Στις κάλπες κατέρχονται οι δικηγόροι για ανάδειξη του νέου διοικητικού συμβουλίου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου. Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 18 Οκτωβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία» και τη θέση του προέδρου διεκδικούν ο νυν πρόεδρος Χρίστος Κληρίδης και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας Μιχάλης Βορκάς. Δικαίωμα του εκλέγεσθαι έχουν δικηγόροι που ασκούν το επάγγελμα με δωδεκαετή τουλάχιστον άσκησή του. Θα εκλεγούν επίσης τέσσερις δικηγόροι ως μέλη του συμβουλίου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, οι οποίοι πρέπει να είναι δικηγόροι ασκούντες το επάγγελμα και ο ένας απ' αυτούς πρέπει να έχει τουλάχιστον δεκαετή άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος. Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι δικηγόροι έχουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος οι οποίοι είναι περίπου 4.300 και κάλπες θα στηθούν σε όλες τις επαρχίες.
Οι δύο διεκδικητές της προεδρίας του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου μίλησαν στον «Π», ανέπτυξαν τις θέσεις και τα οράματά τους και εξήγησαν τους λόγους για τους οποίους πήραν την απόφαση να κατέλθουν ως υποψήφιοι στις εκλογές. Σχολίασαν επίσης τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε δικηγορικά γραφεία αναφορικά με τις επαγγελματικές σχέσεις με Ρώσους ολιγάρχες, εκφράζοντας την άποψη ότι η εικόνα και η εντύπωση που δημιουργήθηκαν αδικούν το σύνολο των δικηγόρων.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ
Σύγχρονο όραμα προς όφελος όλων των δικηγόρων
Ποιοι είναι οι βασικοί λόγοι που σας ώθησαν στην απόφαση να επαναδιεκδικήσετε την προεδρία του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου (ΠΔΣ);
Έγιναν αδιαμφισβήτητα πολλά τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά μπορούν να γίνουν ακόμα περισσότερα. Την προηγούμενη τριετία ο ΠΔΣ είχε να αντιμετωπίσει πολλές εξωγενείς και πρωτόγνωρες προκλήσεις. Με εργατικότητα, ομαδική δουλειά, οργάνωση και υπευθυνότητα, ο ΠΔΣ όχι μόνο ανταποκρίθηκε στον ρόλο του, του επαγγελματικού σώματος και επόπτη, αλλά μέσα σε μόλις 3 χρόνια παρήγαγε και ένα μεγάλο και πολυδιάστατο έργο. Θα ήθελα να μου δοθεί η ευκαιρία να συνεχίσω να προσφέρω για ακόμα τρία χρόνια για να ολοκληρωθούν κάποια έργα που λόγω των έκτακτων αντιξοοτήτων δεν έχουν ολοκληρωθεί. Είμαι έτοιμος, έχω όλη τη διάθεση και τον χρόνο να αφοσιωθώ πλήρως στην υπηρεσία του ΠΔΣ ως μια full time job για ακόμα τρία χρόνια.
Ποιες ήταν οι προκλήσεις που είχατε να αντιμετωπίσετε αυτά τα τρία χρόνια που βρίσκεστε στο τιμόνι του ΠΔΣ;
Την προηγούμενη τριετία ο ΠΔΣ είχε να αντιμετωπίσει πολλές εξωγενείς και πρωτόγνωρες προκλήσεις και εννοώ την πανδημία που επηρέασε το ασκείν τη δικηγορία, τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης στην ανώτατη βαθμίδα και το i-justice που αφορούσε τη μετάβαση στην τεχνολογία και την υλοποίησή του από το χαρτί στην πράξη. Φυσικά είχαμε να διαχειριστούμε το περίπλοκο ζήτημα με τις κυρώσεις, καθώς και άλλες σοβαρές εποπτικές προκλήσεις.
Επιτύχαμε τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης στην ανώτατη βαθμίδα με ουσιαστική και παραγωγική συμβολή στην ολοκλήρωση νομοσχεδίων για υλοποίηση μίας από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στη χώρα.
