€663.000 μοιράστηκαν παράνομα σε πέντε κόμματα

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΣΤΥΛΙΑΝΟΥ Δημοσιεύθηκε 28.9.2023
€663.000 μοιράστηκαν παράνομα σε πέντε κόμματα
Διαφωνίες μεταξύ Βουλής και Υπουργείου Οικονομικών για το ποιος θα λάβει νομικά μέτρα

Στα αρχεία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας εμφανίζονται πέντε κόμματα να έλαβαν παράτυπα και παράνομα χορηγίες συνολικού ύψους €663.000 από το κράτος. Ποσό το οποίο θα έπρεπε να επιστραφεί στο δημόσιο ταμείο, όμως, κάτι τέτοιο δεν έγινε μέχρι σήμερα.

Για τις τρεις, τουλάχιστον, κρατικές χορηγίες που δόθηκαν τον Ιανουάριο του 2021 σε ΔΗΚΟ, Συμμαχία Πολιτών και Κίνημα Αλληλεγγύη, που αφορούν και τα μεγαλύτερα ποσά, υπάρχει γνωμάτευση από τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα κ. Σάββα Αγγελίδη ότι είναι παράνομες. Παρόλα αυτά, δεν λήφθηκαν μέχρι σήμερα νομικά μέτρα εναντίον των δυο κομμάτων, ΔΗΚΟ και Συμμαχία Πολιτών, που αρνούνται να τα επιστρέψουν. Η Βουλή μετακυλίει την ευθύνη στο Υπουργείο Οικονομικών, ενώ το Υπουργείο Οικονομικών δια της Νομικής Υπηρεσίας υποδεικνύει ότι, είναι η Βουλή που θα πρέπει να κινηθεί νομικά εναντίον των δυο κομμάτων, καθώς είναι μέσω του δικού της προϋπολογισμού που μοιράστηκαν τα χρήματα και διαπιστώθηκε το λάθος στην κατανομή της κρατικής χορηγίας. Πάντως, δυο χρόνια μετά, το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα.

Θα τολμήσουν σήμερα;

Στη σημερινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου θα συζητηθούν τα ευρήματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας που προέκυψαν από τον έλεγχο που διενήργησε στο Υπουργείο Οικονομικών. Η σχετική έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας δημοσιοποιήθηκε στις 23/12/2022.

Στο ενημερωτικό σημείωμα που ετοίμασαν οι λειτουργοί της Βουλής για τους βουλευτές της Επιτροπής Ελέγχου, ενόψει της σημερινής συνεδρίας, αξιολογήθηκε και πολύ ορθά, ως ένα από τα σοβαρά ζητήματα που θα πρέπει να εγερθούν στη συνεδρία και να αναζητηθούν απαντήσεις από τους αρμοδίους, το θέμα των παράτυπων - παράνομων κρατικών χορηγιών προς τα κόμματα ΕΔΗ και ΔΗΠΑ, ενώ είναι σε όλους γνωστή εκεί στη Βουλή και η εκκρεμότητα που υπάρχει με τα άλλα τρία κόμματα, ΔΗΚΟ, Συμμαχία Πολιτών και Κίνημα Αλληλεγγύη.

Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι κατά πόσο θα τολμήσουν σήμερα οι βουλευτές της Επιτροπής Ελέγχου να ανοίξουν το θέμα και να αξιώσουν την επιστροφή στο δημόσιο ταμείο και των €663.000 που καταβλήθηκαν παράνομα στα πέντε κόμματα ή θα ακολουθήσουν την προσφιλή μέθοδο του «κρύψε να περάσουμε μέχρι να ξεχαστεί».

Οι παράνομες κρατικές χορηγίες

Η Ελεγκτική Υπηρεσία στην έκθεσή της για το Υπουργείο Οικονομικών, που θα εξεταστεί σήμερα στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, αναφέρει τα εξής για τις παράνομες χορηγίες που δόθηκαν σε κόμματα:

1 Ενωμένοι Δημοκράτες (ΕΔΗ). Το Υπουργικό Συμβούλιο με απόφασή του παραχωρούσε κάθε χρόνο, από το 2009 μέχρι και το 2020, οικονομική βοήθεια στο πολιτικό κόμμα ΕΔΗ για κάλυψη της ετήσιας συνδρομής του στο Κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE Party).

