Στην παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Κωνσταντίνου Ιωάννου, εκπροσώπων υπουργείων και συντεχνιών αρχίζει αύριο ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών η συζήτηση του νομοσχεδίου για την ίδρυση Υφυπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, που αποτελεί προεκλογική εξαγγελία του Προέδρου Χριστοδουλίδη. Με τη σύσταση του υφυπουργείου θα τεθεί κάτω από έναν ενιαίο φορέα η χάραξη και εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για τη μετανάστευση και το άσυλο.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, η ίδρυση του Υφυπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου θα συμβάλει στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των διαφόρων παραμέτρων που αφορούν τη μετανάστευση, και συγκεκριμένα:
Άλλος ένας υφυπουργός και γενικός διευθυντής
Με την ίδρυση του Υφυπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου δημιουργείται μια νέα θέση υφυπουργού παρά τω Προέδρω που προβλέπει την ίδια μισθοδοσία, επιδόματα και συνταξιοδοτικά ωφελήματα με τη θέση του υπουργού. Δημιουργείται, επίσης, μια θέση γενικού διευθυντή υφυπουργείου. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα διορίσει τον νέο υφυπουργό ενώ η επιλογή του γενικού διευθυντή θα γίνει από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας αφού προηγηθεί προκήρυξη της θέσης.
Επί διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη δημιουργήθηκαν πέντε υφυπουργεία: Ναυτιλίας, Τουρισμού, Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κοινωνικής Πρόνοιας και Πολιτισμού.
Η στελέχωση
Για σκοπούς διοικητικής διάρθρωσης του Υφυπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών προβλέπει τη μεταφορά και ένταξη σε αυτό των ακόλουθων τμημάτων, υπηρεσιών και ειδικοτήτων:
ΔΗΣΥ - ΑΚΕΛ θα γείρουν την πλάστιγγα
Τα κόμματα της συγκυβέρνησης θα στηρίξουν το νομοσχέδιο για την ίδρυση Υφυπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου καθώς «θα ενισχύσει και θα βοηθήσει στην πολιτική των επιστροφών και των απελάσεων», δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος. Συνεπώς, την πλάστιγγα θα γείρουν τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ.
Στόχος του Υπουργείου Εσωτερικών και κατ’ επέκταση της κυβέρνησης Χριστοδουλίδης είναι να λειτουργήσει το συντομότερο το νέο υφυπουργείο. Προς αυτήν την κατεύθυνση, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου ζήτησε από τη Βουλή το υπό αναφορά νομοσχέδιο να ψηφιστεί το ταχύτερο σε νόμο, αν είναι δυνατόν πριν τα τέλη Δεκεμβρίου, καθώς η Βουλή θα αναστείλει τις εργασίες της ενόψει Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.
Τα «δεσμεύομαι» Ν. Χριστοδουλίδη
Πέραν της ίδρυσης Υφυπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, στο πρόγραμμα διακυβέρνησης, και συγκεκριμένα στον πυλώνα «Μετανάστευση - Αποτελεσματική αντιμετώπιση», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δεσμεύτηκε να υλοποιήσει, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα μέτρα, τα οποία παραμένουν προς το παρόν προεκλογικές εξαγγελίες:
1 Διενέργεια απογραφής του μεταναστευτικού πληθυσμού. Χαρτογράφηση των διαφορετικών αναγκών, των προσόντων και των ικανοτήτων των μεταναστών συμπεριλαμβανομένων των κατόχων διεθνούς προστασίας και των παιδιών τους, λαμβάνοντας υπόψη τα διαφορετικά εθνικά υπόβαθρα, το φύλο και την ηλικία, και εφαρμόζοντας δράσεις που αφορούν την εργασία.
2 Διοργάνωση δημόσιων διαβουλεύσεων στη βάση των αποτελεσμάτων της χαρτογράφησης και με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων, περιλαμβανομένων και των υπηκόων τρίτων χωρών με σκοπό την υιοθέτηση σχετικών πολιτικών.
3 Την ετοιμασία ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης με στοχευμένα και εφαρμόσιμα μέτρα για την ένταξη των νόμιμα διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών στην κυπριακή κοινωνία.
4 Αποτροπή της γκετοποίησης που παρατηρείται σε συγκεκριμένες περιοχές, προωθώντας τη γεωγραφική διασπορά των μεταναστών. Με αυτόν τον τρόπο θα διευκολύνεται η ένταξή τους στην τοπική κοινωνία, αφού ο αριθμός τους θα είναι μικρότερος ανά κοινότητα.
5 Κάλυψη και εξυπηρέτηση των αναγκών του εκπαιδευτικού συστήματος, μειώνοντας τους αριθμούς των παιδιών μεταναστευτικής βιογραφίας σε συγκεκριμένες περιοχές με σκοπό τη γεωγραφική διασπορά, ενώ θα καλύπτονται οι ανάγκες των παιδιών αυτών με εντατικά μαθήματα υποχρεωτικής εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας.
6 Παροχή εντατικών υποχρεωτικών μαθημάτων ελληνικής γλώσσας μέσω των επιμορφωτικών προγραμμάτων σε ενήλικες με τη συνεργασία των εργοδοτών, λαμβάνοντας υπόψη τις ώρες εργασίας τους.
7 Παροχή επαγγελματικής κατάρτισης στη βάση των αναγκών της κυπριακής οικονομίας με σκοπό τη διεύρυνση των προσόντων και την ενίσχυση των ικανοτήτων υπηκόων τρίτων χωρών που είναι δικαιούχοι διεθνούς προστασίας.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.