Ο ΠΔΣ είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στη δημιουργία Εμπορικού Δικαστηρίου και Ναυτοδικείου. Δόθηκε μάχη από τον ΠΔΣ για να δοθεί τελικά η δυνατότητα στα διάδικα μέρη να επιλέξουν τη χρήση της αγγλικής ως γλώσσας εκδίκασης, με μεγάλα οφέλη για την Κύπρο ως περιφερειακό κέντρο.
Εργαστήκαμε παράλληλα για την τεχνολογική αναβάθμιση του ΠΔΣ για να μην μείνει ο σύλλογος πίσω στις εξελίξεις.
Προτεραιότητα και μεγάλη πρόκληση αποτέλεσε η αύξηση της δικηγορικής ύλης. Σε αυτό έχουμε πετύχει προκαταρκτική συμφωνία με το Υπουργείο Εσωτερικών για αγορά υπηρεσιών από δικηγόρους για εξέταση των αιτήσεων πολιτικού ασύλου κ.λπ. (και εκπαίδευση από τον ΠΔΣ). Παράλληλα, καταφέραμε να προωθηθεί η νομοθεσία για υποχρεωτική σύνταξη ορισμένων συμβάσεων ακίνητης ιδιοκτησίας μόνο από δικηγόρους. Αναμένεται η εφαρμογή και των δύο αυτών εγχειρημάτων.
Παραλάβαμε με την εκλογή μας το 2020 τους Νέους Κανονισμούς Πολιτικής Δικονομίας (Θεσμοί) και είχαμε το καθήκον εκπαίδευσης και προετοιμασίας άνω των 3.000 δικηγόρων.
Πρόκληση ήταν και το Πειθαρχικό Συμβούλιο. Διορίστηκαν κλιμάκια, πετύχαμε το οριστικό κλείσιμο 1.000 περίπου υποθέσεων (650 υποθέσεις από πολυετές backlog που εκκρεμούσαν για χρόνια εμπλέκοντας δικηγόρους, στις πλείστες υποθέσεις άδικα).
Το χρόνιο και σοβαρό αναλογιστικό πρόβλημα με το Ταμείο Συντάξεων δικηγόρων αντιμετωπίστηκε γενναία. Για πρώτη φορά πετύχαμε κερδοφορία στα τελευταία χρόνια (€5.000.000) και κατόπιν ηλεκτρονικής δημοσκόπησης δώσαμε οδηγίες στους αναλογιστές για υιοθέτηση πολυεπίπεδου συστήματος ταμείου για συντάξεις: αποχώρηση όσων δεν επιθυμούν να μείνουν στο σύστημα, περιμετρικές αλλαγές και κατοχύρωση των συντάξεων όσων θέλουν να διατηρήσουν το υφιστάμενο σύστημα γι' αυτούς με ενδεχόμενη αύξηση των συνεισφορών, και όσοι δεν επιθυμούν αύξηση των συνεισφορών τους, μετάβαση σε ταμείο προνοίας αναλογικής φύσης. Τέλος, εκσυγχρονίζουμε τον Κώδικα Δεοντολογίας μετά από 20 χρόνια κατόπιν οριζόντιας και κάθετης διαβούλευσης. Η συμβολή των 18 επιτροπών του ΠΔΣ με συμμετοχή από εκατοντάδες συναδέλφους από όλη την Κύπρο έδωσε στον ΠΔΣ επιστημονική υπόσταση. Δράσεις που αφορούσαν τη θεσμική κοινωνική ευθύνη του ΠΔΣ, όπως ο Νομικός Γραμματισμός για παιδιά, το Ταμείο Υποτροφιών ή δράσεις για Ισότητα των Φύλων, συνέδρια για τις Γυναίκες στη δικηγορία, και φυσικά το δίκτυο Δικαιοσύνη για όλους προσέδωσαν στον σύλλογό μας κοινωνικό πρόσωπο. Έγινα πάρα πολλά. Η παραγωγή έργου, και από το συμβούλιο αλλά και μέσα από την ενεργό εμπλοκή ενός μεγάλου αριθμού παγκύπρια, είναι αδιαμφισβήτητη. Ανάμεσα σε αυτά έγιναν και λάθη τα οποία προσπαθούμε να διορθώσουμε.
