυσαν το ενδιαφέρον εταιρειών που ανήκουν στον Αμπράμοβιτς.

Τουλάχιστον 21 από αυτούς υπέγραψαν στη Leiston, στρατολογημένοι από όλη την Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική και την Ασία. Πολλοί ήταν κάτω των 18 ετών και απαιτούσαν τις υπογραφές των γονέων τους, μαζί με τις δικές τους. Θεωρητικά, οι νεαροί είχαν αποκτήσει τις υπηρεσίες του μεγαλύτερου ατζέντη στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Αλλά μόλις στέγνωσε το μελάνι, οι παίκτες της Leiston φαίνεται να διαπίστωσαν ότι δούλευαν για τον Ζάχαβι και τελικά, είτε το γνώριζαν είτε όχι, για τον Αμπράμοβιτς.

Ο Γκαέλ Ετόκ και ο Φαμπρίς Ολίνγκα πήγαν και οι δύο από το Καμερούν στην Ισπανία με την ελπίδα να μεγαλουργήσουν σε μία από τις κορυφαίες κατηγορίες της Ευρώπης, τη La Liga.

Ο Ετόκ πέρασε από την περίφημη ακαδημία «La Masia» της Μπαρτσελόνα, τον ίδιο ιμάντα μεταφοράς ταλέντων που έδωσε στον κόσμο τους Λιονέλ Μέσι, Αντρέ Ινιέστα και Τσάβι Ερνάντες. Ο Ολίνγκα ανακοινώθηκε στην παγκόσμια σκηνή σε ηλικία 16 ετών, όταν έγινε ο νεότερος παίκτης που σκόραρε στη La Liga για λογαριασμό της Μάλαγα.

Και οι δύο απορροφήθηκαν από τις Leiston και Ζάχαβι, υπογράφοντας συμβόλαια που υπόσχονταν λαμπρό μέλλον.

Στην περίπτωση του Ολίνγκα, σύμφωνα με τα έγγραφα, η συμφωνία προέβλεπε «διαφημιστικές καμπάνιες», καθώς και δικαιώματα για «premium και αναμνηστικά αντικείμενα» που θα διαφημίζονταν στην τηλεόραση και στους κινηματογράφους. Οι πληρωμές μπόνους εξαρτιόντουσαν από την προοπτική μετακίνησης στην Premier League ή τη γερμανική Bundesliga.

4696315961014095 image

Φαμπρίς Ολίνγκα από το Καμερούν

Η πραγματικότητα ήταν μάλλον λιγότερο λαμπερή. Σύμφωνα με τις συμφωνίες, η Leiston κατέβαλε μερικούς ή όλους τους μισθούς των παικτών της.

Τα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι ο Ολίνγκα πήγε στην εταιρεία για μια προκαταβολή. Ο Ετόκ έλαβε επίσης προκαταβολές, οι οποίες καταβάλλονταν από τον Ζάχαβι και στη συνέχεια αφαιρούνταν από τους μισθούς του από τη Leiston. Ο μισθός ήταν 50.000 ευρώ ετησίως, πενιχρός για έναν ποδοσφαιριστή που βρισκόταν στα πρόθυρα λαμπρής καριέρας.

Ούτε τα νεαρά αστέρια της Leiston φαίνεται να μπορούσαν να ασκήσουν μεγάλη επιρροή στην καριέρα τους.

Τον Ιανουάριο του 2014, οπαδοί της ομάδας ρώτησαν τον Ολίνγκα στο twitter σχετικά τις φήμες ότι είχε πωληθεί από τη Μάλαγα στην κυπριακή ομάδα Απόλλων Λεμεσού. Αυτό, απάντησε ο Ολίνγκα, ήταν ένα «ψέμα». Αλλά έκανε λάθος.

Οι παίκτες μέσω Απόλλωνα Λεμεσού

Οι αρχαίοι Έλληνες, οι Βενετοί, οι Οθωμανοί και ακόμα και οι Βρετανοί είχαν την κυριαρχία της παραθαλάσσιας πόλης Λεμεσού στην Κύπρο. Πιο πρόσφατα, η Λεμεσός υπήρξε μέρος μιας διαφορετικής αυτοκρατορίας - του δικτύου των πλούσιων Ρώσων που προσελκύονται από τη σχετική οικονομική μυστικότητα και την πύλη εισόδου στην Ευρώπη που προσφέρει η Κύπρος.

Τα σκάφη αναψυχής που είναι αγκυροβολημένα στη μαρίνα -για να μην αναφέρουμε τα πολυτελή ακίνητα που βρίσκονται διάσπαρτα στην πόλη- αποτελούν την καλύτερη απόδειξη για την εισροή μετρητών.