Όπως καταγράφεται στην έκθεση, η Ελεγκτική Υπηρεσία είχε επανειλημμένα επισημάνει ότι το πολιτικό κόμμα ΕΔΗ δεν δικαιούτο κρατική επιχορήγηση, λόγω του ότι δεν πληροί τις πρόνοιες του περί Πολιτικών Κομμάτων Νόμου, εφόσον δεν είναι εγγεγραμμένο στο Μητρώο Πολιτικών Κομμάτων, δεν κατέρχεται σε εκλογές και δεν έχει ενεργό παρουσία στη δημόσια ζωή. Συνολικά, παραχωρήθηκε στους ΕΔΗ, από το 2009 μέχρι το 2020, το ποσό των €80.024.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στις 26/2/2021 το κόμμα των ΕΔΗ υπέβαλε νέο αίτημα για χορηγία της ετήσιας συνδρομής τους στο ALDE Party για το έτος 2021, το οποίο αυτήν τη φορά απορρίφθηκε με την αιτιολογία ότι «το κράτος, ως θέμα αρχής, δεν δύναται να καταβάλει τις συνδρομές εκ μέρους πολιτικών κομμάτων σε ευρωπαϊκούς συνδέσμους». Παρόμοια αιτιολογία είχε χρησιμοποιηθεί και το έτος 2020 για απόρριψη του αιτήματος των ΕΔΗ προς κάλυψη της συνδρομής του έτους 2020, ωστόσο, στη συνέχεια το Υπουργείο Οικονομικών υπέβαλε σχετική πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο με απόφασή του στις 8/7/2020 ενέκρινε την κάλυψη της συνδρομής.

2 Δημοκρατική Παράταξη (ΔΗΠΑ). Σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία, στις 15/12/2020, η ΔΗΠΑ υπέβαλε αίτημα προς τον υπουργό Οικονομικών για χορήγηση της ετήσιας συνδρομής της στο ALDE Party, στο οποίο πλήρωνε συνδρομή και το κόμμα των ΕΔΗ, ύψους €5.300 για το έτος 2021, στη βάση παρόμοιων εγκρίσεων και λόγω του γεγονότος ότι δεν συνιστούσε ακόμα κοινοβουλευτικό κόμμα. Το αίτημα απορρίφθηκε από τον γενικό διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών με την αιτιολογία ότι, «το κράτος δεν πρέπει και δεν χορηγεί οποιανδήποτε χορηγία εκ μέρους παρατάξεων προς κόμματα που εκπροσωπούνται στο Ευρωκοινοβούλιο». Ωστόσο, στις 4/2/2021, και παρά την αρνητική απόφαση που δόθηκε στους ΕΔΗ, δόθηκαν νέες οδηγίες από τον γενικό διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών όπως χορηγηθεί «κατά χάριν» οικονομική βοήθεια προς τη ΔΗΠΑ για το ποσό των €5.300 στο ALDE Party, χωρίς να δοθεί κάποια εξήγηση για την αλλαγή της απόφασής του. Η εν λόγω πληρωμή καταβλήθηκε στις 24/2/2021.

Όπως καταγράφει στην έκθεσή της η Ελεγκτική Υπηρεσία, «η μη αιτιολόγηση της απόφασης για παραχώρηση 'κατά χάριν' χορηγίας προς τη ΔΗΠΑ προσκρούει στις διατάξεις του άρθρου 26 του περί των Γενικών Αρχών του Διοικητικού Δικαίου Νόμο, σύμφωνα με τις οποίες, 'οι διοικητικές πράξεις, οι οποίες εκδίδονται έπειτα από άσκηση διακριτικής εξουσίας πρέπει να είναι επαρκώς και δεόντως αιτιολογημένες'».

3 ΔΗΚΟ, Συμμαχία Πολιτών και Κίνημα Αλληλεγγύη Με βάση γνωμάτευση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα κ. Σάββα Αγγελίδη, το Υπουργείο Οικονομικών ζήτησε από τέσσερα κόμματα να επιστρέψουν το συνολικό ποσό των €577.511 που έλαβαν ως κρατική χορηγία για το έτος 2021, καθώς δεν το δικαιούνταν: Συμμαχία Πολιτών - €277.429, Κίνημα Αλληλεγγύη - €251.203, ΔΗΚΟ - €47.321 και ΑΚΕΛ - €1.558. Με την ανάκτηση του ποσού των €577.511, θα πρέπει να ανακατανεμηθεί στα υπόλοιπα πέντε κόμματα που έλαβαν χαμηλότερη κρατική χορηγία για το έτος 2021, ως εξής: ΔΗΠΑ - €318.591, ΕΛΑΜ – €145.750, ΕΔΕΚ – €59.305, ΔΗΣΥ - €37.069 και Κίνημα Οικολόγων - €16.796.

Το μόνο κόμμα που επέστρεψε χρήματα μέχρι σήμερα είναι το ΑΚΕΛ. Η κ. Ελένη Θεοχάρους δήλωσε χθες στον «Π» ότι, το ποσό είναι κατατεθειμένο σε τραπεζικό λογαριασμό. «Περιμένω να επικοινωνήσουν μαζί μου για να με ενημερώσουν πού να καταθέσουμε τα χρήματα», είπε. Από την άλλη, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ κ. Νικόλας Παπαδόπουλος κατέστησε σαφές από την πρώτη στιγμή που εγέρθηκε το ζήτημα, ότι δεν θα επιστρέψει το ποσό, διότι, θεωρεί ότι σωστά δόθηκε στο ΔΗΚΟ, αμφισβήτησε τη γνωμάτευση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα και προκάλεσε τη Νομική Υπηρεσία να προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Από την άλλη, η Συμμαχία Πολιτών τελεί υπό εκκαθάριση, με τη Δημοκρατία να μην περιλαμβάνεται στους πιστωτές.