Ποιο είναι το όραμα, οι στόχοι και οι προσδοκίες σας σε περίπτωση που οι δικηγόροι σας εμπιστευτούν για να συνεχίσετε ως πρόεδρος;
Έχω σύγχρονο και ολοκληρωμένο όραμα για τον ΠΔΣ και διαθέτουμε, με τους εκλεκτούς συναδέλφους, τη γνώση, την εμπειρία και την ικανότητα να το εφαρμόσουμε στην πράξη. Στόχος μας είναι να έχουμε ένα ΠΔΣ που θα ενεργεί προς όφελος του συνόλου των δικηγόρων και θα είναι πρωταγωνιστής στην επίλυση προβλημάτων στη Δικαιοσύνη. Προσδοκία μου είναι να εργαστούμε στον ΠΔΣ για την επαγγελματική, επιστημονική και οικονομική πρόοδο της νομικής κοινότητας της Κύπρου.
Πριν από μερικούς μήνες κάποια δικηγορικά γραφεία βρέθηκαν στο επίκεντρο για παραβίαση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας. Υπήρξαν μάλιστα και κυρώσεις σε δικηγορικά γραφεία. Θεωρείτε ότι τέτοια γεγονότα αμαυρώνουν την εικόνα του δικηγορικού κόσμου στην Κύπρο; Ποιο το σχόλιό σας αναφορικά με τις σχέσεις που ανέπτυξαν ορισμένα δικηγορικά γραφεία με Ρώσους ολιγάρχες;
Κυρώσεις επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ σε ένα κυπριακό δικηγορικό γραφείο μόνο. Όπως επιβλήθηκαν και σε ένα κυπριακό ελεγκτικό γραφείο. Κανένας δεν μίλησε για τους 4.500 περίπου δικηγόρους και τις περίπου 841 ΔΕΠΕ και 1.327 ΕΠΔΥ δικηγορικές εταιρείες, που εδώ και ενάμιση χρόνο περίπου προσαρμόστηκαν με κόπο και κόστος σε μια τεράστια επιχειρηματική και επαγγελματική πρόκληση που επηρέασε το παγκόσμιο. Ας μην ξεχνάμε πως για δεκαετίες η Κύπρος καθιερώθηκε ως ένας ζωντανός επιχειρηματικός κόμβος με στενή διασύνδεση με τη Ρωσία. Τόσο οι δικηγόροι, όσο και οι ελεγκτές όπως επίσης και οι κτηματομεσίτες συνέδραμαν επαγγελματικά παρέχοντας υπηρεσίες, όπως συμβαίνει σε κάθε χώρα, με κάθε εθνικότητας εύπορο επενδυτή. Τα οικονομικά οφέλη για τη χώρα, έμμεσα και άμεσα, ήταν τεράστια. Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία άλλαξε άρδην τον επιχειρηματικό κόσμο ανά το παγκόσμιο και φυσικά επηρεάστηκε και η Κύπρος. Επαγγελματίες διαφόρων εθνικοτήτων, δικηγόροι και μη, έχουν μπει στις λίστες κυρώσεων, είτε των ΗΠΑ είτε του Ηνωμένου Βασιλείου είτε της ΕΕ. Εδώ στην Κύπρο επιμένουμε να αμαυρώνουμε έναν ολόκληρο επαγγελματικό κλάδο που ακμάζει και προσφέρει στην οικονομία της χώρας μας. Δεν είδα να γίνεται το ίδιο στο Ισραήλ, στη Μάλτα ή την Εσθονία. Πιστεύω ακράδαντα, και δεν το λέω μόνο εγώ, πως οι δικηγόροι στην Κύπρο διακρίνονται για την επιστημονική και επαγγελματική τους κατάρτιση και την πλούσια επαγγελματική εμπειρία τους.
