Δύσκολη και πολύ άσχημη, χαρακτήρισαν την κατάσταση στη χώρα τους, Ισραηλινοί επιβάτες οι οποίοι έφτασαν στο αεροδρόμιο Λάρνακας φεύγοντας από την εμπόλεμη ζώνη, ενώ άλλοι χρησιμοποιούν την Κύπρο ως ενδιάμεσο σταθμό με σκοπό να επιστρέψουν από τρίτες χώρες πίσω στην πατρίδα τους.
Γυναίκα, που απέφυγε να αποκαλύψει το όνομά της, μαζί με το σύζυγο και τα δύο παιδιά της έφτασαν το πρωί στην Κύπρο από το Τελ Αβίβ, λέγοντας ότι είναι η πρώτη φορά που φεύγουν οικογενειακώς για ταξίδι από τη χώρα τους και είναι λυπημένοι αντί να είναι χαρούμενοι.
Άλλη επιβάτιδα, που επίσης δεν έδωσε τα στοιχεία της, είπε ότι η κατάσταση στη χώρα είναι πάρα πολύ δύσκολη, και πρόσθεσε πως έφυγε γιατί δεν μπορούσε να μείνει στο Ισραήλ, αφού «η Χαμάς επιτέθηκε σε ολόκληρη τη χώρα». Πρόσθεσε πως δεν μπορούμε να πάμε πίσω στο Τελ Αβίβ «γιατί είναι επικίνδυνα».
Σε ερώτηση κατά πόσον βρήκε εύκολα πτήση για να φύγει από τη χώρα, η γυναίκα απάντησε αρνητικά προσθέτοντας πως αρχικά μετέβη αεροπορικώς στην Αθήνα και στη συνέχεια ήρθε Κύπρο, όπου δεν γνωρίζει ακόμα για πόσο καιρό θα παραμείνει.
Ανέφερε ακόμα ότι αρκετοί Ισραηλινοί που φεύγουν, θα διαμείνουν σε διαμερίσματα, σπίτια ή ξενοδοχεία στη Λεμεσό και στην Πάφο μέχρις ότου η κατάσταση εξομαλυνθεί για να μπορέσουν να επιστρέψουν πίσω στη χώρα τους.
Σε άλλη ερώτηση απάντησε πως όλες οι πτήσεις, για Λάρνακα, Πάφο αλλά και για την Ελλάδα είναι γεμάτες. Ο περισσότερος κόσμος, συνέχισε, φεύγει αφού ο κόσμος φοβάται και αρκετοί δεν γνωρίζουν που βρίσκονται μέλη της οικογένειας τους.
Μεταξύ των επιβατών στη Λάρνακα ήταν και ένα ζευγάρι από το Ισραήλ που βρίσκονταν στη Βιέννη και όπως δήλωσαν, αναγκάστηκαν να έρθουν στην Κύπρο, καθώς όλες οι πτήσεις προς τη χώρα τους έχουν ακυρωθεί. Θα παραμείνουν μέχρι την Τρίτη για να αναχωρήσουν ακολούθως για το Τέλ Αβίβ, πρόσθεσαν.
Το ζευγάρι αναφέρθηκε στους εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες που υπάρχουν στο Ισραήλ από τις επιδρομές της Χαμάς και χαρακτήρισαν την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα «πολύ δύσκολη, άσχημη και τρομερή».
Σημειώνεται ότι μέχρι τα μεσάνυκτα απόψε είναι προγραμματισμένο να φτάσουν στο αεροδρόμιο Λάρνακας περίπου 20 πτήσεις από το Τελ Αβίβ, με τις περισσότερες από αυτές να προσγειώνονται με μία ή και περισσότερες ώρες καθυστέρηση.
Οι περισσότεροι Ισραηλινοί επιβάτες που έφτασαν στην Κύπρο απέφυγαν να μιλήσουν στους δημοσιογράφους, ωστόσο στα πρόσωπα αρκετών που είτε έφυγαν, είτε προσπαθούν να επιστρέψουν πίσω, ήταν εμφανής η συγκίνηση και η αγωνία.
Υπουργός Μεταφορών: Παρακολουθούμε την κατάσταση στο Ισραήλ για να βοηθήσουμε αν χρειαστεί
Η Κυπριακή Δημοκρατία παρακολουθεί την κατάσταση στο Ισραήλ για να δούμε εάν χρειαστεί να βοηθήσουμε, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Εργων Αλέξης Βαφεάδης.
Πρόσθεσε ότι «οι πτήσεις από το Ισραήλ πραγματοποιούνται κανονικά και παρακολουθούμε την κατάσταση στο Ισραήλ για να δούμε εάν μπορούμε να βοηθήσουμε με οποιονδήποτε τρόπο, ωστόσο φαίνεται ότι προς το παρόν όλα εξελίσσονται κανονικά».
Ο Υπουργός ερωτήθηκε κατά πόσον έχει συζητηθεί με τις αρχές του Ισραήλ σε περίπτωση που δοθεί οδηγία για εκκένωση ξένων υπηκόων από τη χώρα, να χρησιμοποιηθεί η Κύπρος ως διαμετακομιστικός σταθμός.
Αφού ανέφερε ότι δεν υπάρχει τέτοιου είδους πληροφόρηση, ο κ. Βαφεάδης σημείωσε πως προς το παρόν «δεν επικρατεί αυτή η προσέγγιση».
Εξάλλου ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών Θεόδωρος Γκότσης ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι η Πρεσβεία της Δημοκρατίας στο Τέλ Αβιβ αμέσως μετά τα γεγονότα στο Ισραήλ επικοινώνησε με τα πέντε επιδοτούμενα άτομα που βρίσκονται στο Ισραήλ για θεραπεία. Η ενημέρωση που είχε η Πρεσβεία ήταν πως τόσο τα πέντε άτομα όσο και οι οικογένειες τους «είναι καλά».
Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον σε περίπτωση που αλλάξει η κατάσταση στο Ισραήλ οι πέντε αυτοί ασθενείς και οι οικογένειες τους θα χρειαστεί να επιστρέψουν στην Κύπρο, ο κ. Γκότσης απάντησε πως «τα άτομα αυτά θα παραμείνουν στη χώρα λαμβάνοντας τη θεραπεία τους».
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.