Ένα τοπικό ίδρυμα χωρίς προφανείς δεσμούς με τη Ρωσία είναι ο Απόλλων Λεμεσού. Αλλά τα αρχεία του Cyprus Confidential δείχνουν ότι, όταν τα όνειρα ενός νεαρού ποδοσφαιριστή για την Τσέλσι εξανεμίζονταν, ο επόμενος σταθμός ήταν συχνά η μετακίνηση στον Απόλλωνα, που οργανώθηκε από τον Ζάχαβι αλλά χρηματοδοτήθηκε από τον Αμπράμοβιτς.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνέλευσης των μετόχων του 2016 που δημοσιεύτηκαν σε ιστοσελίδα του συλλόγου, η οποία έχει διαγραφεί αλλά μπορεί να προσεγγιστεί μέσω διαδικτυακού αρχείου, ο Απόλλων Λεμεσού είχε μερίδιο 16%: «Sliva Trading (Pini Zahavi)».

Σε πολλές περιπτώσεις, όπως προκύπτει από τα έγγραφα, ο Sliva βασίστηκε στη σχέση του Ζάχαβι με τη Leiston για να δανειστεί χρήματα.

Ο Sliva χρησιμοποιούσε τα κεφάλαια που παρείχε η Leiston για να χρηματοδοτήσει τις μεταγραφές παικτών, ακόμα και τους μισθούς τους, για λογαριασμό του Απόλλωνα.

Ο Ολίνγκα ήταν ένας τέτοιος παίκτης

Ενώ στο twitter του παίκτη αναφέρεται ότι περίμενε να μετακινηθεί από τη Μάλαγα με τη μορφή δανεισμού στη βελγική Ζούλτε Βάρεγκεμ, η αλήθεια ήταν ότι είχε πουληθεί στη Λεμεσό εν αγνοία του.

Ένας άλλος νεαρός που ακολούθησε αυτόν τον δρόμο ήταν ο Κρίστιαν Μανέα, ένας Ρουμάνος αμυντικός που θεωρήθηκε τόσο καυτή προοπτική που τον Μάιο του 2014 κλήθηκε να εκπροσωπήσει τη χώρα του σε ηλικία 16 ετών - εθνικό ρεκόρ.

Καθ' όλη τη διάρκεια του επόμενου καλοκαιριού, ο Μανέα αναφερόταν ευρέως ότι βρισκόταν καθ' οδόν προς το «Στάμφορντ Μπριτζ», ακόμα και ότι είχε ήδη υπογράψει στην Τσέλσι. Αντί αυτού, όπως δείχνουν τα έγγραφα, η Leiston δάνεισε στον Sliva 3 εκατ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει τη μεταγραφή του στον Απόλλωνα Λεμεσού.

Το δάνειο επρόκειτο να αποπληρωθεί από τα μελλοντικά τέλη μεταγραφής που θα εισέπρατταν για τον παίκτη, με την εταιρεία του Ζάχαβι να δικαιούται ένα μερίδιο 25.000 ευρώ από τα όποια κέρδη.

Όταν ο νεαρός έμαθε ότι τελικά δεν θα πήγαινε στην Τσέλσι ξέσπασε σε κλάματα, σύμφωνα με συνέντευξη που έδωσε το 2018.

Ο Μανέα δεν έπαιξε ποτέ για τον Απόλλωνα. Πράγματι, από τους έξι παίκτες της Leiston που πουλήθηκαν στην κυπριακή ομάδα, μόνο ένας έπαιξε - και μάλιστα μόλις τρεις φορές.

Οι περισσότεροι δόθηκαν δανεικοί, μεταξύ άλλων στη Μουσκρόν, μια ομάδα στο Βέλγιο στην οποία ο Ζάχαβι είχε ιδιοκτησιακό συμφέρον.

Σε πολλές περιπτώσεις η καριέρα τους πήρε την κατιούσα. Ο Ολίνγκα παίζει τώρα για την Μποτοσάνι, ομάδα που αγωνίζεται στην κορυφαία κατηγορία του ρουμανικού ποδοσφαίρου. Ο πιο πρόσφατος εργοδότης του Ετόκ ήταν η Λάχτι της Φινλανδίας και τώρα είναι χωρίς σύλλογο.

Σύμφωνα με έναν κορυφαίο αθλητικό δικηγόρο, τον Σάμιουελ Κούθμπερτ, η δομή ορισμένων από τις συμφωνίες που έφεραν παίκτες στη Λεμεσό εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με πιθανές παραβιάσεις του άρθρου 18 της FIFA, το οποίο απαγορεύει σε τρίτους να ασκούν επιρροή στη μεταγραφική πολιτική ενός συλλόγου.

Σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις -τις μεταγραφές των Ετόκ, Νικολά Ακσεντίγεβιτς και Βαλεντίν Βιολά- η Leiston έλαβε «την αποκλειστική διακριτική ευχέρεια μεταγραφής» των παικτών στο μέλλον.

Ο Σάμιουελ Κούθμπερτ δήλωσε ότι η ρήτρα ήταν «ανησυχητική». «Είναι δύσκολο να συμβιβαστεί ένα τρίτο μέρος που φαίνεται να έχει τον απόλυτο έλεγχο της μεταγραφής ενός παίκτη με την κανονιστική απαγόρευση του άρθρου 18 των κανονισμών της FIFA σχετικά με το καθεστώς και τη μεταγραφή παικτών», δήλωσε.

Οι ποδοσφαιριστές που υπέγραψαν συμβόλαιο με τον Ζάχαβι μπορεί να μην γνώριζαν ότι ανήκαν στον τότε ιδιοκτήτη της Τσέλσι.

Ένας παίκτης, ο οποίος δεν επιθυμεί να μιλήσει δημόσια, δήλωσε ότι υποψιαζόταν ότι ο Αμπράμοβιτς βρισκόταν πίσω από τη Leiston Holdings, αλλά δεν είχε ποτέ μάθει με βεβαιότητα.

Ο Νταούτοβιτς δεν είχε την παραμικρή ιδέα, ακόμα και πριν από μια δεκαετία. Όταν οι διεθνείς συνεργάτες του «Guardian» πήραν συνέντευξη από τον Σλοβένο τον Σεπτέμβριο του 2023, ήταν η πρώτη φορά που άκουγε ποιος ήταν πραγματικά το αφεντικό του.

«Δούλευα για τον Αμπράμοβιτς; Έμεινα έκπληκτος από αυτό. Ορκίζομαι, δεν το ήξερα».

Η Μάριμπορ δήλωσε ότι κανένας από όσους συμμετείχαν στη συναλλαγή δεν βρίσκεται ακόμη στον σύλλογο. Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς δεν απάντησε σε αιτήματα για σχόλια. Ο Πίνι Ζάχαβι αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ και ο Απόλλων Λεμεσού δεν απάντησε σε αιτήματα για σχόλια.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Γαλλία: Νέος πρωθυπουργός ο Φρανσουά Μπαϊρού – Η διαδρομή του
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Νέος πρωθυπουργός ο Φρανσουά Μπαϊρού – Η διαδρομή του

Γαλλία: Νέος πρωθυπουργός ο Φρανσουά Μπαϊρού – Η διαδρομή του

Οι Σοσιαλιστές της Γαλλίας δεν θα ενταχθούν στην κυβέρνηση Μπαϊρού - Η πρώτη αντίδραση της Λε Πεν
ΚΟΣΜΟΣ

Οι Σοσιαλιστές της Γαλλίας δεν θα ενταχθούν στην κυβέρνηση Μπαϊρού - Η πρώτη αντίδραση της Λε Πεν

Οι Σοσιαλιστές της Γαλλίας δεν θα ενταχθούν στην κυβέρνηση Μπαϊρού - Η πρώτη αντίδραση της Λε Πεν

Πράματα και θάματα εντοπίζει στις συμβάσεις του Ινστιτούτου Γεωργικών Ερευνών η Ελεγκτική Υπηρεσία
ΚΥΠΡΟΣ

Πράματα και θάματα εντοπίζει στις συμβάσεις του Ινστιτούτου Γεωργικών Ερευνών η Ελεγκτική Υπηρεσία

Πράματα και θάματα εντοπίζει στις συμβάσεις του Ινστιτούτου Γεωργικών Ερευνών η Ελεγκτική Υπηρεσία

Παρέμβαση Τσίπρα: Είναι λάθος να παραγνωρίζεται η χρησιμότητα που έχει η Τουρκία για τη Δύση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Τσίπρα: Είναι λάθος να παραγνωρίζεται η χρησιμότητα που έχει η Τουρκία για τη Δύση

Παρέμβαση Τσίπρα: Είναι λάθος να παραγνωρίζεται η χρησιμότητα που έχει η Τουρκία για τη Δύση

Η κατάθεση της μητέρας του Περικλέους: «Δεν τον βρήκα ούτε για να τον θάψω»

Η κατάθεση της μητέρας του Περικλέους: «Δεν τον βρήκα ούτε για να τον θάψω»

Η κατάθεση της μητέρας του Περικλέους: «Δεν τον βρήκα ούτε για να τον θάψω»