Τι ισχύει σήμερα για τα δικηγορικά γραφεία σε σχέση με τις κυρώσεις; Σε ποιον βαθμό επηρεάστηκε ο τομέας των υπηρεσιών μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν και κατά πόσον έχουν συμμορφωθεί τα δικηγορικά γραφεία;
Επιμένω πως μόνο ένα ήταν το δικηγορικό γραφείο που κατονομάστηκε στον κατάλογο κυρώσεων και αυτό έχει πλέον τερματίσει τη λειτουργία του. Ως ΠΔΣ εκδώσαμε οδηγία για τις κυρώσεις από τον Μάρτιο του 2022 καθοδηγώντας τα μέλη μας. Τα ζητήματα αυτά των κυρώσεων ήταν εξαιρετικά περίπλοκα και αρμόδιο σώμα να τα ερμηνεύσει είναι μόνο η Κομισιόν. Έχουμε αποστείλει αριθμό ερωτημάτων, μέσω του Υπουργείου Οικονομικών. Ήμασταν και είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με όλους τους αρμόδιους φορείς και συνεργαζόμαστε ώστε η χώρα να τύχει της σωστής εποπτείας. Έχουμε πάρει τα εύσημα ως επόπτης για τις άμεσες και επαρκείς ενέργειές μας. Σύσσωμη η νομική κοινότητα έλαβε μέτρα. Μέτρα όχι περιστασιακά ούτε ασήμαντα. Μέτρα που έχουν επηρεάσει τον τρόπο λειτουργίας τους, που άλλαξαν τα επιχειρησιακά τους πλάνα, που επηρέασαν δυσμενώς την κερδοφορία των γραφείων με όλες τις συνέπειες. Δεν έχουν επηρεαστεί όλοι οι δικηγόροι. Μόνο όσοι είχαν πελάτες σχετιζόμενους με τον ρωσικό παράγοντα. Κάτι που παρατηρείται όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και σε όλο τον κόσμο. Η μεγαλύτερη αντιξοότητα για τον κλάδο υπηρεσιών απορρέει, πιστεύω, από τις τράπεζες που έχουν προχωρήσει σε πολύ αυστηρό βαθμό συμμόρφωσης κλείνοντας την πόρτα ακόμα και σε καθόλα νόμιμους επενδυτές.
Οι ποινές που επιβάλλονται σε δικηγορικά γραφεία - εταιρείες από το συμβούλιο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, στο πλαίσιο του AML, θεωρείτε ότι έχουν αποτρεπτικό χαρακτήρα;
Ναι, θεωρώ πως είναι αναλογικές. Θέλω να καταστήσω σαφές πως ο ΠΔΣ είναι επιφορτισμένος από τον νόμο να είναι επόπτης. Αν δεν ασκεί αποτελεσματική εποπτεία, αυτή θα μας αφαιρεθεί και θα την ασκεί κάποιος άλλος εκ μέρους μας. Είτε το ίδιο το κράτος μέσω δημόσιων λειτουργών είτε άλλος επόπτης μη δικηγόρος. Αλλά πέραν αυτού, δεν είναι ζήτημα ποινών. Η εποπτεία του ΠΔΣ πρέπει να είναι καθοδηγητική, όχι τιμωρητική. Στον τομέα της εποπτείας έχουμε πλάνο να αλλάξουμε τη φιλοσοφία και την προσέγγιση των εποπτικών μας ελέγχων (ακόμα και στην εκπαίδευση όσον αφορά τη συμπεριφορά των λειτουργών μας κατά τις επισκέψεις). Γιατί δεν το κάναμε μέχρι τώρα; Επειδή μας πρόλαβαν οι καταστάσεις και έπρεπε να βάλουμε προτεραιότητες. Αλλάξαμε αρκετά με το νέο λογισμικό AMLEX παράλληλα με πρόσληψη καταρτισμένου προσωπικού και εκπαίδευση των λειτουργών μας. Στα επόμενα τρία χρόνια θα δώσουμε έμφαση στην ολοκλήρωση της αναβάθμισης του Τμήματος Εποπτείας του ΠΔΣ. Ζητούμε την εμπιστοσύνη και τη στήριξη για να εργαστούμε και να το πετύχουμε.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΟΡΚΑΣ
Πάνω απ’ όλα το συμφέρον του Κύπριου δικηγόρου
Περισσότερα από 30 χρόνια στη μάχιμη δικηγορία και τα τελευταία τρία χρόνια ως πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας πήρατε την απόφαση να διεκδικήσετε την προεδρία του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου. Ποιοι είναι οι λόγοι που σας οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση;
Τα 30 χρόνια ενασχόλησής μου με όλους τους τομείς του δικαίου και η θητεία μου ως προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας μου έδωσαν την ευκαιρία να γνωρίσω τη θεματολογία των πολυάριθμων ζητημάτων που απασχολούν τον δικηγορικό κόσμο και τη δικαιοσύνη γενικότερα.