Να καταχωρίσει αγωγές ο Γ. Εισαγγελέας

Η πρόεδρος της Βουλής, κ. Αννίτα Δημητρίου, με επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Κωνσταντίνο Πετρίδη, ημερομηνίας 22/6/2022, εξέφρασε την άποψη ότι, ο γενικός εισαγγελέας θα πρέπει να προχωρήσει με την καταχώριση αστικών αγωγών εναντίον των κομμάτων ΔΗΚΟ και Συμμαχία Πολιτών, καθώς «η Βουλή ως συνταγματική εξουσία δεν δύναται να εμπλέκεται σε οποιεσδήποτε διαφορές αστικής φύσεως με οποιανδήποτε οντότητα, τέτοια δε εξέλιξη και καταχώριση αγωγής με ανάλογο αντικείμενο θα συνιστούσε αντινομική προσέγγιση και προφανώς συνταγματική εκτροπή».

Να καταχωρίσει αγωγές η Βουλή

Ζητήσαμε χθες ενημέρωση από τη Νομική Υπηρεσία. Όπως μας λέχθηκε, είναι η Βουλή που θα πρέπει να κινηθεί νομικά εναντίον των δυο κομμάτων, καθώς τα χρήματα της κρατικής χορηγίας διατέθηκαν μέσω του προϋπολογισμού της. Μας υποδείχθηκε, επίσης, ότι το λάθος στην κατανομή της κρατικής χορηγίας έγινε από το Λογιστήριο της Βουλής, συνεπώς, υπέχει την υποχρέωση η Βουλή να εισπράξει αυτά τα χρήματα και, στη συνέχεια, να τα καταβάλει στα υπόλοιπα κόμματα που έλαβαν χαμηλότερη κρατική χορηγία από αυτήν που δικαιούνταν για το έτος 2021.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Νέες αιχμές Σκυλακάκη κατά Λευκωσίας για GSI: Πηγαίνω Κύπρο επειδή θα είναι παρών ο ΠτΔ, διαφορετικά θα κάναμε τηλεδιάσκεψη
ΕΛΛΑΔΑ

Νέες αιχμές Σκυλακάκη κατά Λευκωσίας για GSI: Πηγαίνω Κύπρο επειδή θα είναι παρών ο ΠτΔ, διαφορετικά θα κάναμε τηλεδιάσκεψη

Νέες αιχμές Σκυλακάκη κατά Λευκωσίας για GSI: Πηγαίνω Κύπρο επειδή θα είναι παρών ο ΠτΔ, διαφορετικά θα κάναμε τηλεδιάσκεψη

Δεύτερη αμερικανική παρέμβαση υπέρ ηλεκτρικής διασύνδεσης - Οι δηλώσεις του Τζέφρι Πάιατ στο συνέδριο του Economist
ΚΥΠΡΟΣ

Δεύτερη αμερικανική παρέμβαση υπέρ ηλεκτρικής διασύνδεσης - Οι δηλώσεις του Τζέφρι Πάιατ στο συνέδριο του Economist

Δεύτερη αμερικανική παρέμβαση υπέρ ηλεκτρικής διασύνδεσης - Οι δηλώσεις του Τζέφρι Πάιατ στο συνέδριο του Economist

Ζητούν την απομάκρυνση του βουλευτή Χρύσανθου Σαββίδη από την Επιτροπή Παιδείας
ΚΥΠΡΟΣ

Ζητούν την απομάκρυνση του βουλευτή Χρύσανθου Σαββίδη από την Επιτροπή Παιδείας

Ζητούν την απομάκρυνση του βουλευτή Χρύσανθου Σαββίδη από την Επιτροπή Παιδείας

ΣΥΡΙΖΑ: Κατατέθηκε η πρόταση μομφής κατά Κασσελάκη με 100 υπογραφές - Θέμα ηγεσίας και από Πολάκη
ΕΛΛΑΔΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Κατατέθηκε η πρόταση μομφής κατά Κασσελάκη με 100 υπογραφές - Θέμα ηγεσίας και από Πολάκη

ΣΥΡΙΖΑ: Κατατέθηκε η πρόταση μομφής κατά Κασσελάκη με 100 υπογραφές - Θέμα ηγεσίας και από Πολάκη

Χωρίς «μπούσουλα» μπροστά σε αποφάσεις
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χωρίς «μπούσουλα» μπροστά σε αποφάσεις

Χωρίς «μπούσουλα» μπροστά σε αποφάσεις