Η καθημερινή τριβή μου με τα θέματα που ενδιαφέρουν τους δικηγόρους, όχι μόνο ως πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας αλλά και ως μέλος του συμβουλίου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, με έφερε σε άμεση επαφή με πάρα πολλά ζητήματα με τα οποία ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος μπορεί και πρέπει να ασχοληθεί.
Η δικαιοσύνη σε μια δημοκρατική πολιτεία αποτελεί το καταφύγιο κάθε επηρεαζόμενου πολίτη ο οποίος θεωρεί πως αδικείται. Αποτελεί την ίδια τη διασφάλιση και προστασία του κράτους δικαίου σε μια σύγχρονη κοινωνία. Εκ φύσεως, είμαι άνθρωπος που με χαρακτηρίζουν η αγάπη στη δουλειά μου, η προσφορά στον συνάνθρωπο και η αφοσίωση στο δίκαιο. Παράλληλα, θεωρώ τον εαυτό μου υπεύθυνο και πρακτικό άτομο που αρέσκεται στον παραμερισμό αχρείαστων ή ατελέσφορων διαδικασιών που ταλαιπωρούν αντί να βοηθούν στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό.
Όλα τα πιο πάνω, μαζί με το γνήσιο ενδιαφέρον μου να συμβάλω στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του Κύπριου δικηγόρου, με οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση ευθύνης. Αποτέλεσαν δε μεγάλο κίνητρο για μένα και οι παραινέσεις των συναδέλφων μου για να λάβω την απόφαση αυτή.
Τι διαφορετικό προτάσσει η υποψηφιότητά σας;
Τα όσα παρέθεσα πιο πάνω και αγγίζουν την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα μου θα αποτελέσουν τον άξονα της προεδρίας μου την επόμενη τριετία. Με συλλογικότητα στις αποφάσεις, με τη συνεργασία όλων των νέων μελών του διοικητικού συμβουλίου αλλά και όσων συναδέλφων θελήσουν να συνδράμουν στην επίτευξη των στόχων που θα τεθούν από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο θα βαδίσουμε μπροστά.
Δεν μου αρέσει η αυτοπροβολή, δεν μου αρέσει να μειώνω συνεργάτες, ούτε να τους προσβάλλω δημόσια. Ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος αλλάζει πρόσωπο, γίνεται προσιτός και συνοδοιπόρος όλων ανεξαιρέτως των δικηγόρων στην καθημερινότητά τους.
Ιεραρχώντας τις προτεραιότητές σας, σε περίπτωση που εκλεγείτε, ποια είναι τα ποιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο δικηγορικός κόσμος στα οποία θα επικεντρωθείτε;
Τα προβλήματα του δικηγορικού κόσμου είναι άρρηκτα με τα ζητήματα που ταλανίζουν τη δικαιοσύνη στον τόπο μας. Όσον αφορά τις προτεραιότητές μου, θα μπορούσα να τις ιεραρχήσω ως εξής:
(α) Η δικαιοσύνη θα πρέπει να απονέμεται με γρήγορους ρυθμούς.
(β) Τα διατάγματα και οι δικαστικές αποφάσεις που εκδίδονται θα πρέπει να ετοιμάζονται τάχιστα και να παραδίδονται στους δικηγόρους.
(γ) Να θεσπισθεί νόμος που να καθιστά δυνατή την άμεση και αποτελεσματική εκτέλεση όλων των δικαστικών αποφάσεων.
(δ) Τα δε πρακτικά των δικαστικών διαδικασιών θα πρέπει να ετοιμάζονται και να παραδίδονται άμεσα στους ενδιαφερόμενους.
(ε) Τα δικαστικά έξοδα θα πρέπει να αποφασίζονται τάχιστα και όχι μετά από ένα ή και δύο ακόμα έτη μετά την επιδίκασή τους.
(στ) Οι κτηριακές εγκαταστάσεις θα πρέπει να είναι τέτοιες που να προσδίδουν κύρος στο δικαστήριο καθιστώντας το πιο λειτουργικό. Απαιτούνται μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες λύσεις για τα δικαστήρια της Λευκωσίας που είναι σκορπισμένα σε όλη την πόλη.
(ζ) Αλληλοσεβασμός μεταξύ δικηγόρων και δικαστών και προστασία των συναδέλφων από ανυπόστατες κατηγορίες από όπου και αν προέρχονται.
(η) Ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος να καταστεί το δεύτερο σπίτι των δικηγόρων από όπου θα εξυπηρετούνται και όχι να αστυνομεύονται και να τσουβαλιάζονται μάλιστα κατά τρόπο δυσφημιστικό στα μάτια της κυπριακής κοινωνίας.
(ι) Συνεργασία με όλους τους δημόσιους φορείς και εξουσίες για να καταστεί πιο λειτουργική και γρήγορη η εξυπηρέτηση των δικηγόρων, πετυχαίνοντας έτσι την εξοικονόμηση χρόνου και πόρων, αλλά και την ανάπτυξη της οικονομίας και του τόπου γενικότερα.
Ποια είναι η θέση σας αναφορικά με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε δικηγορικά γραφεία σχετικά με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας; Ποιο το σχόλιό σας για τις υπηρεσίες που προσφέρονταν σε Ρώσους ολιγάρχες από μεγάλα δικηγορικά γραφεία;
Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν ευρίσκεται μόνη της στον πλανήτη. Ανήκουμε στον πολιτισμένο κόσμο και είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχουν θεσπισθεί νόμοι και έχουν εκδοθεί οδηγίες και από τον ίδιο τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο αναφορικά με τις διαδικασίες και τους ελέγχους που οι δικηγόροι, ως πάροχοι διοικητικών υπηρεσιών, οφείλουν να τηρούν. Ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος θα πρέπει να συνεπικουρεί και να ενεργεί προληπτικά και όχι κατασταλτικά, απλώς για να τιμωρεί τα μέλη του. Το διοικητικό συμβούλιο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου έχει επιβάλει κυρώσεις για τις οποίες σε κάποιες περιπτώσεις διαφώνησα, όπως διαφώνησα και με τον τρόπο αντιμετώπισης μέσα από αχρείαστες δημόσιες τοποθετήσεις που έγιναν του ζητήματος των αμερικανικών και αγγλικών κυρώσεων σε συγκεκριμένη περίπτωση. Με ανησυχεί ότι το Ανώτατο Δικαστήριο έδωσε άδεια καταχώρισης αίτησης certiorari αναφορικά με τη διαδικασία ελέγχου και εκδίκασης συγκεκριμένης υπόθεσης, κάτι που φυσικά αγγίζει και όλες τις υπόλοιπες υποθέσεις. Σε περίπτωση επιτυχίας της εν λόγω αίτησης certiorari θεωρώ πως ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος οφείλει να επανεξετάσει τη μέχρι τώρα στάση του στο θέμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Εν πάση περιπτώσει, αποτελεί υποχρέωση όλων των δικηγόρων που παρέχουν διοικητικές υπηρεσίες σε τρίτα πρόσωπα, είτε αυτά είναι ολιγάρχες είτε όχι, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί οι συνέπειες μπορεί είναι καταστροφικές.
Μετά και τις κυρώσεις κατά δικηγορικών γραφείων, οι δικηγόροι έχουν βρεθεί στο στόχαστρο. Πώς μπορούν να αλλάξουν αυτή η εντύπωση και η εικόνα για τους δικηγόρους;
Οι δικηγόροι έχουν αδίκως στοχοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό. Το αν ένας μικρός αριθμός δικηγόρων που μετρούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού παρέβησαν τις προβλεπόμενες διαδικασίες δεν σημαίνει πως ενεπλάκησαν στο ξέπλυμα παράνομου χρήματος. Δεν είδα καμία τέτοια υπόθεση να τίθεται ενώπιον του συμβουλίου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου. Κακώς και λανθασμένα αφέθηκε μέσα από αχρείαστες κατ' ελάχιστον δηλώσεις να σχηματισθεί η κακή εντύπωση, που έχει εκθέσει όλο τον δικηγορικό κόσμο στην κυπριακή κοινωνία. Οι δικηγόροι της Κύπρου είναι ο μοχλός και ένα από τα κυριότερα μέσα ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας. Οφείλουμε όλοι να τους προστατεύουμε και όχι να τους διαπομπεύουμε αναιτιολόγητα.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.